Unsplash/Alexander Shatov
StoryEditor

Facebook totálne zlyháva. Uniknutý dokument naznačuje, že si nevie poradiť s fotkami zneužívania detí

kam02.04.2022., 11:00h
Sociálna sieť Facebook čelí čoraz väčšej kritike. A nové zistenie jej k vylepšeniu imidžu rozhodne nepridá.
Lajkuj Brainee.sk na

Facebook patrí nielen k najpopulárnejším sociálnym sieťam, ale zároveň aj najkontroverznejším. Pripisuje sa mu experimentovanie s politickou polarizáciou, vyššia pravdepodobnosť vzniku depresie či deštruktívny vplyv na deti. Teraz sa k nim pridalo ďalšie vážne zistenie.

Problémy s overovaním veku na fotkách

Tréningový dokument, ktorý používajú moderátori obsahu na Facebooku, totiž vyvoláva otázky, či sociálna sieť nedostatočne nahlasuje obrázky potenciálneho sexuálneho zneužívania detí, píše The New York Times. Dokument údajne hovorí moderátorom, aby sa pri hodnotení nejednoznačného veku na fotografiách prikláňali k tomu, že ide o dospelé osoby.

Facebook Unsplash/Austin Distel

​To je praktika, s ktorou moderátori nie sú spokojní a ohradili sa voči nej, no predstavitelia spoločností ju obhajovali. Otázkou teda je, ako by mali moderátori Facebooku zaobchádzať s obrázkami, na ktorých nie je okamžite zrejmý vek osoby, pýta sa web Engadget.

Toto zásadné rozhodnutie môže mať významné dôsledky, pretože podozrenia na zobrazovanie zneužívania detí sa napríklad v Spojených štátoch oznamujú Národnému centru pre nezvestné a zneužívané deti. To následne fotografie postupuje orgánom činným v trestnom konaní.

​Na druhej strane sú tu ešte fotografie, ktoré síce zobrazujú dospelých, no môžu byť z Facebooku odstránené, pretože porušujú jeho pravidlá. Tieto však nie sú nahlasované žiadnym ďalším orgánom. Ako však poukazuje The New York Times, neexistuje spoľahlivý spôsob, ako určiť vek na základe fotografie.

Používajú desiatky rokov zastaralú metódu

Moderátori sú údajne vyškolení na to, aby používali viac ako 50-ročnú metódu na identifikáciu „progresívnych fáz puberty“, ale metodika „nebola navrhnutá tak, aby určila niečí vek“. A keďže usmernenia Facebooku nariaďujú moderátorom predpokladať, že fotografie s osobami, o ktorých veku si nie sú istí, sú dospelí, prináša podozrenie, že mnohé fotografie s deťmi môžu jednoducho prekĺznuť sitom na ich ochranu.

Facebook Sociálna sieť Unsplash/Roman Martyniuk

​Toto je ďalej komplikované skutočnosťou, že zmluvní moderátori Facebooku, ktorí pracujú pre externé firmy a nedostávajú rovnaké výhody ako zamestnanci na plný úväzok, môžu mať na rozhodnutie len niekoľko sekúnd a môžu byť potrestaní za nesprávne konanie.

Ostatné spoločnosti to vnímajú inak

Facebook, ktorý nahlasuje viac materiálov o sexuálnom zneužívaní detí ako ktorákoľvek iná spoločnosť, tvrdí, že ich filozofia má chrániť používateľov a súkromie a vyhnúť sa falošným správam, ktoré môžu brániť orgánom v schopnosti vyšetrovať skutočné prípady zneužívania.

Vedúca oddelenia bezpečnosti spoločnosti Antigone Davisová povedala, že môže byť aj právnou zodpovednosťou spoločnosti podávať nepravdivé správy. Je pozoruhodné, že nie každá spoločnosť zdieľa filozofiu Facebooku v tejto otázke. Apple, Snapchat a TikTok údajne používajú „opačný prístup“ a hlásia aj tie fotografie, pri ktorých si nie sú istí vekom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:02