Vie najlepšie, kto je kým: „Radičová určite nie je liberálka,“ povedala ešte v roku 2009 pre Sme na adresu niekdajšej premiérky.TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Valášek chcel posunúť Slovensko do 21. storočia. Návrh o registrovaných partnerstvách LGBTQ ľudí podporilo len 7 poslancov

ros07.10.2021., 09:00h
Po potratoch si konzervatívci na mušku zobrali rovno registrované partnerstvá nemanželských párov. Potopili návrh poslanca Tomáša Valáška, ktorý chcel, aby legitimné partnerstvá mohli uzatvárať aj osoby rovnakého pohlavia.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnohým ľuďom zostali po včerajšom rokovaní parlamentu oči pre plač. Kým viaceré štáty sa stávajú modernými krajinami pre život mladých ľudí, Slovensko sa akoby vracia opäť do stredoveku. Nielenže prešiel do druhého čítania návrh zákona, ktorým chce Anna Záborská obmedziť potraty a demokratické práva žien, poslanci tiež odmietli definovať životné partnerstvá pre všetkých ľudí, bez ohľadu na pohlavia. Plénum Národnej rady SR v stredu odmietlo návrh nezaradeného poslanca Tomáša Valáška, ktorý chcel takéto partnerstvá definovať tak, aby boli prístupné pre všetky páry bez ohľadu na pohlavie osôb.

Zo 124 prítomných poslancov návrh podporili len siedmi, proti boli devätnásti a 95 sa zdržali. Zákon podporili aj koaliční poslanci Tomáš Šudík (OĽANO), Peter Osuský a Jana Bittó Cigániková (obaja SaS), ale aj nezaradení poslanci Juraj Šeliga, Miroslav Kollár a autor návrhu. Proti boli koaliční poslanci Sebastián Kozarec a Radovan Marcinčin (obaja OĽANO), rovnako opoziční Richard Takáč, Boris Susko a Jana Vaľová (všetci traja Smer-SD), poslanci klubu ĽSNS aj viacerí nezaradení.

Ultrahomofóbny parlament

„Cieľom navrhovanej právnej úpravy je dať všetkým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo, možnosť právneho uznania ich zväzku, a tým dosiahnuť zlepšenie životnej a právnej situácie a postavenia v spoločnosti ich samých a ich detí,“ uviedol Valášek v dôvodovej správe k predloženému návrhu.

Argumentoval tým, že mnohé páry rovnakého pohlavia, ale aj tie, ktoré nechcú žiť v manželstve, sa delia o rovnaké povinnosti ako zosobášené páry, no bez právneho uznania štátom nedostávajú pre svoje rodiny ochranu ako zosobášené páry.

Podľa Lucie Plavákovej z Progresívneho Slovenska je parlament veľmi homofóbny. „Toto je smutný obraz o súčasnom parlamente. Keď som dnes počúvala rozpravu, bola som skutočne zhrozená. Toľko nenávistných prejavov pokope sa len tak nevidí. Aj to je však jeden z dôvodov, prečo je dôležité, aby aj v tomto ultrahomofóbnom zložení parlamentu odznievali návrhy zákonov na podporu LGBTI ľudí. Nikdy nesmieme mlčať, keď sa voči akejkoľvek skupine obyvateľstva pácha neprávosť. A táto trvá už od vzniku Slovenskej republiky, takmer 30 rokov,“ vyjadrila sa na Facebooku Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 12:40