Bozk mužov by už v roku 2021 nemal vzbudzovať kontroverzie, hovorí nová PopoluškaFacebook.com/Kino Čas, Facebook.com/Kino Karviná
StoryEditor

Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie

iDnesMonika Zavřelová20.12.2021., 17:00h
Astrid Smeplass je nórska popová ikona a aktuálne aj nová Popoluška. Vo filme Tri priania pre Popolušku, ktorý je remakom obľúbenej českej rozprávky, dostala svoju prvú veľkú hereckú príležitosť. 
Lajkuj Brainee.sk na

Remake rozprávky s Libušou Šafránkovou v hlavnej úlohe mohol natočiť jej režisér Václav Vorlíček ešte za svojho života. Ponuku však odmietol. A tak sa novej verzie filmu ujala nórska herečka a režisérka Cecilie A. Mosli. Tá v rozhovore pre český portál iDnes.cz prezradila, čo si myslí o mužskom bozku v rozprávke. 

Tri oriešky pre Popolušku u sú rozprávkový klenot nielen v Česku, ale napríklad aj v Nemecku alebo v Nórsku. Cítili ste kvôli tomu nejaký tlak?

Úplne! Keď pozná predlohu filmu, ktorý točíte, toľko ľudí, je to veľká zodpovednosť. Pristupovala som k práci s čo najväčšou úctou a rešpektom. Zatiaľ počúvam len samé kladné reakcie, tak mám radosť.

Čo vy a pôvodná Popoluška? Sledovali ste ju od detstva?

Tri oriešky pre Popolušku sú u nás v rodine na programe každé Vianoce. Priamo milujem scénu, v ktorej sa Popoluška a princ prvýkrát stretnú a hrajú sa na schovávačku v lese. Má to veľké čaro.

Inšpirovali ste sa nejako hereckými výkonmi z pôvodného filmu?

Samozrejme, všetci tam pre mňa boli veľkou inšpiráciou. Ja som ale cítila, že si musím nájsť svoju vlastnú interpretáciu a nový prístup k Popoluške. Nikto už ju totiž nemôže zahrať znova ako Libuša Šafránková... Rovnako ako ju nikto už nikdy nezahrá ako ja.

Tú vašu interpretáciu mnohí charakterizujú ako „feministickú“. Čo to pre vás znamená?

Feminizmus je o rovnoprávnosti a rovnakých príležitostiach. Myslím, že Popoluška je veľmi láskyplnou osobou, ktorá si želá, aby sa s každým zaobchádzalo spravodlivo. Jej činy sú toho dôkazom. Bojuje za svoje právo na šťastný život a hlavne za právo milovať človeka, po ktorom naozaj túži!

Čo nové ste do filmu pridali?

Ukazujeme, ako sa Popoluška zastáva všetkých okolo, len sama seba nie. Myslím, že veľa ľudí má tendencie sa takto správať. Niekedy je jednoducho ťažké nájsť svoj vlastný hlas a zastať sa sám seba. Cítim, že je mnohokrát jednoduchšie ozvať sa a postaviť niečomu, keď sa ma to priamo netýka.

Niektorých divákov pobúrilo, že sa vo filme bozkávajú muži. Čo na to hovoríte?

Úprimne, dosť ma naštvalo, že ešte v roku 2021 môže byť kontroverzná scéna, v ktorej sa bozkávajú dvaja muži. Nemalo by to tak byť. Do toho filmu to patrí. Je dôležité ukázať už malým deťom, že môžu milovať, koho chcú. Láska nepozná pohlavie.

A na záver, samozrejme okrem Popolušky, aké ďalšie filmy máte spojené s vianočným časom?

Tých je veľa! Milujem film Prázdniny, Sám doma, Láska nebeská a potom aj nórsky seriál od Netflixu Vianoce u našich.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:53