Náboženské hnutie Faderhuset založila v roku 1990 Dánka Ruth Kristiansenová.Twitter/jyllandsposten, Wikipedia/ Vitvit/
StoryEditor

Dánska sekta predáva český zámok. Podľa bývalých členov bijú svoje deti a vyháňajú z nich démonov

Do Česka sa uchýlili z obavy pred dánskymi úradmi. Potom, čo ich u našich susedov objavili dánski novinári, dali na predaj svoju luxusnú nehnuteľnosť a zrejme plánujú utekať ďalej.

Lajkuj Brainee.sk na

Niekoľko Dánov žije v luxusne zrekonštruovanom zámku neďaleko Jablonného v Podještědí v severných Čechách. Ľudia zo sekty Faderhuset, Dom otcov, podľa bývalých členov bijú svoje deti a vyháňajú z nich démonov. Ušli do Českej republiky, aby unikli pred dánskymi úradmi, ktoré im hrozili odobratím detí. Teraz sekta, ktorá údajne žije z peňazí z ťažby medi v Tanzánii, predáva svoje sídlo za 1,5 milióna eur.

„Niekedy chodia po dedine v dlhých čiernych kabátoch. Ale nehovoria česky, takže sa s nimi nerozprávame. Ani neviem, koľko ich je,“ povedal reportérom iDnes.cz jeden z obyvateľov Veľkého Valtinova, kde sa sekta Faderhuset usadila. „Často tu zaparkuje auto, o chvíľu ďalšie. Dosť sa to tu strieda,“ hovorí žena, ktorej záhrada susedí so zrekonštruovaným kaštieľom cez cestu.

Náboženské hnutie aj politická strana

Náboženské hnutie Faderhuset založila v roku 1990 Dánka Ruth Kristiansenová a jej vtedajší manžel, pastor Knut. O sedemnásť rokov neskôr bola pod jej vedením založená politická strana Frihedspartiet (Strana slobody), ktorá bojovala proti potratom. Sekta formálne zanikla pred desiatimi rokmi - podľa dánskych médií však naďalej pôsobí. Z Českej republiky.

image

Profesor chce vyriešiť starnutie populácie masovou samovraždou. Má státisíce sledovateľov

O živote v hnutí sa nedávno pre dánske noviny Jyllands-Posten rozhovorila jeho bývalá členka. Podľa ženy, ktorá bola pred časom odsúdená na 60 dní väzenia za bitie detí, ktoré jej úrady odobrali, boli fyzické tresty v hnutí bežné.

Násilie na deťoch 

Práve kvôli násiliu páchanému na deťoch sekta v roku 2016 odišla do Českej republiky. Dôvodom je aj to, že v českých zákonoch nie je uvedené, že bitie maloletých je zakázané. Podľa portálu Investigace.cz vypátrali dánski novinári v roku 2018 na severe Čiech 15 členov hnutia, z toho 12 detí a troch dospelých. Bývalí členovia sekty vypovedali, že boli často fyzicky trestaní, manipulovaní a v niektorých prípadoch nútení podstúpiť exorcizmus. Podľa zakladateľa sekty sa však všetko deje v mene Boha a médiá o nej podávajú skreslený obraz.

image

Podľa portálu Investigace.cz Kristiansen kúpila v Českej republike niekoľko luxusných nehnuteľností. Jednou z nich je dvojposchodový zámok Velký Valtinov.

Wikipedia/ Vitvit/

Podľa portálu Investigace.cz Kristiansen kúpila v Českej republike niekoľko luxusných nehnuteľností. Jednou z nich je dvojposchodový zámok Velký Valtinov so siedmimi spálňami, piatimi obývačkami a dvoma kuchyňami. Kaštieľ vlastní spoločnosť Nejdomy s. r. o., ktorej konateľom je súčasný manžel zakladateľky sekty Lars H. Kristiansen.

Ťažba medi v Afrike

Rodina ovláda aj farmu pri Českej Lípe v severných Čechách, ktorá je v súčasnosti pravdepodobne zdrojom ich príjmov. V minulosti vlastnili hotel v prístavnom meste Bandholm neďaleko Kodane a v minulosti vlastnili aj spoločnosť Danformation v Tanzánii, ktorá ťaží meď a vlastní pece na jej spracovanie. Z peňazí z tohto podniku by mali čiastočne žiť aj dnes.

image

Najnebezpečnejšie kulty sveta: Masové samovraždy či úplná vernosť sú ich hlavným pravidlom

Kľúčovou otázkou je dnes miesto pobytu približne dvoch desiatok detí, s ktorými mala sekta utiecť z Dánska. Po tom, ako sektu vypátrali dánski novinári v Českej republike, pokračovala v úteku. Väčšina susedov opisuje, že deti vo Veľkom Valtinove už niekoľko mesiacov nikto nevidel. A luxusne zrekonštruovaný kaštieľ je na predaj na stránke s nehnuteľnosťami.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:54