Poslankyňa Marcinková reaguje na zásah polícieTASR/Martin Baumann/
StoryEditor

Odporné, hanba! Reaguje poslankyňa Marcinková na zásah polície voči protestujúcim záchranárom

TASRLukáš Kovalčík14.12.2021., 16:03h
Záchranári upozorňovali na neriešenie ich postavenia a situácie.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskí záchranári dnes upozorňovali na neriešenie svojho postavenia i postavenia zdravotníkov zo strany vlády i poslancov Národnej rady (NR) SR. Pripomenuli sľuby o zvyšovaní miezd v zdravotníctve.

Zvýšili im plat o 34 eur v hrubom

Zdravotníkov rozhnevalo navýšenie ich hrubého platu. Sumu 34 eur považujú za výsmech. Popoludní sa preto záchranári prišli pred parlamentom „poďakovať" poslancom i vláde za „neriešenie postavenia záchranárov a všetkých zdravotníkov, najmä za nenaplnené sľuby o skokovitom zvyšovaní miezd zdravotníkov v roku 2022, ktoré mali stabilizovať personál po pandémii a vyrovnať sa okolitým krajinám".

Avizovali, že počas dňa budú sanitky označené čiernymi stužkami. Z dôvodu núdzového stavu však na Slovensku momentálne nie je povolené zhromažďovanie a preto došlo aj ku zásahu polície.

„Na mieste boli na osobnej slobode obmedzené dve osoby a to z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu. Tie boli následne eskortované na príslušné policajné oddelenie, “ uviedla polícia na svojom facebookovom profile.

Zásah rozhorčil poslankyňu

Zásah polície voči záchranárom pobúril poslankyňu NR SR za klub SAS Vladimíru Marcinkovú, ktorá na svojom facebookovom profile zverejnila tvrdú kritiku. „A Kotlebu alebo Fica niekedy niekto zadržal keď po Slovensku organizovali protesty? Kde bola polícia vtedy? Fuj odporné, hanba nám! “ napísala predsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti. „Stojím za záchranármi, " doplnila v statuse rozhorčená Marcinková. 

Protest Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov podporilo napríklad aj mimoparlamentné KDH, upozornilo na preťaženosť zdravotníkov a vyzvalo vládu na urýchlene riešenie. Predseda KDH Milan Majerský zdôraznil, že dlhodobý zlý prístup štátu vyháňa zdravotníckych pracovníkov.

„Namiesto toho, aby malo Slovensko opravu zdravotníckeho systému ako prioritu číslo jeden, zdravotníci počúvajú, že v rozpočte na nich nezostalo adekvátne miesto," podotkol.

Zadržaných záchranárov prepustili

Dvoch zdravotníckych záchranárov, ktorých polícia obmedzila na osobnej slobode v súvislosti s protestom pred Národnou radou (NR) SR, dnes večer prepustili z policajnej cely. Slovenská komora zdravotníckych záchranárov (SKZZ) o tom informovala na sociálnej sieti.

Medzi zadržanými bol aj prezident komory zdravotníckych záchranárov František Majerský„Ďakujeme za všetku podporu. A hlavne ďakujeme všetkým, ktorí stále ostávate pri pacientoch," uviedla komora na Facebooku.

 „Súhlasím pravidlá majú platiť pre každého. My sme, ale nikoho neburcovali a neprotestovali sme proti vláde a opatreniam. My sme dnes prišli ukázať všetkým, že sme tu, “ napísal Majerský na svojom facebookovom profile.

Informoval aj o tom, že kým zdravotníci boli v cele predbežného zadržania, policajnú stanicu navštívil Robert Fico. „Keď sme boli v CPZ, prišiel pán Fico na policajnú stanicu a pán Kaliňák nás chcel zastupovať. Sme to odmietli...Prečo? Lebo za stav nášho zdravotníctva nemôže táto vláda, ona prišla rovno do pandémie, ale všetky predchádzajúce vlády. Takže páni politici prestaňte riešiť svoje egá a percentá, ale začnite riešiť krajinu, “ uzatvára šéf komory zdravotníckych záchranárov.

Ako pre TASR uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff, dôvodom obmedzenia na osobnej slobode boli podozrenia zo spáchania trestného činu. Bratislavskí policajti pri dohľade na verejný poriadok v priebehu utorkového popoludnia zaznamenali zvýšený počet ľudí pred priestorom NR SR. Policajné hliadky ich opakovane vyzvali, aby sa z dôvodu vyhláseného núdzového stavu na území Slovenska nezhromažďovali.

Opakované výzvy policajtov podľa hovorcu bratislavskej polície Michala Szeiffa nerešpektovali. Keďže na mieste odmietli zaplatiť blokovú pokutu, nahlásia ich príslušnému Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:17