InstagramReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií

ČTK12.04.2024., 15:00h

Instagram začne v priebehu niekoľkých týždňov testovať nové nástroje na boj proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií zasielaných elektronicky, pre ktoré sa vžilo anglické označenie sextortion.

Lajkuj Brainee.sk na

K takýmto nástrojom patrí napríklad rozmaznávanie nahých snímok v súkromných správach, ktoré bude vo východiskovom nastavení zapnuté pre osoby mladšie ako 18 rokov. Skúšať bude tiež vyskakovacie okná, ktoré potenciálne obete nasmerujú na pomoc, informoval server BBC News.

Vlády po celom svete varovali pred rastúcim ohrozením mladých ľudí sexuálnym vydieraním na internete. Často ide o to, že obetiam je zaslaná nahá fotografia a potom sú vyzvané, aby na oplátku poslali svoju vlastnú. Následne sa im vydierač vyhráža, že ak sa nepodvolí jeho požiadavkám, zverejní ich snímku.

image

Aitana očarila sociálne siete a zarába pritom milióny. Na rande ju radšej nevolaj, vytvorila ju totiž umelá inteligencia

Obete na životoch

V stredu sa dvaja Nigérijčania priznali k sexuálnemu vydieraniu dospievajúcich chlapcov a mladých mužov v USA, z ktorých jeden si vzal život. Tento trestný čin bol nedávno spojený aj so samovraždou tínedžera v Austrálii.

Väčšinu podobných prípadov, ktoré Instagram na svojej platforme zaznamenáva, majú na svedomí sofistikované zločinecké gangy usilujúce sa o peniaze. Podľa platformy ide o „strašný” zločin.

Nový systém ochrany pred nahotou využíva umelú inteligenciu (AI), ktorá v zariadení užívateľa pátra po nahých snímkach v súkromných správach a dáva užívateľom na výber, či ich chcú zobraziť.

image

Instagram

Unsplash

Chráni priamo pred podvodníkmi

Systém je navrhnutý tak, aby „nielen chránil ľudí pred zobrazením nežiadúcej nahoty v ich súkromných správach, ale aj aby ich chránil pred podvodníkmi, ktorí môžu posielať nahé obrázky, aby ľudí oklamali a prinútili k tomu, aby na oplátku poskytli vlastné obrázky,” uviedol Instagram.

Zdôraznil však, že systém, ktorý je pre dospelých dobrovoľný, nenahlasuje nahé obrázky spoločnosti automaticky, hoci užívatelia budú upozornení, že môžu účty blokovať a nahlasovať, ak si to želajú.

Ak systém zistí odosielanie nahých snímok, bude užívateľ informovaný o bezpečnostných tipoch a upozornený, že príjemcovia si môžu fotografie uložiť alebo preposielať bez vedomia odosielateľa. Platforma uvádza, že počíta aj s opatreniami, ktoré odhalia známky toho, že užívateľ môže potenciálne usilovať o sexuálne vydieranie, a sťaží mu interakciu s ostatnými.

image

Lizzo z biznisu neodchádza, Selena niekoľkokrát strašila, že na Instagrame končí. Robia to len pre to, aby upútali pozornosť?

Zdieľanie väčšieho množstva údajov

Pre ľudí, ktorí mohli komunikovať s účtom odstráneným kvôli sexuálnemu vydieraniu, testuje Instagram vyskakovacie správy, ktoré ich nasmerujú na odborné poradenstvo a podporu. Instagram tiež uvádza, že bude v rámci boja proti sexuálnemu vydieraniu a zneužívaniu detí zdieľať viac údajov s ďalšími technologickými firmami prostredníctvom iniciatívy nazvanej Lantern.

Platformy Facebook a WhatsApp, ktoré rovnako ako Instagram prevádzkuje spoločnosť Meta, nebudú mať funkciu rozmaznávania nahoty, uviedla agentúra AP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 01:36