TASR/AP
StoryEditor

Transgender študent má dôvod na radosť. V škole ho vylúčili z toaliet, po rokoch sa dočkal víťazstva

red30.06.2021., 13:00h
Najvyšší súd USA sa odmietol zaoberať rozhodnutím školy. Gavin Grimm sa teší z víťazstva.
Lajkuj Brainee.sk na

Transgender študent Gavin Grimm sa stal symbolom boja za práva LGBT komunity. V čase, keď mal 16, ho vylúčili z mužských toaliet po tom, ako niekto podal na neho anonymnú sťažnosť. Mladík sa rozhodol podať na súd žalobu a pred pár dňami sa dočkal víťazstva, informuje portál BBC.

Vylúčili ho z mužských toaliet 

Rozhodnutím Najvyššieho súdu USA sa končí šesťročný súdny spor, ktorý viedol transgender študent Gavin Grimm. 

Všetko začalo tým, že Gavin informoval vedenie o zmene pohlavia. Mužské toalety na strednej škole vo Virgínii mohol využívať takmer dva mesiace. Následne niekto podal na neho anonymnú sťažnosť a začal sa celý proces, uvádza portál CNN.

Je koniec, vyhrali 

Po dlhých rokoch má však dôvod na radosť. Najvyšší súd USA sa odmietol zaoberať odvolaním školy. „Pred siedmimi rokmi, keď som mal pätnásť, ma vylúčili z mužských toaliet na strednej škole. Pred šiestimi rokmi, keď som mal 16, som spolu s organizáciou ACLU podal žalobu v reakcii na túto diskrimináciu. Dvakrát som sa tešil z víťazstva na súde, teraz je koniec. Vyhrali sme,“ napísal na Twitteri.

Za týmto úspechom stojí podľa jeho slov veľa ľudí. „Už nemám čo povedať, len ďakujem, ďakujem, ďakujem. Je mi cťou byť súčasťou tohto víťazstva,“ dodal. 

Diskriminácia v priamom prenose

Organizácia ACLU skonštatovala, že nútenie Gavina k tomu, aby používal samostatné toalety, predstavovalo diskrimináciu na základe pohlavia. 

Steve Vladeck z Právnickej fakulty Univerzity v Texase uviedol pre CNN, že rozsudok najvyššieho súdu je dôležitým víťazstvom transgender osôb, najmä na štátnych školách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 20:03