Kanye WestRandall Hill/Reuters
StoryEditor

Ye stredobodom kritiky. Nápis na tričku rozhádal celebrity, zablokoval ho Instagram a Musk ho víta na Twitteri

TASRMiroslav Kamody10.10.2022., 09:05h

Americký raper Kanye West, momentálne vystupujúci pod menom Ye, má zablokované účty na Twitteri a Instagrame. Spôsobili to jeho príspevky, ktoré obe spoločnosti vyhodnotili ako antisemitské.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť Twitter v nedeľu informovala, že raper Ye zverejnil tweet, ktorý je v rozpore s pravidlami používania jej služieb. Kanye West-Ye totiž na Twitteri napísal, že čoskoro vyhlási bojovú pohotovosť zameranú voči Židom.

Odkazoval pritom na termín, ktorý sa na označenie stupňa pohotovosti používa v americkej armáde. V tom istom tweete, ktorý neskôr Twitter odstránil, dodal: „Vy sa so mnou zahrávate a snažíte sa zablokovať každého, kto oponuje vašej agende“.

image

Toto je 10 najsledovanejších celebrít na Instagrame. Klan Kardashianiek v popredí, no na prvé miesto to nestačí

Reakcie na Twitteri

Ye samozrejme na zablokovanie zareagoval na konkurenčnej platforme Twitter, ktorá je momentálne stredobodom pozornosti kvôli medializovanej kúpe Elonom Muskom. Na sociálnu sieť pridal staršiu fotku, kde je on spolu s Markom Zuckerbergom, zakladateľom Facebooku a riaditeľom spoločnosti Meta, pod ktorú patrí aj Instagram.

Pod príspevok napísal: „Pozri na toto, Mark. Ako si ma vykopol z Instagramu. Kedysi si bol môj n*ger.“ Ten mu okomentoval aj multimiliardár Elon Musk so slovami: „Vitaj späť na Twitteri, kamarát.“

Slogan White Lives Matter

Účet Kanyeho Westa na Instagrame zablokovala spoločnosť Meta Platforms po tom, čo v ňom obvinil svojho rapperského kolegu Seana "Diddyho" Combsa z toho, že ho ovládajú židia. Combs totiž kritizoval tričko s nápisom "White Lives Matter", ktoré mal černošský rapper Kanye West oblečené na nedávnej módnej prehliadke v Paríži.

Uvedený slogan v USA často používajú stúpenci nadradenosti bielej rasy. O znechutených reakciách na tričko sme písali už pred pár dňami, no odvtedy sa naň zniesla ďalšia vlna kritiky.

image

Je to nezodpovedné, nechutné a trápne. Kanye West vyvolal pobúrenie tričkami s nápisom White Lives Matter

Ku kontroverznému nápisu sa vyjadrilo niekoľko známych osobností. Marc Lamont Hill, aktivista, autor a profesor, na svojom Twitteri uviedol, že „rozhodnutie Westa obliesť si tričko s nápisom White Lives Matter je nechutné, nebezpečné a nezodpovedné.“

Ye sa háda s každým

K nápisu na mikine sa vyjadrila aj rešpektovaná módna editorka Vogue Gabriella Karefa-Johnson. „Keby ste sa opýtali Kanyeho, určite by povedal, že je v tom umenie a revolúcia a všetky ostatné veci v jednom tričku. Ale nie je to tam,“ povedala. Kanyeho reakcia na seba nenechala dlho čakať.

image

Kanye West

Evan Agostini/Tasr

Karefa-Johnson nielen odkázal, že v módnom biznise nemá čo robiť, ale ešte sa aj pustil do známych osobností, ktorí sa jej zastali. Medzi nimi boli napríklad Hailey Bieber či Gigi Hadid. Nie je to pritom prvýkrát, čo sa raper pustil do manželky speváka Justina Biebera.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:44