TASR/AP
StoryEditor

Maďarsko spravilo ďalší veľký krok k homofóbii. Mladým zakážu aj Harryho Pottera

TASR16.06.2021., 08:50h
Pred osobami mladšími ako 18 rokov sa v Maďarsku nebude môcť napríklad rozprávať o homosexuáloch. Najnovšie to bude v očiach justície porušenie zákona.
Lajkuj Brainee.sk na

Maďarský parlament v utorok schválil vládny návrh zákona o ochrane pred pedofíliou, ktorý bol podľa spravodajského servera telex.hu rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými. Do tohto zákona spadá aj "propagácia a prezentácia" homosexuality. Filmy, reklamy a akýkoľvek audiovizuálny materiál zameraný na osoby mladšie ako 18 rokov sa budú musieť vyhnúť akejkoľvek zmienke o homosexualite.

Do tejto kategórie bude spadať aj kultový Harry Potter - jeho autorka J.K.Rowling totiž priznala, že Albus Dumbledore je homosexuál, aj keď to v knihe či vo filmovej verzii nebolo nikde naznačené, uvádza portál France24 s odvolaním na RTL Klub.

Najprv súhlasili aj opozičné strany 

S návrhom zákona, ktorý predložil zástupca predsedu parlamentnej frakcie Fideszu Mátó Kocsis, najskôr súhlasili aj opozičné strany, avšak po vládnych pozmeňujúcich návrhoch, ktoré viaceré občianske organizácie označili za homofóbne, sa postavili proti. Maďarská socialistická strana (MSZP), Demokratická koalícia (DK), ochranárska LMP, Dialóg (Párbeszéd) a Momentum vopred avizovali, že hlasovanie budú bojkotovať.

Ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International, Maďarský helsinský výbor, Budapest Pride a ďalšie zorganizovali v pondelok večer demonštráciu na Kossuthovom námestí, na ktorej sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí. Podľa organizátorov protestu sa totiž „vláda snaží spájať páchateľov neodpustiteľných hriechov voči deťom s členmi komunít LGBT+“.

Homofóbny návrh 

Poslanci Fideszu pozmeňovací návrh predstavili maďarskému parlamentu 10. júna ako súčasť zákona trestajúceho pedofíliu. 

​Na základe tohto návrhu by mladí ľudia pod 18 rokov nemohli byť v školách vystavovaní „pornografickému obsahu“ alebo akémukoľvek obsahu, ktorí podľa maďarskej vládnej strany „podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 17:56