ŠvédskoUnsplash/Linus Mimietz
StoryEditor

Švédi po 140 rokoch dokončili oficiálny slovník švédčiny. Prvé zväzky sú už ale také staré, že ich musia celé prerobiť

TASR26.10.2023., 11:00h

Po 140 rokoch dokončili definitívny záznam švédskeho jazyka a posledný zväzok slovníka minulý týždeň odoslali do tlačiarne, uviedol v stredu jeho editor. Má to však jeden háčik.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovník Švédskej akadémie (Svenska Akademiens ordbok – SAOB), švédska obdoba Oxfordského slovníka angličtiny (OED), ktorý zostavila Švédska akadémia udeľujúca Nobelovu cenu za literatúru, má dovedna 33.111 strán v 39 zväzkoch.

„Začalo sa to v roku 1883 a teraz sme skončili. V priebehu rokov na ňom pracovalo 137 zamestnancov na plný úväzok,” povedal editor projektu Christian Mattsson. Napriek tomu, že dosiahli významný míľnik, ich práca ešte nie je úplne hotová – zväzky A až R sú totiž už také staré, že ich treba prepracovať, aby obsahovali aj moderné slová.

image

Kde sa naozaj oplatí žiť? Pozreli sme sa na priemerné platy, ceny nájmov aj bytov v európskych hlavných mestách

Nové slová v ňom budeš hľadať márne

„Jedným z takýchto slov je ‘alergia‘, ktoré sa dostalo do švédskeho jazyka okolo roku 1920, ale nie je vo zväzku A, pretože bol vydaný v roku 1893,” povedal Mattsson. Bábika Barbie, aplikácia alebo počítač patria medzi približne 10-tisíc výrazov, ktoré do slovníka pridajú v priebehu nasledujúcich siedmich rokov.

SAOB je historickým záznamom švédskeho jazyka od roku 1521 až po súčasnosť. Je dostupný online; vyšlo len približne 200 výtlačkov, ktoré používajú najmä bádatelia a jazykovedci. Akadémia tiež pravidelne vydáva slovník súčasnej švédčiny.

image

Slovník

Unsplash/Joshua Hoehne

Švédsku akadémiu založil v roku 1786 kráľ Gustáv III. s cieľom podporovať jazyk a literatúru svojej krajiny a pracovať na „čistote, sile a vznešenosti” švédskeho jazyka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 05:25