Tajomstvo ananásu mnohých poriadne šokovaloBrainee x Canva
StoryEditor

VIDEO Prečo ti po zjedení ananásu brní v ústach? Internet priniesol vysvetlenie, ktoré mnohých poriadne vystrašilo

Miroslav Kamody28.09.2024., 09:00h

Ananás milujeme, no v skutočnosti sa toto ovocie pred nami bráni. A to dosť brutálne, ukázuje virálne video.

Lajkuj Brainee.sk na

Je úplne jedno, z akého dôvodu si z času na čas dopraješ ananás, všetci máme jedno spoločné - brnenie v ústach po jeho konzumácii. Ako píše portál LadBible, keď jeme tropické ovocie, často pociťujeme tento zvláštny pocit mravčenia na jazyku a v ústach.

A keď ľudia začali pátrať, prečo sa to deje, po odhalení dôvodu, prečo k tomuto bizarnému pocitu dochádza, zostali poriadne zdesení. Spoločnosť SF Microscopy zdieľala video na sociálnej sieti TikTok, ktoré konečne poskytlo vysvetlenie tejto podivnej ananásovej záhady.

image

400 eur za jeden ananás. Existuje trh s luxusným ovocím, z niektorých cien ti padne sánka

Tisíce malých ihličiek

Vedecký profil zobral drobné kúsky ovocia, ktoré následne analyzoval pod mikroskopom. A prečo ti teda brní jazyk pri jedení ananásu? „Je to preto, že nás prebodáva tisíc malých ihličiek nazývaných raphidy. Tieto kryštály šťavelanu vápenatého vyvŕtajú diery v bunkových membránach a spôsobujú podráždenie.”

Tvorca obsahu potom ukázal „mikrokozmos“ v kúskoch ananásu, ktoré v podstate pripomínali „malé ihličky“, ktoré ti bodajú ústa a spôsobujú ten zvláštny, podráždený pocit na jazyku, keď ho zješ. Tieto ihly obsahujú nerozpustné kryštály, ktoré sú z oxalátu vápenatého, vysvetľuje McGill University.

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects.  #microscope #microbiology #underthemicroscope #microscopy #microcosmos #nature #pineapple #crystals #fyp #fypage #fypシ ♬ Sunshine - WIRA

Ananás sa bráni

Teória o raphidoch a ich obranných mechanizmoch bylinožravcov hovorí, že ak je rastlina poškodená, miazga alebo sliny spustia vypudzovanie týchto ihiel, ktoré potom môžu prepichnúť výstelku ústnej dutiny „predátorov“ (respektíve nás ľudí) a spôsobiť podráždenie.

Takže celý ten čas sa ananásy vlastne bránia, keď ich jeme, bez toho, aby o tom väčšina z nás vedela. Klip sa stal virálnym a nazbieral desiatky miliónov videní. Keď teda budeš najbližšie jesť ananás, spomeň si na to, že toto ovocie sa ťa snaží čo najviac odradiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 09:02