Podľa ľudskoprávnych organizácií  prišlo počas protestov o život viac ako 240 ľudí. Iránske úrady hovoria o 24 mŕtvych policajtoch. Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters
StoryEditor

Proti demonštrantom v Iráne zasahuje špeciálna elitná garda. Ženy vláčia za vlasy a bijú

iDnes.cz18.10.2022., 16:00h

Protesty po celom Iráne neutíchajú. Policajtov v uliciach nahradili elitné revolučné gardy, ktoré majú chrániť vedenie pred pučom alebo zradou armády.

Lajkuj Brainee.sk na

Vládnuce duchovenstvo v Iráne sa pripravuje na súčasné protesty už od islamskej revolúcie. Vtedajší ajatolláh Rúholláh Chomejní už v roku 1979 nechal zriadiť revolučné gardy, ktoré mali chrániť vedenie pred pučom alebo zradou armády. Práve tie sú teraz najsilnejšou ozbrojenou organizáciou v krajine, píše portál Idnes.cz

Potom, ako protesty po celom Iráne neutíchajú. Policajtov v uliciach nahradili elitné oddiely gárd Sáberín. Gardy fungujú oddelene od armády, ich povinnosťou je chrániť hranice a najvyšších predstaviteľov. „Tieto organizácie sa nestarajú o ľudské straty alebo o nepokoje. Ide im o zachovanie systému, nie Iránu,“ povedal pre The New York Times odborník na blízkovýchodné dejiny z postgraduálnej školy námorníctva Afshon Ostovar.

Iránske ozbrojené sily tvoria armáda, polícia, ktoré riešia domáce problémy, a práve gardy. Zatiaľ sa neobjavujú správy o zbehoch, ale existujú svedectvá, že sa medzi zložkami zasahujúcimi teraz v uliciach objavuje únava a znepokojenie z násilia najmä voči ženám. Armáda a polícia sa snažia predísť zbehnutiu členov zastrašovaním, že ak skolabuje systém, opozícia ich popraví.

K arzenálu gárd patria balistické strely a bezpilotné lietadlá. Ich velitelia zastávajú politické funkcie, ich obávaná tajná služba zatýka disidentov, ich zahraničné krídlo Kuds poskytlo výcvik a vyzbrojilo milície v Libanone, Sýrii, Iraku i Jemene. Okrem toho im patria továrne, podniky a bankové pobočky, ovládajú infraštruktúru, bytový fond, letecké spoločnosti, cestovný sektor a ďalšie. „Nikto nekontroluje, odkiaľ majú peniaze a ako ich používajú, hovoríme tu o značnej časti iránskeho štátu. Keby došlo na veľké násilie a obrátilo sa to proti nim, majú títo ľudia veľa čo stratiť,“ povedal Roham Alvandi z Londýnskej univerzity.

image

Iránci ignorujú nariadenia vlády, smrť nevinnej ženy plní ulice už desať dní

Protesty začali, keď 16. septembra zomrela v policajnej väzbe Mahsá Amíní, ktorú zatkla o tri dni skôr mravnostná polícia za zle zakryté vlasy. Podľa ľudskoprávnych organizácií o život prišlo viac ako 240 ľudí. Iránske úrady hovoria o 24 mŕtvych policajtoch. Ľudia volajú po „smrti diktátora“ a po slobode. Iránske vedenie však neustúpilo.

image

Mravnostná polícia mala zabiť 22-ročnú ženu. Najprv ju zadržali kvôli „nevhodnému“ oblečeniu, potom oznámili jej smrť

Vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý má posledné slovo vo všetkom, povedal členom vedenia, aby na protesty nebrali ohľad a pokračovali v práci. V piatok vyhlásil, že vďaka revolúcii vznikol neotrasiteľný štát. „Semeno sa zmenilo na mocný strom a nikto nesmie ani pomyslieť na to, aby ho vyvrátil z koreňov,“ povedal.

Nasadenie gardistov do ulíc ale značí, že sa strom ohýba. Zloženie zasahujúcich jednotiek sa zjavne zmenilo, povedal dokumentarista Džavád Múgúej, podľa ktorého gardy nasadili elitnú jednotku Sáberín. Múgúej, ktorého otec a brat patrí k veleniu gárd, kritizoval násilie proti demonštrantom, do ktorých sa strieľa a pri ktorom sú ženy vláčené za vlasy a bité.

image

Smrť diktátorovi! Iránske študentky bojujú za slobodu, strhávajú si hidžábi. Celebrity si strihajú vlasy

„Pri posledných väčších protestoch v novembri 2019 zabili zasahujúce jednotky cez 400 ľudí, aj keď podľa ochrancov ľudských práv ich bolo oveľa viac. Tentoraz ale protesty vedú ženy a mladí Iránci. Scény brutálnych zásahov proti nim vyvolávajú nevôľu aj výzvy, aby policajti odložili zbrane a prestali zabíjať. Domnievam sa, že iránski vojaci a policajti, hoci sú krutí, nie sú pripravení na to stať sa vrahmi iránskych dcér. Museli by zabiť mnoho žien, aby to utíchlo, ale nemôžu ich zabiť všetky,“ povedal Afshon Ostovar.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:09