Ruskí influenceriTwitter/Arthur Kharytonov
StoryEditor

Influenceri podporujú Putinovu vojnu oblečením. Symbol Z sa v Rusku stáva trendom

kov11.04.2022., 13:00h
Písmeno „Z", ktoré je hlavným symbolom ruskej invázie na Ukrajinu, sa nenachádza iba na tankoch či obrnených vozidlách. Najnovšie ho ruskí influenceri začali nosiť aj na svojom oblečení, podporujú tak vojnu neverbálnym spôsobom.
Lajkuj Brainee.sk na

Najprv sme ho vídali na fotografiách či videách ruských tankov na Ukrajine. Temný symbol „Z“ sa však v Rusku momentálne stáva súčasťou šatníka bežného obyvateľstva.

Popularizujú ho najmä ruskí influenceri. Tí, ktorí sa rozhodnú, že budú takéto oblečenie nosiť, sú opisovaní ako „vlastenci a jednoduchí ľudia“ podporujúci Vladimira Putina.

Symbol Z

Tričká a mikiny na sebe majú ruskú vlajku s typickou modrou, bielou a červenou farbou. Popri nej sa týči veľké písmeno „Z", píše web News.com.au. Oblečenie sa na sociálnych sieťach objavuje v oranžovej a čiernej farbe, čo zase symbolizuje stuhu svätého Juraja. Bolo to značenie ruskej armády. Tieto farby nosili ako pásku na ruke aj Rusi a Ukrajinci, ktorí podporovali anexiu Krymu v roku 2014.

„Objavujú sa v príspevkoch ruských instagirls na sociálnych sieťach,“ tvrdí predseda ukrajinskej Liberálnodemokratickej ligy Arthur Kharytonov. 

Runacizmus je v Rusku novou módou. Jeho vyznávačmi sú najčastejšie jednoduchí ľudia, ktorí sa za to nehanbia. Trh dokonca zaplavili aj plyšové hračky s týmto symbolom. 

V ďalšom príspevku Kharytonov vyzval Instagram, aby zakázal takúto propagáciu. Svoju požiadavku vyslovil napriek tomu, že Rusko zakázalo používanie platformy v rámci celej krajiny.

„Ahoj, @instagram. Zakážete zdieľanie dôkazov o ruských zločinoch proti ľudskosti, ktoré sú páchané na Ukrajine, no na druhej strane povolíte ruským instagirls šíriť módnu „runazi" propagandu", napísal politik na Twitteri.

Viaceré nemecké spolkové republiky zakázali verejné zobrazovanie symbolu „Z". Patria sem regióny Dolné Sasko, Bavorsko, Berlín a Sasko, pričom o podobných opatreniach diskutujú aj predstavitelia v ďalších troch oblastiach.

„Tento znak symbolizuje ruské vojnové zločiny, zbombardované mestá, tisíce zavraždených Ukrajincov. Verejná podpora takéhoto barbarstva musí byť odsúdená," vyzval k odsúdeniu symbolu ukrajinský minister zahraničných vecí  Dmytro Kuleba. 

Runacizmus

Tento termín vznikol spojením slov Rusko a nacizmus. Medzi ruským vodcom a nacistickým diktátorom Hitlerom totiž existuje viacero paralel. „Putinov režim totiž vznikol na základe traumatickej skúsenosti z rozpadu Sovietskeho zväzu," píšu ukrajinskí autori Julia Guz a Vladlen Marajev. „Jeho cieľ v politike je rovnaký, aký zastával Hitler, a teda obnoviť veľkosť svojho impéria."

Nehovoriac o silnej proruskej propagande, ktorej chápadla môžeme nájsť po celom svete. Ako ďalej autori uvádzajú, Putin pri Ukrajine spravil chybu. Od začiatku bol presvedčený o tom, že celá Ukrajina ostala voči Rusku lojálna. 

Drvivá väčšina domáceho obyvateľstva a dokonca aj rusky hovoriacich Ukrajincov však v skutočnosti zastáva voči Rusku nepriateľský postoj.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:02