Muž si kúpil loďFacebook/Christopher Willson
StoryEditor

Muž kúpil na bazoši 2 500 tonovú loď. Je to ako prerábať 15 domov, hovorí o projekte, do ktorého nalial už milióny

Miroslav Kamody13.11.2023., 11:00h

Zatiaľ čo niektorí si nemôžu dovoliť ani byt, jeden muž v Spojených štátoch kúpil skoro 100 metrov dlhú loď, ktorú už roky prerába. Do projektu nalial už milióny dolárov a je pripravený pridať ďalšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ sa aj ty nachádzaš v situácii, že vlastné bývanie je len snom, ktorý sa rozplynie hneď, ako si pozrieť inzeráty a úrokové sadzby hypoték, nasledujúce riadky ťa zrejme dostanú do varu. V Spojených štátoch si totiž jeden muž kúpil celú výletnú loď, z ktorej si urobil svoj celoživotný projekt, píše portál Unilad.

Chris Willson jedného dňa blúdil po Craigsliste (americká verzia známeho „bazoša”), keď našiel inzerát na gigantickú výletnú loď. Vyradené plavidlo sa nachádzalo v kalifornskej delte, a tak si povedal, že si ho pôjde pozrieť na vlastné oči.

image

V Británii za 100-tisíc eur vydražili jedálny lístok večere podávanej na Titanicu. Pozri sa, čo podávali ľuďom v 1. triede

Významná nemecká loď

Loď bola zanedbaná, a keďže váži 2 496 ton, bolo jasné, že na jej obnovu bude treba obrovský balík peňazí. Keď si však následne pozrel päť úrovní, ktoré sa nachádzali pod vodou, opísal ich ako „najpozoruhodnejšie usporiadanie takmer akejkoľvek lode, ktorú som videl“.

Potom sa (doslova) ponoril do histórie lode a zistil, že bola postavená ešte v roku 1955 v lodenici Blohm and Voss v nemeckom Hamburgu. Jej pôvodný názov bol Wappen von Hamburg a išlo o prvú významnú osobnú loď, ktorá po druhej svetovej vojne vyplávala z Nemecka.

image

Muž si kúpil loď

Facebook/Christopher Willson

Willson sa po dlhom premýšľaní rozhodol, že loď nakoniec kúpi. V roku 2008 dal majiteľovi ponuku, po ktorej si obaja podali ruky. Stal sa tak majiteľom 293-stopovej (takmer 90 metrovej) výletnej lode s tromi palubami, 85 kajutami s vlastnými kúpeľňami, jedálňou, salónom a vonkajším bazénom. Za tohto obra zaplatil 1,2 milióna dolárov (1,12 milióna eur).

Nákladná rekonštrukcia

Svoj nový domov na hladine dal premiestniť do kalifornského riečneho mesta Rio Vista, kde ju premenoval na Auroru a začal s prenájmom a reštaurovaním.

image

Toto sú najväčšie katastrofy osobných lodí v histórii. V počte obetí je Titanic až na štvrtom mieste

„Myslel som si, že to bude dlhý projekt. Rozsah bol obrovský. Je to takmer rovnaké, ako keby ste sami prerobili 15 domov,” povedal pre portál CNN Travel. V snahe venovať viac času renovácii lode sa Willson a jeho partnerka Jin Li presťahovali priamo na palubu, kde odvtedy žijú spoločne.

V roku 2022 Willson prezradil, že na modernizáciu lode minul už rovný jeden milión dolárov (935-tisíc eur). V rozhovore pre Insider ale potvrdil, že jeho plány majú ešte veľmi ďaleko od finišu. Loď je podľa neho hotová len na 40 percent, a preto potrebuje ešte viac peňazí na jej dokončenie.

Veľké plány

Aj preto chce získať ešte tri milióny dolárov (2,8 milióna eur), aby všetko dokončil podľa predstáv. „Keď dokončíte jeden koniec lode, musíte začať odznova, kým sa dostanete na druhý koniec, dokonca aj úplne nová loď vyžaduje údržbu hneď od začiatku,“ vysvetlil.

Chris pôvodne chcel, aby bola Aurora atrakciu na pobreží, no svoje plány prehodnotil. Okrem fungujúcej lode chce, aby ponúkala aj nocľah s raňajkami a stala sa centrom podujatí. Ešte však pred ním stojí veľké množstvo práce.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 15:58