Andrew Tate je podozrivý z obchodovania s ľuďmi.Twitter/cobratate_real/
StoryEditor

Čo sa to deje s dnešným svetom? Chlapci a muži z generácie Z častejšie veria, že feminizmus je škodlivý

ČTK06.02.2024., 10:00h

Muži a chlapci z generácie Z, narodení približne v rokoch 1997 až 2012, sú častejšie ako takzvaní baby boomeri (1946 až 1964) presvedčení, že feminizmus skôr škodí ako prospieva. Napísal to denník The Guardian s odvolaním sa na prieskum, podľa ktorého každý štvrtý Brit vo veku 16 až 29 rokov verí, že je ťažšie byť mužom ako ženou.

Lajkuj Brainee.sk na

Pätina mužov v tejto vekovej kategórii má tiež priaznivý názor na kontroverzného influencera Andrewa Tatea, ukázal prieskum vykonaný medzi viac ako 3 600 ľuďmi. Bývalý britsko-americký kickboxer, ktorý má na sociálnej sieti X 8,7 milióna sledujúcich, v Rumunsku čelí obvineniu zo znásilnenia, obchodovania s ľuďmi a vytvorenia zločineckej skupiny s cieľom sexuálneho vykorisťovania žien, čo popiera. Verejne však hovoril o bití či škrtení žien a sám seba označil za „absolútneho mizogýna”.

Neobvyklý generačný vzorec

Pokiaľ ide o feminizmus, 16 percent mužov z generácie Z má pocit, že priniesol viac škody ako úžitku, zatiaľ čo medzi ľuďmi staršími ako 60 rokov to bolo 13 percent.

image

Nový toxický trend na TikToku: „Frajerka v domácnosti“ robí všetko pre to, aby sa jej chlap vrátil do dokonalého domova

Údaje vyplynuli z prieskumu spoločnosti Ipsos pre britskú univerzitu King‘s College London. „Ide o nový a neobvyklý generačný vzorec,” uviedol profesor Bobby Duffy z politického inštitútu na tejto vysokej škole. „Zvyčajne to býva tak, že mladšie generácie sú s novovznikajúcimi spoločenskými normami trvalo spokojnejšie, pretože s nimi vyrastali ako s prirodzenou súčasťou svojho života,” dodal.

Väčší podiel mladých mužov si stále myslí, že je dnes ťažšie byť ženou ako mužom, že feminizmus priniesol viac úžitku ako škody a majú nepriaznivý názor na Tatea. „Existuje ale stála menšina, ktorá zastáva opačný názor. To ukazuje na reálne riziko roztržky medzi touto nastupujúcou generáciou,” povedal Duffy.

image

Andrew Tate je podozrivý z obchodovania s ľuďmi.

Twitter/rafaelgoldstei5/

Nemáte byť šťastní

Muži z rôznych etnických skupín najčastejšie sledujú Tatea, pričom viac ako tretina z nich súhlasí s tvrdením, že „vznáša dôležité otázky týkajúce sa skutočných hrozieb pre mužskú identitu a rodové úlohy”, zatiaľ čo medzi bielymi mužmi je to 12 percent. Výskumníci zdôraznili, že veľkosť vzorky je príliš malá na to, aby z nej išlo určiť, ktoré menšiny sú hnacou silou tohto trendu.

Tate často hovorí o tom, že by mladí muži mali prevziať kontrolu nad svojím životom. „Nemáte byť šťastní. Máte byť monumentálne vplyvní a schopní,” odkázal im na nedávnom videu, kde strieľa z pištole a riadi športové auto.

image

Nenávidia feministky mužov? Nová štúdia ukazuje, ako to s hnutím za rovnoprávnosť skutočne je

Ako byť mužom

Časť Tateovej príťažlivosti pre mladých mužov z rôznych etnických menšín pravdepodobne spočíva v tom, že im ponúka „priamejšiu cestu k zmene v ich živote”, povedal Colin Brent, pracovník s mládežou v Ealingu. „Mladí muži zo znevýhodnených komunít počujú veľa rečí o politike boja proti nerovnosti a rasovej diskriminácii. Tieto veci sú abstraktné. Ľudia nepocítia zmenu vo svojich životoch okamžite a je ťažké vidieť, že sa niečo mení,” povedal Brent.

„Andrew Tate hovorí o bezprostrednosti a to je to, čo ľudí priťahuje. Hovorí, že takto by si mal byť mužom. Takto by si mal zbohatnúť. Ponúka alternatívu k pomalému procesu politických zmien,” dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 07:51