Twitch do svojho zoznamu charitatívnych organizácii pridal aj také, ktoré združujú rasistov a transfóbov.Mor/
StoryEditor

Twitch sa chválil zle nastaveným charitatívnym nástrojom. Peniaze mohli získať extrémisti aj uctievatelia Ku Klux Klanu

mor15.12.2022., 15:00h

Streamovacia platforma Twitch svojim používateľom umožňuje vytvárať charitatívne kampane a zbierky pre neziskové organizácie. Háčik je však v tom, že ponuka neziskoviek, ktorú Twitch zostavil, je problematická.

Lajkuj Brainee.sk na

Charitatívny nástroj Twitch umožňuje tvorcom stanoviť si ciele a ponúkať stimuly za dary na získavanie finančných prostriedkov. Po Twitchi sa však teraz šíri kritika od množstva používateľov, ktorí platformu kritizujú za to, že do svojho výberu zahrnula aj niekoľko kontroverzných skupín. Tie sú tak tiež oprávnené získavať finančné prostriedky prostredníctvom charitatívneho nástroja.

Rozšírenie o nový nástroj ohlásil Twitch minulý týždeň. Z pôvodného zoznamu 250-tich organizácií sa ich teraz k užívateľom dostane viac než 95-tisíc, uvádza platforma na svojom webe. Posun nastal v tom, že na rozdiel od nespravodlivo nastavenej politiky, ktorú uplatňujú pri prerozdeľovaní príjmov z predplatného, čo získavajú vďaka komunite svojich streamerov, teraz Twitch neberie nič z peňazí, ktoré sú investované na charitu. 

Nedôveryhodné organizácie

Twitch minulý týždeň napísal vo svojom príspevku, že všetky organizácie, ktoré zahrnul do svojho výberu, sú overené službou PayPal. „Viac neziskoviek znamená viac charity, nie je tak?“ Toto vyhlásenie však narazilo na odpor u veľkej komunity užívateľov a užívateliek. 

image

Rovnosť, sloboda, bratstvo a ... klitoris? Dizajn maskota pre Olympijské hry 2024 vyvoláva otázky

„Toto je odporné... Nazývate ich "charitami", ale vôbec ste si ich nepreverili,“ zdieľal svoje pohoršenie účet na Twitteri. 

Po vlne kritiky Twitch predsa len zasiahol - odstránil organizáciu LGB Alliance, ktorá združuje extrémistov a extrémistky v Británii, ktorí bojujú proti právam transrodových ľudí (mimo iné bojovali aj proti iniciatíve, ktorej cieľom bolo zakázanie konverzných "terapii").  

Ďalšou na muške kritiky bola organizácia Spojených dcér Konfederácie, ktorú Twitch tiež odstránil zo svojho zoznamu. Táto organizácia totiž verí v nadradenosť bielej rasy a v minulosti uctievala Ku Klux Klan, ktorému sa snažila postaviť aj pamätník. 

NBC oslovilo ohľadne problematiky aj hovorcu Twitchu. Chceli vedieť, ako je možné, že do ich výberu neziskoviek, sa dostali aj organizácie s pochybnou minulosťou a združujúce extrémistov. Hovorca reagoval, že ich platforma spolupracuje s PayPal Giving Fund - ten stojí za zoznamom organizácií, ktoré sa môžu hlásiť o finančnú podporu. Twitch však môže preverovať jednotlivé organizácie a zo zoznamu ich mazať. 

Za zmazaním LGB Alliance však nestojí iniciatíva Twitchu a ich preverovanie neziskoviek, ktorým umožňujú uchádzať sa o charitu na ich platforme. Je to vytrvalá snaha a hlasná kritika jednotlivých užívateľov. Až následne sa Twitch poddal a organizáciu odstránil. 

image

Filip Sulík už nie je CEO platformy Youdare. Kritika nás vyburcovala, atakujeme 100-tisíc užívateľov, tvrdí startup

Škrty Twitchu nestačia

„Som sklamaný, že zostalo ešte mnoho ďalších nenávistných skupín, ako napríklad Autism Speaks&Daughters of the Confederacy. Rob svoju prácu, @Twitch, a prestaň sa vyviňovať.“ Autism Speaks bol kritizovaný za stigmatizáciu autizmu a propagovanie taktiky terapie, o ktorej odborníci tvrdia, že je škodlivá pre samotných autistov.

Twitch však tweetoval, že s jeho rozšírením Charity Tool chce, aby užívatelia mohli „ľahko podporovať ešte viac organizácií na celom svete, na ktorých vám záleží, bez toho, aby ich Twitch škrtol.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:44