Youtuber MarleyKKT oblečený vo svojom merchiArchív Matěj Balcárek
StoryEditor

Youtuber MarleyKKT: Bojujem s prokrastináciou a mám strach zo syndrómu vyhorenia

Eliška Trpíšková21.12.2021., 07:00h
Český Youtuber je držiteľom silver button a jeho najsledovanejšie video má 2,6 milióna vzhliadnutí. Matěj Balcárek tvrdí, že na svojom kanáli má viac slovenských fanúšikov než akýkoľvek iný český Youtuber.
Lajkuj Brainee.sk na

Český Youtuber je držiteľom silver button a jeho najsledovanejšie video má 2,6 milióna vzhliadnutí. Matěj Balcárek tvrdí, že na svojom kanáli má viac slovenských fanúšikov než akýkoľvek iný český Youtuber.

Kedy si začal s Youtube?

Začal som s tým v roku 2013. Najskôr som sa chytal skôr tých typických Youtubových trendov, ale postupom času som si to pretransformoval na originálny kontent a nespozoroval som, že by niekto robil to isté čo ja. Dá sa povedať, že prvé tri roky som sa skôr držal tej Youtuberskej vlny, no potom som nejakým spôsobom vykročil, pretože som si s Youtubermi nerozumel.

Ako tento nápad u teba vznikol?

Sledoval som tých starých, pôvodných tvorcov na československej scéne ako Gogo či Peťan.

Ako vznikla tvoja prezývka MarleyKKT?

V tretej triede som mal preložiť svoje meno do angličtiny. Keďže sa volám Matej, mal som zistiť, ako sa povie Matej po anglicky. Ja som si to vtedy ale nejak zle vyhľadal a preložil som to Marley. Ako som si zakladal kanál, tak som vedel, že ostatní chalani majú okolo toho vždy nejaký príbeh, tak som to tak chcel mať tiež.

Youtuber MarleyKKT oblečený vo svojom merchi Archív Matěj Balcárek

Vtedy som si spomenul na túto príhodu zo školy. Okrem toho mám posledné dva roky v prezývke aj KKT. Aby som to vysvetlil, má to symbolizovať niečo ako keď majú Youtuberi v mene TV, Official alebo Studio. Symbolizuje to paródiu na Youtuberské prípony.

Natáčaš vtipné a satirické videá. Kde čerpáš inšpiráciu na stále nové nápady?

Natočím to, čo mi vadí, alebo to, čo ma štve. Vždy tomu urobím ironický návod. Napríklad, keď som robil video o ekológii, tak som ho pomenoval „Ako ničiť prírodu,“ ale v skutočnosti to je kritika spoločnosti zato, ako sa k tej prírode reálne chová. Keď som robil zasa video o online vyučovaní, tak som to urobil preto, lebo takýto spôsob vyučovania na mňa nemal dobrý vplyv a nevyhovuje mi. Videá robím jednoducho podľa toho, čo ma najčastejšie štve.

Dostal si niekedy od ľudí aj negatívnu spätnú väzbu?

Úplne minimálne. Nemám s tým skoro žiadne skúsenosti. Teraz mám na kanáli dosť veľa nových ľudí, a preto som počítal s tým, že sa tam nejaké hejty objavia, ale našťastie vôbec a som zato rád. Fanúšikovia ma podporujú. Zaujímavosťou je, že mám na kanáli viac Slovákov, ako akýkoľvek iný český Youtuber.

Ktoré tvoje video má doposiaľ najviac videní?

Najviac vzhliadnutí má video o online vyučovaní, ktoré som vydal minulý rok vo februári. Myslím, že má okolo 2,6 milióna videní. Bolo to asi prvé moje také veľmi sledované video, keďže dovtedy som si tie vzhliadnutia držal približne na úrovni 100 tisíc.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MarleyKKT (@marleykkt)

Aké bolo tvoje najšialenejšie video?

Najviac mi utkvelo v pamäti video „Víkend v dvoch minútach,“ ktoré sme natáčali zhruba pred štyrmi rokmi. Bol to naozaj obrovský projekt, kedy sme chceli v dvoch minútach zhrnúť všetky aktivity, ktoré človek robí cez víkend. Spočívalo to v tom, že som išiel po asfaltovej ceste a všetky tie činnosti som urobil behom dvoch minút. Išiel som od jedného stolu, kde som sa napríklad naraňajkoval k ďalšiemu stolu, kde boli kamaráti a pili, tak som sa napil s nimi. Potom som išiel k ďalšiemu stolu, kde bol zasa notebook, na ktorom som pozeral film. Celé to bolo inšpirované seriálom „Ako som spoznal vašu mamu,“ pretože tam bolo zasa rande v dvoch minútach.

