Do pátrania sa môžeš zapojiť aj ty.Instagram/cash_catch_sk/
StoryEditor

Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze?

Viktória Revajová18.04.2024., 11:00h

Instagramový trend s názvom Cash Catch je vo svete čoraz populárnejší. Teraz môžeš získať peňažný úlovok aj na Slovensku. Odmeny sú čoraz vyššie.

Lajkuj Brainee.sk na

Peňazí nikdy nie je dosť. V čase, keď sú ceny potravín na svojom maxime, sa zíde každé euro. Len málokoho by nepotešilo, ak by sa k nemu dostal bez veľkej námahy a peniaze našiel len tak pohodené na ulici. Vďaka instagramovému trendu s názvom Cash Catch môžeš prísť k obnosu peňazí jednoducho.

O čo ide?

Takzvaný „cash catch” je formou zábavy v podobe hľadania peňazí, ktoré sú ukryté na verejných miestach. V posledných rokoch sa stala táto zábavka populárnou po celom svete. Jeden z najznámejších instagramových profilov, ktorý sa jej venuje, má vyše 300-tisíc sledovateľov.

image

Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií

Jeho tvorcovia schovávajú odmeny v uliciach miest v Holandsku. Ide pritom o nemalé sumy. Šťastlivci, ktorým sa podarí k úlovku dostať ako prvým, si prilepšia aj o sto eur.

Funguje to tak, že na profile sa objaví krátke video, ktoré zachytáva skrýšu a jej okolie. To slúži pre pátračov ako pomôcka, vďaka ktorej miesto často veľmi rýchlo identifikujú a peňažný úlovok z neho zmizne do niekoľkých minút. 

Pátrať môžeš aj na Slovensku

Populárna zábava sa sústreďovala len v zahraničí, teda až do nedávna. Na Slovensku túto aktivitu rozbehla dvojica, ktorá stojí za profilom cash_catch_sk. Len za dva mesiace svojej existencie nazbieral 35-tisíc sledovateľov.

Prvú schovávačku zrealizovali v Trnave a odmenou bolo päť eur. Časom sa však posunuli aj do iných miest Slovenska a odmeny sa postupne zvyšujú. Svoj peňažný úlovok si našli obyvatelia Piešťan, Žiliny, Trenčína, Nitry a mnohých ďalších miest. Výnimkou nie je ani východné Slovensko. Doposiaľ rozdali bankovky v hodnote päť, desať či dvadsať eur. No párkrát odmena dosiahla výšku až päťdesiat eur.

Treba byť rýchly

Na svoj peňažný úlovok tak môžeš natrafiť prakticky v ktoromkoľvek meste na Slovensku. Dôležité je, aby si sa v čase zverejnenia nápovedy dokázal na miesto dostať čo najrýchlejšie.

Niekedy na profile pribudne len krátke video, z ktorého nie je jednoduché odčítať, kde presne sa skrýša nachádza. Inokedy v popise prezradia konkrétne mesto. Sporadicky ponúknu pátračom aj bližšie indície ako napríklad hádanku. 

image

Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí

Keď sa na profile objaví príspevok s nápovedou na najnovší úlovok, treba sa poponáhľať. Zvykne sa totiž stať aj to, že odmena z miesta zmizne už do niekoľkých minút. Profil totiž sleduje stále viac ľudí. „15 minút po postovaní príspevku a už to tam nebolo,“ podelil sa so svojou skúsenosťou jeden z pátračov.

V ideálnom prípade sa nálezcovia so svojou odmenou pochvália na sociálnej sieti vďaka čomu ušetria ostatným pátračom zbytočnú námahu. Nie vždy to však ľudia robia, preto sa môže stať, že sa iní na miesto vydajú, keď je odmena už dávno vo vrecku niekoho iného.

Čelia podozreniam

Ohlasy na túto aktivitu sú zväčša pozitívne. V komentároch pod príspevkami sa hromadia najmä požiadavky, aby dvojica zavítala aj do miest, v ktorých ich sledovatelia žijú. Nájdu sa však aj ľudia, ktorým nie je tento typ zábavy po chuti. 

„Ľudia už fakt nevedia, čo so svojím časom a ako na seba upriamiť pozornosť. Je to trápne. Wow enjoy your 5€, zmení ti to život,“ sťažovala sa komentujúca. Tvorcovia túto poznámku však nenechali bez povšimnutia. „Život to síce nikomu nezmení, ale ako môžete vidieť, nájde sa dosť ľudí, ktorých poteší aj to,“ odpovedala dvojica, ktorá stojí za projektom. 

„Pre 10 eur by som nešiel ani keby to bolo ukryté o ulicu ďalej. 10 eur je nič,“ kritizoval používateľ v komentároch. Tvorcovia však sľubujú, že čím viac sledovateľov na profile pribudne, tým väčšie odmeny budú rozdávať. 

Niektorí sa sťažujú na výšku odmeny, ďalší ich podozrievajú, či peniaze skutočne na mieste nechávajú. Dôkazom, že odmenu si nenechávajú pre seba, sú však početné príspevky šťastných nálezcov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:02