YouTube/Hack the System with Maneesh Sethi
StoryEditor

Podnikateľ bol závislý od Facebooku. Najal si ženu, aby ho fackovala vždy, keď sa nevenoval práci

kam29.11.2021., 12:00h
Podnikateľ sa rozhodol pre nekonvenčný spôsob boja proti závislosti od sociálnych sietí. A očividne mu to vyšlo na výbornú.
Lajkuj Brainee.sk na

Asi sa zhodneme na tom, že sociálne siete sú obrovským žrútom času. Ráno vstaneme a hneď chytáme do ruky telefón a scrollujeme Facebookom a Instagramom. To isté robíme aj večer a v priebehu dňa sa popri práci koľkokrát pristihneme pri sledovaní zábavných videí, aj keď nás tlačia termíny a nestíhame.

Podobne bol na tom aj indicko-americký podnikateľ Maneesh Sethi, ktorý sa nakoniec odhodlal k radikálnej metóde. Ako píše portál Vice, v roku 2012 si najal ženu, ktorá ho pravidelne fackovala za používanie sociálnych sietí.

Denne strácal šialené množstvo času

Takmer desať rokov po tomto rozhodnutí sa jeho nápad stal naplno virálnym po tom, ako Elon Musk zareagoval na Sethiho príbeh a okamžite ho premenil na virálnu senzáciu.

Telefón s aplikáciami sociálnych sietí v ruke Pexels

„To množstvo času, ktoré som trávil na Reddite a Facebooku, bolo neuveriteľne hlúpe a bolo načase prestať,“ povedal Sethi. „Po použití RescueTime (aplikácia na správu času, pozn.) som zistil, že strácam 19 hodín denne, a to ma prinútilo uvedomiť si, že pracujem sám, takže potrebujem niekoho, kto by ma prinútil pracovať.“

Išiel teda na stránku Craigslist a dal si inzerát s názvom Dajte mi facku, ak sa nebudem venovať práci. Ako ocenenie ponúkal solídnych osem dolárov na hodinu. Okamžite dostal dvadsať mailov od ľudí, ktorí mali o prácu záujem. Nakoniec si ako svoju osobnú slapmaster vybral ženu menom Kara.

Nešlo len o fackovanie

„Som si istý, že sociálny prvok, ktorý Kara pridala do mojej pracovnej rutiny, je to, čo ma prinútilo pracovať omnoho viac ako strach z facky,“ uviedol. „Konečne som mal šéfa, aj keď provizórneho, vďaka ktorému bola skúsenosť osviežujúca. Pomohla mi nielen tým, že mi dala facku, ale dokázal som od nej odraziť nápady v reálnom čase.“

Podľa Sethiho sa jeho produktivita zvýšila až štvornásobne. Aj keď si nepamätá, koľkokrát dostal facku, tvrdí, že to stačilo na to, aby sa vrátil na správnu cestu so svojimi úlohami a spomenul si na bolesť facky zakaždým, keď bol v pokušení scrollovať namiesto pokračovať v jeho zozname úloh.

Experiment ho tiež inšpiroval, aby navrhol produkt s názvom Pavlok. Ide o nositeľné zariadenie na trénovanie správania, ktoré vibruje, aby odmenilo svojho používateľa za dobré správanie, ale posiela jemný elektrický šok za zlé správanie. 

„Rozhodol som sa prevziať kontrolu a prestať nad tým strácať čas a presmerovať to na to, čo bolo pre mňa dôležité,“ povedal Sethi. „Teraz chcem pomôcť ostatným dosiahnuť to, o čom som vtedy sníval,“ dodal na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:53