Toto celé však nadväzovalo na moju demotiváciu, pretože to video zabralo naozaj veľa času a malo to málo videní. Preto som si dal rok pauzu a nenatáčal som. Nemalo to takú odozvu, akú som pôvodne očakával.

Ty si teda Moravák, o čom si natočil už aj viaceré svoje videá. Ako ľudia reagujú na tvoj moravský prízvuk?

Snažil som sa hovoriť spisovne po česky, ale ten prízvuk sa nezaprel a ľudia mi do komentárov písali, že som určite z Moravy. Najskôr som to chcel utajiť, pretože som chcel vo videách naozaj rozprávať spisovne, aby to pôsobilo lepšie. Postupom času som si však všimol, že môj prízvuk sa ľuďom páči. Rozhodol som sa teda, že to otočím v môj prospech. Som z oblasti, kde sa veľmi rieši kultúra, kroje a je tu silný prízvuk. Začal som teda vo videách tento prízvuk zámerne používať aj napriek tomu, že v skutočnosti ním až tak veľmi nehovorím. Je to skôr štylizované.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MarleyKKT (@marleykkt)

Máš nejakého asistenta, ktorý ti s videami pomáha?

Finálny strih si robím vždy sám ale mám kamaráta, ktorý mi tie videá prestriháva. Je tam veľa špecifických vecí a keby to mal človek robiť všetko sám, veľmi ťažko by sa v tom vyznal. Mám vyskúšané, že to proste nejde. Ja si to preto vždy len dostrihám. Aj tak nad tým vo finále strávim viac času, než on. Taktiež mi s videami pomáha aj moja priateľka. Obaja študujeme audiovizuálnu tvorbu, takže mi pomáha s miniatúrami a občas mi robí aj kameramana.

Koľko ti teda približne trvá výroba jedného videa?

Myslím si, že v súčasnej dobre približne dva týždne. Samozrejme, nie čistého času, že by som pri tom sedel od rána do večera, pretože mám problém s prokrastináciou. Napríklad teraz som robil obrí projekt o covide, o jeho opatreniach a o tom, ako to celé rozdeľuje spoločnosť. Ja mám vždy tendenciu každú tému uchytiť zo všetkých strán a fakt to rozobrať. Predtým som mal problém urobiť ďalšie a ďalšie videá, teraz zas mám problém tie videá robiť kratšie.

Máš doma nejakú špeciálnu miestnosť, kde natáčaš?

Mám malé, improvizované štúdio. Je to u nás na prízemí, nakoľko ešte stále bývam s rodičmi. Je to naozaj malá miestnosť, je tam ešte sauna a záchod, čo je dosť obmedzujúce, no mám to tam rád a mám k tomu miestnu vzťah. Som rád, že to mám, pretože sa tam môžem zavrieť a nikto ma neruší.

Plánuješ si do budúcna založiť nejaké profesionálne štúdio?

Určite plánujem nejaký posun. Nepovedal by som, že mojou métou je golden button, o ktorom sme sa rozprávali, ale skôr chcem zvyšovať kvalitu videí a vytvoriť si okolo seba tím ľudí, ktorý by na tom celom pracoval so mnou. Chcel by som mať svoj mini štáb, s ktorým by sme pracovali na väčších projektoch. Mám radšej projekty ako videá. Dôležité je pre mňa taktiež aj nejaké poslanie na konci – aby to malo určitú výpovednú hodnotu. Už ma nebaví robiť videá, ktoré divákom nepovedia nič okrem toho, že ich pobavia. Hlavná myšlienka je dôležitejšia.

Si držiteľom silver button (strieborné tlačidlo) za dosiahnutie 100 000 odberateľov. Mieriš teraz na golden button?

Vôbec nie som zameraný na odbery, aj keď nehovorím, že mi silver button neurobil radosť. Pre mňa je dôležité, aby ma to bavilo. Mám veľký strach zo syndrómu vyhorenia a z toho, že nebudem mať nápady. Teraz s tým ale našťastie problém nemám. Rád by som sa videami živil a stále to robím preto, lebo ma to v prvom rade baví. Neženiem sa za odbermi, keď tak mi viac záleží na počte vzhliadnutí. Pre mňa sú odbery skôr orientačné.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MarleyKKT (@marleykkt)

Sleduješ slovenských Youtuberov?

