Kanye West kupuje svoju vlastnú sociáonu sieť.Randall Hill/Reuters
StoryEditor

Za jeho výroky mu hrozí súd. Kanye si kupuje sociálnu sieť pre konšpirátorov, aby v nich mohol pokračovať

Michal Čiernik18.10.2022., 10:00h

Pre jeho antisemitské príspevky mu zrušili účet na Instagrame aj Twitteri. Kanye West sa ale nevzdáva. Kúpil si vlastnú sociálnu sieť Parler.

Lajkuj Brainee.sk na

Minulý týždeň boli americkému raperovi Kanye Westovi zablokované  účty na Twitteri a Instagrame za antisemitské príspevky a propagovanie značky „White Lives Matter“. To ho však neodradilo a rozhodol sa, že si zaobstará svoju vlastnú sociálnu sieť, na ktorej bude môcť naďalej prejavovať svoje názory.

Spoločnosť stojaca za Parlerom (Parlement technologies) uviedla, že strany očakávajú uzavretie transakcie ešte dokonca roka. Cenu však nezverejnili. „Navrhovaná akvizícia zabezpečí Parlerovi budúcu úlohu pri vytváraní nezrušiteľného ekosystému, kde sú všetky hlasy vítané,“ povedal generálny riaditeľ Parlement Technologies George Farmer. „Vo svete, kde sú konzervatívne názory považované za kontroverzné, sa musíme uistiť, že máme právo slobodne sa vyjadrovať,“ dodal Kanye.

image

Je to nezodpovedné, nechutné a trápne. Kanye West vyvolal pobúrenie tričkami s nápisom White Lives Matter

Parler vznikla v roku 2018 ako varianta Twitteru, ktorý blokuje všetky antisemitské, rasistické či podobne nevhodné príspevky a účty. Parler sa naopak vyhlasuje za „sociálnu sieť so slobodným prejavom“. Táto kontroverzná sociálna sieť narástla na popularite hlavne po tom, čo bol Donald Trump zakázaný na Twitteri. Alternatívnu platformu, na ktorej si našli domov hlavne pravičiari, však krátko po svojom vzniku odstránili z obchodu Google play aj App Store. Práve kvôli podnecovaniu násilia počas útoku na Kapitol v januári 2021. Do aplikácii Google play sa vrátila len pred nedávnom.

image

Candice Owens s Kanye Westom na Paris Fashion Week v novej kolekcii tričiek, ktoré pobúrili verejnosť.

Candace Owens/Twitter

Rapová legenda však vo svojich názoroch nezaháľa a neodradí ju ani absencia na sociálnych sieťach. Jeho najnovší výrok by ho však mohol dostať do právnych problémov, uvádza CNN. Umelec a podnikateľ, ktorý si zmenil meno na Ye, hovoril v nedávnej epizóde podcastu „Drink Champs“, kde diskutoval okrem iného aj o smrti Georgea Floyda. „Pozeral som dokument o Georgeovi Floydovi, ktorý vydala Candace Owens,“ povedal West. „Ten chlap musel zomrieť kvôli fentanylu. Veď keď sa na to pozriete, ten policajt nemal koleno na jeho krku,“ spochybnil príčinu Floydovej smrti.

image

Kanye West bodyshamoval Lizzo. Za búrlivého potlesku mu poslala jasný odkaz

Podľa svedectva súdneho lekára, ktorý vykonal Floydovu pitvu, mal bývalý policajt z Minnesoty Derek Chauvin kľačať Floydovi na krku. Právnik pre občianske práva Lee Merritt, ktorý zastupoval rodinu Floydovcov, v nedeľu na Twitteri uviedol, že zvažujú právne kroky proti Westovi. „Zatiaľ čo nikto nemôže očierniť mŕtvych, rodina George Floyda zvažuje žalobu za Kanyeho nepravdivé vyhlásenia o spôsobe jeho smrti,“ napísal Merritt na Twitteri.

Video, na ktorom Chauvin kľačí na Floydovom krku viac ako osem minút, vyvolalo protesty a nepokoje po celom svete. Chauvina odsúdili v apríli 2021 na 22 a pol roka väzenia .

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:48