Unsplash/Brett Jordan
StoryEditor

Nemusís za každú cenu zdrhať z Facebooku. Čo robiť, aby si si na sociálnej sieti zachoval duševné zdravie?

Miroslav Kamody20.12.2021., 16:00h
Novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová a moderátor Marcel Forgáč nie sú ani zďaleka prvými osobnosťami, ktoré sa rozhodli opustiť Facebook. My v Brainee sme optimisti a stále veríme, že diskutovať a byť činný na najväčšej sociálnej sieti sa dá. Aj keď odliv trvá už dlho, my ti prinášame návod, ako sa na sociálnych sieťach nezblázniť.
Lajkuj Brainee.sk na

​Mnohí slovenskí používatelia Facebooku sa v poslednom období rozhodli odstrihnúť od populárnej sociálnej siete. Zdôvodňujú to tým, že sa v priebehu rokov premenil na miesto plné nenávisti, konšpirátorov a hoaxov.

Medzi posledné osobnosti, ktoré sa rozhodli odísť, patrí napríklad novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová a moderátor Marcel Forgáč. 

„Okydávajú ma tu poslanci, politici, niektorí vplyvní a niektorí absolútne bezvýznamní ľudia, a ja to už nedávam. Je mi posledný týždeň naozaj ťažko a odmietam sa už účastniť priestoru, kde si hocikto obtiera ústa o vedcov, lekárov, novinárov, hygienikov, prosto normálnych slušných ľudí,“ zdôvodnila novinárka.

Facebook Unsplash/Solen Feyissa

Odliv trvá už niekoľko rokov

Tento odliv však začal už skôr. Od roku 2019 sa z neho napríklad stiahla aj, dnes už bývalá, kancelárka Angela Merkelová. V roku 2018 americký prieskum odhalil, že 9 % opýtaných si nedávno vymazalo svoj účet na Facebooku, zatiaľ čo ďalších 35 % uviedlo, že platformu sociálnych médií používa menej.

Platforme uškodili úniky informácií o Snowdenovi, škandál Cambridge Analytica a odhalenia tajného stretnutia Marka Zuckerberga s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. ​K tomu treba prirátať zmenu algoritmu, centrum online stretávania konšpirátorov a stupňujúce sa obvinenia zo škodlivosti sociálnych sietí na psychiku dospievajúcich ľudí.

Facebook sa rozhodli v rámci kampane Stop Hate for Profit bojkotovať aj veľké spoločnosti, ako Adidas, Coca-Cola, Diageo a Unilever. Mladí ľudia sa presunuli na Instagram či TikTok, ktoré považujú za pozitívnejšie, i keď to nie je pravda.

​Mnohí ľudia však vyzývajú, že odchod zo sociálnej siete nie je najrozumnejším riešením. Jakub Pohle, stojaci za stránkou Málo cynizmu na toto mesto 4.0 napísalNie, neopustím túto žumpu ... Na to aby zlo zvíťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič. Ak vypraceme lúze priestor, problém nezmizne, len narastie, lebo lúza stratí oponentov.“

„Rozumiem všetkým tým, ktorí avizujú, že od 1.1. končia na facebooku kvôli nenávistným prejavom, konšpiráciám a dezinformáciám. Ja nekončím. Presne preto, že týmto problémom treba čeliť,“ napísal šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy. Podobný názor zastáva aj známy ilustrátor Shooty. 

Ako sa na Facebooku nezblázniť?

Modrá sociálna sieť je omnoho toxickejším miestom ako pred desiatimi rokmi. Odísť z nej môže znamenať, že uvoľníš priestor ďalším konšpirátorom a skazeným ľuďom. Ak sa rozhodneš zostať, zahrávaš sa so svojim duševným zdravím. Josh Spector pre portál Medium spísal niekoľko jednoduchých pravidiel, ktoré ti pomôžu zostať nad vedcou.

1. Vypni si všetky notifikácie 

Je úplne jedno, či sa niekomu páči tvoj príspevok. Nepotrebuješ dostávať mail zakaždým, keď ťa niekto označí na fotke. Skonči so závislosťou na vyskakujúcich oknách na telefóne. Nezveruj rozhodovanie o tom, kedy by si mali kontrolovať sociálne siete spoločnostiam, ktorých hlavným cieľom je zachytiť čo najviac tvojho času.

2. Unfollowni ľudí

Čím menej ľudí sleduješ, tým lepší bude tvoj zážitok zo sociálnych médií. Nikdy nenadobudni pocit, že niekoho musíš sledovať. Prestaň sledovať každého, kto nezverejňuje zaujímavé a hodnotné veci, vďaka ktorým si múdrejší, šťastnejší alebo sa cítiš lepšie. Tvoj feed je tvoja vlastná párty a nie je dôvod pozývať na ňu ľudí, ktorí ti ju pokazia.

Facebook Unsplash/Joshua Hoehne

3. Nesleduj tých, ktorí ťa privádzajú do šialenstva

Ak sleduješ ľudí (alebo možno konkrétneho politika), ktorí ťa privádzajú do šialenstva, okamžite s tým prestaň. Môžeš predstierať, že to robíš, pretože „potrebuješ vedieť, čo sa deje vo svete“, ale to je výhovorka – v skutočnosti tú osobu nenávidíš, pretože si závislý od rozhorčenia, keď vidíš, čo zdieľa na sociálnych sieťach.

4. Lajky, komentáre a zdieľania používaj rozumne

Všetky sociálne platformy sú riadené algoritmami. To, čo vidíš, je určené tým, čo si algoritmus myslí, že sa ti bude páčiť. To znamená, že každé tvoje lajkovanie, komentár a zdieľanie vysiela signál o tom, aký druh obsahu chceš vidieť. Nezapájaj sa do obsahu, ktorý ťa privádza do šialenstva, inak získaš oveľa viac obsahu, ktorý ťa privádza do šialenstva.

5. Sociálne siete nemusia byť len o diskutovaní

Väčšina ľudí pobláznených sociálnymi sieťami sa cíti zle čiastočne preto, že veľa času trávia debatami. Ak ti konverzácia o dôležitých (alebo nedôležitých) veciach na sociálnych sieťach neprináša radosť, prestaň s tým. Toto je dokonalý príklad niečoho, za čo je ľahké obviňovať platformy, ale v skutočnosti to máš na 100 % pod kontrolou.

6. Nemusíš používať každú platformu

Jednoducho nemusíš byť na akejkoľvek platforme v akomkoľvek okamihu. Na používaní viacerých platforiem určite nie je nič zlé, ale nemusíš mať pocit, že proste musíš. Nezblázni sa zo snahy držať krok so všetkým.

7. Dostať zo sociálnych sietí to, čo do nich vložíš

Tvoja skúsenosť so sociálnymi sieťami je priamym odrazom toho, čo si do nich vložil. Ak ho použiješ na zdieľanie negativity, kritizovanie a sťažovanie, potom sa ti to vráti. Ak ho použiješ spôsobom, ktorý ťa privedie do šialenstva, privedie ťa do šialenstva. Ale ak ho použiješ na zdieľanie hodnôt, pozitivity, spojenia a pomoci ostatným, potom to získaš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:16