Screenshot Youtube
StoryEditor

Považuje sa za prvú modernú lesbu v histórii. Zakódovaný denník Anne Lister odkrýva tajomstvá

Eliška Trpíšková16.07.2021., 12:00h
Veľa písala, bola ženou v mužskom svete a vyhľadávala ženskú spoločnosť. Prečítaj si príbeh odvážnej Angličanky, ktorá sa stala ikonou LGTBQ komunity.
Lajkuj Brainee.sk na

LGTBQ hrdinka

V jednom so svojich denníkov píše: „Minulú noc som nemohla spať. Driemala som a bola som vzrušená. Túžila som po ženskej spoločnosti. Takýto bolestivý pocit som nezažila nikdy predtým. Bola to pre mňa obrovská bolesť.“ Anne otvorene píše o sexe so ženami a hľadá si manželku na usadenie sa v Shibden Hall, kde strávila celý svoj život. Na to, že v danej dobe vôbec písala o svojej orientácii musela mať naozaj veľkú odvahu a silné sebavedomie. Anne je často označovaná ako prvá moderná lesba. Stala sa určitou ikonou, ktorá sa dnes spája s lesbickou históriou a LGTBQ komunitou. V roku 2019 o jej živote dokonca vyšiel z dielne BBC one a HBO seriál s názvom Gentleman Jack, ktorý sa u divákov tešil vysokej priazni.

Anne Lister sa narodila v anglickom meste Halifax v roku 1791. Bola prominentnou majiteľkou pôdy a jej meno sa stalo populárnym kvôli tomu, že mala vzťahy s viacerými ženami. Svoje pocity desaťročia dokumentovala a viedla si viaceré denníky, vďaka ktorým dnes máme prístup k jej súkromnému a milostnému životu aj my.

„Gentleman Jack“

Anne bola lokálne známa ako „Gentleman Jack.“ Obliekala sa ako muž a jej celkové vyobrazenie pripomínalo chlapa. Anne bola výnimočná. Nerobila to, čo sa od nej očakávalo. Nenosila typické farebné kvetované motívy a na verejnosti sa ukazovala len v čiernom. Bola ženou v mužskom svete a v mužskom priemysle. Spravovala niekoľko statkov, jednala s nájomníkmi a dokonca sa venovala aj politike, čo bolo v jej dobe pre ženské pohlavie naozaj nezvyčajné. Taktiež veľa cestovala a viedla si cestovateľské poznámky. Neexistovalo nič, čo by táto žena nezvládla.

Zakódovaný denník

Anne zanechala vo svojich denníkoch úžasný odkaz. Začala ich písať, keď mala 15 rokov a už v takomto mladom veku bola schopná detailne opísať svoju sexualitu, priateľstvá či vzťahy s rôznymi ženami. Nechala za sebou odhadovaných 5 miliónov slov, ktoré detailne dokumentujú celý jej život. Vytvorila si dokonca svoj vlastný jazyk, ktorý používala v určitých pasážach na zdokumentovanie svojho milostného života. „Vymyslela si kód tvorený rôznymi symbolmi. Grécke písmená, čísla, pomlčky, bodky.

Zistila, že toto je vhodný spôsob, ako zostať v utajení a taktiež ako byť schopná vyjadriť seba samú a zdieľať to, čo sa deje v jej živote,“ hovorí správkyňa pamiatok Shibden Hall, Angela Clare. Tento kód bol vylúštený okolo roku 1800 vďaka jej vzdialenému blízkemu, ktorý zistil, že mala homosexuálne vzťahy. Vtedy vedeli, že sa niečo podobné nikdy nemôže dostať na verejnosť. O pár rokov neskôr sa objavil historik John Lister, ktorý rozpoznal, že tieto denníky sú veľmi dôležité a uchoval ich.

Prvá lesbická svadba

Vďaka denníkom vieme, že Anne Lister mala mnoho vzťahov s lokálnymi ženami. V roku 1834 sa jej život zmenil. Stretla mladšiu ženu menom Anne Walker, s ktorou oficiálne začala vzťah. V jednom zo svojich denníkov píše: „Nájde si ma a čoskoro sa na mňa naviaže. A ja, po všetkom mojom zmätku, budem vyrovnaná a ak Boh zaumieni, taktiež aj šťastná. Aký zvláštny vie byť osud!“ Po pár mesiacoch ju Anne Lister presvedčila, aby sa za ňou presťahovala do Shibden Hall. Všetko sa to udialo veľmi rýchlo. V ére, kedy manželstvo rovnakých pohlaví bolo tabu, museli zamilované osoby hľadať alternatívne riešenia. Anne Lister a Anne Walker sa však vynašli. Na Veľkonočnú nedeľu v roku 1834 sa obe zúčastnili svätého prijímania v miestnom kostole v Goodramgate. Obe pokladali tento akt za základ k tomu, aby mohli uzatvoriť manželstvo. Zaujímavosťou je, že o 200 rokov neskôr tento kostol oficiálne prehlásil, že sa v ňom uskutočnila prvá lesbická svadba. Dodnes na ňom táto ceduľka visí.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adriana (@asdargy)

Závet

V závete Anne Lister sa možno dočítať, čo všetko chcela zanechať svojej manželke. V zozname týchto vecí sa nachádzala aj jej nehnuteľnosť Shibden Hall. Taktiež zmluvne určila, že ak Anne Walker znovu uzavrie manželstvo s niekým novým, bude vydedená. Každý si to vysvetlil po svojom.

Niektorí to berú negatívne a hovoria o totálnej manipulácii, iní zasa tvrdia, že Anne Walker chcela len ochrániť a zabezpečiť jej zdedené peniaze a majetok. Mnohí sa taktiež zhodli na tom, že prenechanie jej majetku znamenalo zo strany Anne Lister naozajstný záväzok. To odzrkadľovalo ako Anne videla seba samú – nie len ako oddanú manželku, ale taktiež ako chlebodarkyňu a opatrovníčku. Pre ženu, ktorú milovala, bola jednoducho schopná spraviť čokoľvek.

Tragický koniec

Nanešťastie, veci nabrali neželaný smer. Anne Lister zomrela v roku 1840 na horúčku počas toho, ako pár cestoval po Georgii. Anne Walker musela absolvovať riskantnú cestu naprieč viacerými kontinentami, aby zabalzamované telo svojej zosnulej manželky dopravila šťastne domov. Trvalo jej to dlhých sedem mesiacov. Napriek závetu a prianiam Anne Lister, sa jej manželka Anne Walker v Shibden Hall nezdržala príliš dlho. Podľa viacerých zdrojov sa zbláznila a nebola pri zmysloch. Bola preto poslaná do azylu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:42