Elon Musk.Joe Skipper/Reuters
StoryEditor

Bohatí ďalej chudobnejú. Najviac si to odniesol Musk, Bezos a Zuckerberg

iDnes.cz08.07.2022., 17:00h

Aj napriek prepadom miliardári nazhromaždili v posledných rokoch toľko majetku, že prevažná väčšina z nich dokáže pády na burze ustáť.

Lajkuj Brainee.sk na

Päťsto najbohatších ľudí sveta prišlo v prvej polovici tohto roku o 1,4 bilióna dolárov. Číslo predstavuje najprudší polročný pokles v histórii globálnych miliardárov. Majetok Elona Muska sa prepadol o takmer 62 miliárd dolárov, Jeff Bezos prišiel ešte o zhruba jednu miliardu viac. Čistý majetok Marka Zuckerberga sa znížil o viac ako polovicu. Píše portál iDnes.cz.

V predchádzajúcich rokoch pritom imanie boháčov rástlo, pretože vlády a centrálne banky sa pomocou rôznych opatrení po pandémii snažili vzpružiť ekonomiku. Svojim konaním tak zvýšili hodnotu celej škály aktív, od technologických spoločností až po kryptomeny.

Realita terajších dní je ale dosť iná. Centrálne banky po celom svete, vrátane tej americkej, navyšujú úrokové sadzby s cieľom spomaľovať rýchlu infláciu. V dôsledku toho aj tie najlepšie hodnotené akcie padajú dole a spolu s nimi aj imanie všetkých, ktorí ich vlastnia. Pre predstavu, spoločnosť Tesla zažila za uplynulé tri mesiace najhorší štvrťrok v histórii.

Štvorica najbohatších

Najbohatší muž sveta Elon Musk má podľa Bloomberg Billionaires Index stále najväčší majetok na planéte, a to 208,5 miliardy dolárov. Druhý je Jeff Bezos s čistým imaním 129,6 miliardy dolárov. Bernard Arnault, najbohatší Francúz, je podľa indexu na treťom mieste s majetkom vo výške 128,7 miliardy dolárov, nasleduje Bill Gates s imaním vo výške 114,8 miliardy dolárov.

Sú to jediní štyria ľudia, ktorí vlastnia majetok presahujúci 100 miliárd dolárov. Na začiatku roka pritom túto čiastku prekročilo desať ľudí na celom svete, vrátane Marka Zuckerberga, ktorý je teraz so 60 miliardami dolárov na 17. mieste rebríčka.

Priekopník v oblasti kryptomien Čchang-peng Čao, ktorý v januári debutoval v indexe miliardárov Bloomberg s odhadovaným majetkom 96 miliárd dolárov, zaznamenal v tomto roku na pozadí turbulencií v oblasti digitálnych aktív prepad svojho majetku o takmer 80 miliárd dolárov.

Miliardári hľadajú nové príležitosti

Aj napriek prepadom miliardári nazhromaždili v posledných rokoch toľko majetku, že prevažná väčšina z nich dokáže pády na burze ustáť.

Zároveň teraz hľadajú ďalšie výhodné príležitosti na nákup. „Ich myslenie je často trochu viac kontrariánske,“ povedal Thorne Perkin, prezident spoločnosti Papamarkou Wellner Asset Managemen. „Mnoho našich klientov hľadá príležitosti práve vo chvíli, keď sú vo svete problémy,“ dodal.

To, čo opisuje Perkin, platilo v prvej polovici roka v niektorých najproblematickejších kútoch svetových finančných trhov. Napríklad Vladimír Potanin, najbohatší muž Ruska, s majetkom presahujúcim 35,2 miliardy dolárov, odkúpil podiel sankcionovaného ruského magnáta Olega Tinkova v digitálnej banke za zlomok jeho niekdajšej hodnoty.

image

Čech získal niekoľkomiliónové európske dotácie na nanotechnológie. Kúpil si za ne tisíce vláčikov

Sam Bankman-Fried, výkonný riaditeľ krypto burzy FTX, kúpil začiatkom mája 7,6-percentný podiel v spoločnosti Robinhood Markets po tom, čo sa cena akcií tejto maklérskej spoločnosti prepadla o 77 percent oproti jej horlivo očakávanej prvej verejnej ponuke akcií v júli minulého roka.

Najvýraznejšia kúpa zo všetkých ale patrila Muskovi, ktorý uzavrel dohodu o kúpe spoločnosti Twitter vo výške 44 miliárd dolárov. Za akciu ponúkol 54,20 dolára. Najbohatší muž sveta minulý mesiac v rozhovore so šéfredaktorom Bloomberg News, Johnom Micklethwaitom, uviedol, že pred dokončením transakcie je „niekoľko nevyriešených záležitostí a že je tu určitý limit toho, čo môžem verejne povedať. Je to trochu citlivá záležitosť,“ povedal Musk.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj portál Brainee.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:10