Pravidelne nesledujem skoro žiadneho Youtubera, ale často spolupracujem so StudioMoonTV. Síce máme rozdielny kontent, keďže on točí skôr pre mladšiu cieľovú skupinu a ja skôr pre starších, ale ako ľudia si dobre rozumieme a myslím si, že sme dobrí kamaráti. Väčšinou je to tak, že moje video zaberie x dní a jeho video približne jeden deň. Ja mám tú robotu trošku náročnejšiu., keďže mám vo videách hromadu scénok.

Nemyslíš si, že dnes je Youtuberom už každý a trh je presýtený?

Myslím si to a narážam na to vo videách. Moja aktuálna motivácia je ukázať, že to ide aj inak. Nie že by som sa cítil nejak výnimočne, no myslím si, že sa aspoň snažím môj kontent obzvláštniť a dávam tam fakt odvážnejšie veci. Mám svoj štýl a snažím sa ukázať, že to ide aj bez kopírovania trendov. Na druhej strane je podľa mňa väčší problém s TikTokermi, ktorí stále pribúdajú. Skrz TikTok je teraz toľko influencerov, že trh bude o chvíľu presýtený.

Čo ty a iné platformy? Považuješ sa za influencera?

Na TikTok sa snažím nahrávať úryvky zo svojich videí. Časom by som tam chcel tiež začať nahrávať nejaký svoj kontent ale musel by som si najprv premyslieť, čo by to presne bolo, pretože určite nechcem kopírovať niekoho iného. Chcel by som k tomu pridať nejakú pridanú hodnotu rovnako ako na Youtube. To sú ale zatiaľ iba plány. Na Instagrame sa snažím byť aktívny a keď sa mi absolútne nechce, tak si uvedomím, že táto sociálna sieť je veľmi dôležitá. Mám však problém už so spomínanou aktivitou. Ja jednoducho nemám influencerstvo v krvi a mám problém len tak niekedy vytiahnuť mobil, začať točiť a hovoriť ľuďom čo robím, alebo čo mám v pláne. Teraz budem pravdepodobne ešte aj na Streame, čo je česká platforma a obdoba Youtube. Urobilo mi veľkú radosť, že ma odtiaľ oslovili. Latka je tam už vyššia a teraz zatiaľ riešime vydanie prvého videa. Nebudem tam však nahrávať jedinečný obsah, ale publikovať moje videá z Youtube.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MarleyKKT (@marleykkt)

Vo videách pôsobíš sebavedome a extrovertne. Si taký aj v realite? Ako by si sa opísal?

Je tam obrovský rozdiel. Keď som začínal, tak prvé štyri roky to také nebolo, ale teraz sa to prehlbuje a ja som čím ďalej tým väčší introvert, aj keď to možno vo videách môže pôsobiť opačne. Keď ma ľudia stretnú na ulici, môžu byť z toho v šoku. Držím si okolo seba len pár ľudí a nepotrebujem sa nejak extra socializovať.

Čo rád robíš vo svojom čase?

Najradšej počúvam hudbu, na tej som vyložene závislý. Niekedy sa bojím o svoje uši. Väčšinu času ale vypĺňam videami a školou.

Plánuješ okrem toho do budúcna pre fanúšikov ešte nejaké ďalšie novinky?

Aktuálne som pre to všetko dosť zapálený, takže mám v pláne dosť veľa nových videí. Konečne sa mi podarilo poraziť aspoň trošku tú prokrastináciu a publikovať pravidelnejšie.

Mám v hlave veľké projekty – chcem napríklad urobiť video „Ako byť vodič idiot,“ čo bude kritika chovania vodičov na cestách. Chcem z toho urobiť väčší projekt, aby to malo približne tak 15-20 minút. Teším sa na to.

Čiže máš teraz plnú hlavu nápadov, áno?

Áno. Momentálne mám zapísaných 300 nápadov takže neviem, čo robiť skôr. Zapisujem si to od roku 2017 a vždy, keď ma niečo napadne, zapíšem si to do messengera, do chatu sám so sebou. Keď sa tam orientačne pozriem, mám tam asi 300 nápadov. Niektoré sú úž síce staršie, že by som ich asi teraz už nenatočil, ale teda stále ich tam zostáva naozaj dosť. Na druhej strane bojujem skôr s organizáciou času, keďže tie projekty sú naozaj náročné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 10:13