Sympatie k nacizmu, rasizmus alebo homofóbia sú medzi slávnymi návrhármi prekvapivo časté.Wikipedia /renan_katayama/
StoryEditor

Nacizmus či homofóbia. Aj tie najpopulárnejšie módne značky majú temnú minulosť

Karolína Sýkorová01.07.2023., 10:00h

Vďaka výnimočnému nadaniu vybudovali úspešné módne domy, ktoré hocikedy fungujú už desiatky rokov. Avšak aj také mená ako Christian Dior alebo John Galliano majú kostlivcov v skrini.

Lajkuj Brainee.sk na

Sympatie k nacizmu, rasizmus alebo homofóbia sú medzi slávnymi návrhármi prekvapivo časté. Nevyhli sa im ani tie najväčšie a najpopulárnejšie módne domy. 

John Galliano

Ako vlajkový návrhár Givenchy sa John Galliano stal prvým Britom, ktorý kedy šéfoval francúzskemu módnemu domu, do svojich radov ho prijal aj Dior. Sľubne rozbehnutú kariéru na čas prerušili Gallianove názory. V roku 2011 zástupcovia značky Dior oznámili, že Galliano v ich radoch končí. Dôvod? Tesne pred parížskym týždňom módy v roku 2011 bol natočený v bare, ako uráža neďaleko sediacu dvojicu.

U návrhára, ktorý si vždy rád vypil, by niečo také normálne príliš neprekvapilo. Zbierka urážok však mala tentoraz výrazne antisemitský podtón. „Milujem Hitlera a ľudia ako vy by dnes už boli mŕtvi. Vaše matky a vaši predkovia by už boli ku*va dávno v plyne,“ kričal Galliano. Čo ho k takým slovám ponúklo, nie je isté.

Návrhárov právnik svojho klienta ospravedlňoval tým, že na vine bola kombinácia „stresu z pracovného vyťaženia a niekoľkých rôznych závislostí“, konkrétne na alkohole, diazepame a práškoch na spanie. Keďže je šírenie antisemitských myšlienok vo Francúzsku zakázané, Galliano dostal pokutu vo výške šiestich tisíc eur. So svojimi závislosťami potom odišiel bojovať do liečebne v americkej Arizone.

Christian Dior

Ani samotná značka Dior nie je úplne čistá, na čele so samotným Christianom Diorom. Predtým než sa vydal na samostatnú dráhu, pracoval pre Luciena Lelonga a šil oblečenie manželkám a milenkám nacistických pohlavárov, s ktorými udržoval nadštandardné vzťahy. Niektorí členovia jeho rodiny, predovšetkým jeho milovaná neter Françoisa Dior, otvorene podporovali Adolfa Hitlera a nacizmus.

image

Christian Dior sa však nikdy nepriklonil ani na jednu stranu, hoci podľa niektorých zdrojov mal antisemitské názory.

Wikipedia/

Čo je však zaujímavé, jeho sestra Catherine Dior sa angažovala vo francúzskom odboji a strávila niekoľko rokov v táboroch v Ravensbrücku a Buchenwalde. Možno aj práve preto sa práve ona sa stala múzou slávneho návrhára. On sám sa však nikdy nepriklonil ani na jednu stranu, hoci podľa niektorých zdrojov mal antisemitské názory.

Hugo Boss

Galliano či Christian Dior sú iba slabým odvarom Huga Bossa, ktorý patril medzi zapálených sympatizantov nacistického režimu. Do NSDAP vstúpil už v roku 1931 a zostal v nej až do nemeckej kapitulácie o štrnásť rokov neskôr. Medzitým navrhoval nacistické uniformy, ktoré sa šili aj v pracovných táboroch na okupovaných územiach.

image

Galliano či Christian Dior sú iba slabým odvarom Huga Bossa, ktorý patril medzi zapálených sympatizantov nacistického režimu.

Wikipedia/

Stojí za dizajnom alebo aspoň produkciou uniforiem SA, SS, Hitlerjugend, ríšskej poštovej služby, ríšskych dráh a taktiež Wehrmachtu. Po vojne bol síce odsúdený na vysokú pokutu a zbavený možnosti podnikať, prosperujúcu firmu však iba odovzdal svojmu zaťovi Eugenovi Holymu.

Akokoľvek neuveriteľne to znie, všetky spomínané informácie upadli do zabudnutia, než opäť vošli do známosti vďaka uvoľňovaniu nacistických účtov švajčiarskymi bankami pred koncom milénia. Jeden z nich patril aj zakladateľovi značky, ktorá sa vyjadrila v tom zmysle, že Bossovo podnikanie počas vojny je pre nich „nová téma“ a že nič také „v archívoch nemajú“. V roku 1999 bol s firmou zahájený súdny proces, dôvodom bolo využívanie otrockej práce počas vojny. Jediným výsledkom však bolo iba oficiálne ospravedlnenie.

Domenico Dolce a Stefano Gabbana

Talianske návrhárske duo Domenico Dolce a Stefano Gabbana má za sebou dlhý rad škandálov. Hoci sa netají svojou sexuálnou orientáciou a do roku 2005 tvorili pár, otvorene sa stavajú proti tomu, aby homosexuálne páry mali deti. „Nie som presvedčený o tom, ako tomu mám hovoriť, chemické deti, prenajatá maternica, semeno vybrané v katalógu,“ povedal Dolce pred ôsmimi rokmi v rozhovore pre talianske periodikum Panorama.

image

Talianske návrhárske duo Domenico Dolce a Stefano Gabbana má za sebou dlhý rad škandálov.

Čtk/

Okrem toho boli niekoľkokrát obvinení z rasizmu. V roku 2012 vyslali na mólo biele modelky s náušnicami s tzv. blackamoor, stereotypnou podobou černocha z koloniálnych čias. o štyri roky neskôr, zase vydali topánky s cenovkou 2 000 dolárov, ktoré nazvali „otrocké sandále“.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 08:38