Mýtus o feministkách.Unsplash/ Samantha-sophia/
StoryEditor

Nenávidia feministky mužov? Nová štúdia ukazuje, ako to s hnutím za rovnoprávnosť skutočne je

Petr ChalupaiDnes.cz11.12.2023., 12:30h

Presvedčenie, že feministky nenávidia mužov, sa traduje už od začiatku hnutia za rovnoprávnosť. Je to však zavádzajúci mýtus, ktorý teraz potvrdila rozsiahla štúdia. Feministky si o mužoch myslia vlastne to isté, čo o sebe súdia sami muži.

Lajkuj Brainee.sk na

Feminizmus, od svojho počiatku nesie nálepku, podľa ktorého je „proti mužom“.

Stúpenci patriarchálnych poriadkov ňou častovali už sufražetky, vykresľovali ich ako hysterické beštie, ktoré mužmi pohŕdajú a najradšej by ich vyplienili. Konzervatívny americký komentátor Rush Limbaugh obvinenia spopularizoval, keď obhajkyne rovnoprávnosti udelil označenie „feminazis“, „feminacistky“, pripomína server Forbes.

image

Neznášal tučných ľudí a mal rasistické poznámky. Tohtoročné Met Gala sa nieslo v téme kontroverzného návrhára Karla Lagerfelda

V klube tvorcov mýtu bol samozrejme aj bigotný evanjelik Pat Robertson, podľa ktorého patrí k feministickej, v skutočnosti socialistickej, agende utiecť od muža, okrem pozabíjania vlastných detí a konverzie k lesbizmu.

Obvinenie, že feministky neznášajú mužov, opovrhujú nimi, znevažujú ich, chcú ich zadupať do zeme, sa zapísalo do spoločnosti hlboko. Nová štúdia vydaná v magazíne Psychology of Woman Quarterly však odkazuje, že neprávom.

10-tisíc respondentov z celého sveta

Autorský tím združený pod Univerzitou Surrey sa vypytoval takmer desiatich tisíc mužov a žien zo Spojených štátov, Číny, Južnej Kórey, Indie, Japonska, Spojeného kráľovstva, Poľska a Taiwanu. Krajiny si výskum vybral prirodzene zámerne, aby pokrývali celé spektrum kultúrnych kontextov, pripomína server Vice.

Štúdia v prvom rade zistila, že spomínaný názor o nenávisti feministiek voči mužom je skutočne extrémne zakorenený dokonca aj u samotných žien. Aj ony sa totiž podľa dotazovania obávali, že ostatné feministky chovajú k mužom prevažne negatívne postoje.

image

Štúdia v prvom rade zistila, že spomínaný názor o nenávisti feministiek voči mužom, je skutočne extrémne zakorenený dokonca aj u samotných žien. 

Unsplash/miguel-bruna/

Ako však výskum odhalil, nie je to pravda. Feministky nazerajú na mužov obdobne ako iné ženy. Dokonca vlastne zhodne s tým, ako na seba nazerajú sami muži.

„Pri niekoľkých meraniach a v deviatich národných kontextoch feministky uviedli silne pozitívny vzťah k mužom a štúdie nevyjavili takmer žiadny dôkaz, že by sa ich postoje líšili od ne-feministiek, alebo dokonca od postojov, ktoré k sebe majú sami muži,“ cituje zo štúdie server IFL Science.

Odlišnosť feministiek spočívala v jedinom bode - zlé zaobchádzanie so ženami odsudzovali oveľa prísnejšie ako iní, poznamenáva autorské trio v magazíne The Conversation.

Odkiaľ sa teda ten stereotyp vzal?

Prvé vysvetlenie sa ponúka celkom logicky. Viera, že feministky nenávidia mužov, je pohodlným spôsobom, ako feminizmus znevážiť, odsúdiť, zavrhnúť. Na ​​interpretáciu poukázali odpovede, ktoré výskum zhromaždil. Ukázali, že nazerať na feministky ako na tie, ktorí nenávidia mužov, boli najnáchylnejší respondenti, ktorí vykazovali najsexistickejšie postoje. Teda tí, ktorí sa feminizmom cítili najviac ohrození.

image

Odlišnosť feministiek spočívala v jedinom bode, zlé zaobchádzanie so ženami odsudzovali oveľa prísnejšie ako iní. 

Pexels/markus-spiske/

Druhé vysvetlenie je spletitejšie. Vychádza z paradoxného zistenia, že z nepriateľstva k mužom podozrievali svoje feministické kolegyne dokonca aj samotné feministky. 

Čo za tým je? Pýtal sa autorský kolektív Aife Hopkins-Doyle, Aino Lilja Pettersonová a Robbie Suton. Odpoveď našli v rodových predsudkoch, ktoré spoločnosť stanovila. Preto aj feministky majú tendenciu svojim kolegyniam podsúvať, že sa správajú menej racionálne a emotívnejšie.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:11