Mestská knižnica v BratislaveMestská knižnica v Bratislave
StoryEditor

Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku

Miroslav Kamody21.04.2024., 11:00h

Svoj majetok sa rozhodla rozdať, aby tak mohla pomôcť iným slabozrakým a nevidiacim.

Lajkuj Brainee.sk na

Navštevovať pravidelne mestskú knižnicu je niečo, čo väčšina ľudí síce v minulosti robila, no dnes sa už takej popularite neteší. To však ani zďaleka neznamená, že táto tradícia je na konci. Svoje by o tom vedeli povedať vysokoškoláci či deti, ktoré sa vďaka knižniciam učia objavovať nespočetné množstvo svetov na stránkach kníh

Pokiaľ máš rád knihy a neustále si kupuješ nové, knižnica je pre teba doslova nebom. V Mestskej knižnici v Bratislave získaš za štyri eurá ročne (študenti tri, seniori dve) prístup ku gigantickej zbierke, ktorú za celý život zrejme ani nestihneš prečítať. 

image

Tragický príbeh šéfa Segwayu. O život ho pripravil jeden z jeho strojov, spadol na ňom z vysokého útesu

Jedinečné oddelenie

A práve tu okrem iného myslia aj na ľudí so zrakovým postihnutím. Na oddelení pre nevidiacich a slabozrakých nájdeš množstvo zvukových kníh, kompenzačných pomôcok či spoločenských hier. Nechýbajú pravidelné prednášky, kino či cvičenia očnej jogy.

Na Laurinskej a Kapucínskej je dokonca možné použiť aj špeciálne lupy, ktoré uľahčujú čítanie zväčšením písma, zvýšením kontrastu a podobne. Práve toto oddelenie sa v posledných rokoch stalo aj útočiskom Margity Turčániovej, dlhoročnej návštevníčky knižnice.

image

Mestská knižnica v Bratislave

Mestská knižnica v Bratislave

„Pani Margita Turčániová bola dlhoročná návštevníčka našej knižnice. V posledných rokoch svojho života bola nevidomá a naše Oddelenie pre nevidiacich a slabozrakých sa preto stalo jej dôležitým útočiskom, kam si často dochádzala pre audioknihy a tiež za spoločnosťou a ľudským prístupom personálu,” povedal z rozhovore pre in.ba riaditeľ knižnice Tomáš Štefek.

Svoj majetok rozdala, aby mohla iným

Pani Margita sa na sklonku života rozhodla, že polovicu svojho majetku odkáže knižnici a druhú polovicu Výcvikovej škole pre vodiace a asistenčné psy. „Bol to neuveriteľný moment, dojemný ako z filmu. Sem tam sa dozviete, že sa takýto čin raz za čas stane napríklad v anglosaskom prostredí, kde má tento druh filantropie väčšiu tradíciu.”

image

Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur

Vďaka tomuto daru mohla knižnica rekonštrukcie vchodu a výťahov doplniť o ďalšie úpravy ako prepojenie budov, úplnú bezbariérovosť alebo vodiace prvky pre slabozrakých návštevníkov. „Časť dedičstva sme využili tiež na obnovu detského oddelenia, na nákup kníh a audiokníh,” dodal Štefek. Odkaz pani Margity tak zostane navždy uchovaný medzi policami knižnice, ktorú si tak veľmi obľúbila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 12:56