Pápež mal urážlivo nadávať na gayovTasr/Ansa, Brainee/Canva/
StoryEditor

Pápež František mal na internom stretnutí urážať gejov. V cirkvi je ich už veľa, viac ich neprijímajme, citujú ho médiá

ČTKiDnes.cz28.05.2024., 10:15h

V katolíckej cirkvi je už príliš veľa gejov, a preto by ďalší nemali vstupovať do kňazských seminárov. Podľa pondelkových správ talianskej tlače to povedal pápež František pri rokovaní talianskych biskupov o vzdelávaní kňazov. Použil pritom hanlivý výraz pre gejov, čo vyvolalo kritiku.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa talianskych médií pápež použil pre gejov v cirkvi hanlivý výraz „frociaggine“, ktorý by sa dal voľne preložiť ako buze*anti. Vyjadril sa tak údajne pred týždňom pri stretnutí talianskej biskupskej konferencie. Rokovanie podľa niekoľkých nemenovaných zdrojov trvalo zhruba 90 minút a nieslo sa v neformálnom duchu. Počas rozhovoru sa cirkevní hodnostári dotkli rôznych tém vrátane vzdelávania kňazov. Pápež František podľa talianskych médií odporučil biskupom, aby neprijímali do kňazských seminárov ďalších gejov.

image

Gay kňaz kulturista valcuje Instagram. Vo svojich videách sa snaží šíriť jednoduché ale silné posolstvo

Podľa denníka La Stampa použitie hanlivého slova prekvapilo množstvo prítomných. Niektorí biskupi, ktorí hovorili s denníkom Corriere della Sera, však pápeža ospravedlňovali s tým, že taliančina nie je jeho materinským jazykom a zrejme nevedel, že ide o urážlivý výraz.

Pápež František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, pochádza z Argentíny, má však talianske korene. Niektorých jazykových chýb a nepresností sa v taliančine dopustil už skôr.

image

Niektorí biskupi, ktorí hovorili s denníkom Corriere della Sera, však pápeža ospravedlňovali s tým, že taliančina nie je jeho materinským jazykom a zrejme nevedel, že ide o urážlivý výraz.

Gregorio Borgia/Tasr

Vatikán vo viacerých svojich dokumentoch zakazuje prijímať do seminárov ľudí, ktorí praktizujú sex s rovnakým pohlavím, ktorí majú „hlboko zakorenené homosexuálne tendencie“ či sú priaznivci gej kultúry. Otázkou sa zaoberajú aj nové pravidlá pre fungovanie seminárov, ktoré vypracovali talianski biskupi. Text ešte Vatikán neschválil. V Taliansku katolícka cirkev zaznamenala v posledných desaťročiach výrazný pokles záujmu o to stať sa kňazom.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 05:53