Na najväčšej aukcii filmových rekvizít sa budú točiť milióny eur.Twitter/propstore_com/
StoryEditor

Šaty princeznej Lei či originálny habit Harryho Pottera z Tajomnej komnaty. Na najväčšej aukcii filmových rekvizít sa budú točiť milióny eur

Michal Čiernik02.06.2023., 09:00h

Na každoročnej aukcii filmových rekvizít v Los Angeles bude tento rok naozaj z čoho vyberať. Okrem spomínaných šiat sa bude dražiť aj Thorove kladivo či prilba Star-Lorda.

Lajkuj Brainee.sk na

Aukčná spoločnosť Propstore Auction si pre vášnivých fanúšikov a zberateľov filmových rekvizít pripravila naozaj širokú ponuku. Od 28. do 30. júna budú k dispozícii, aj vrámci elektronickej dražby, 1400 ikonických predmetov z obľúbených filmov. Dovoliť si ich však budú môcť len tí najbohatší.

Zreštaurované šaty princeznej Lei 

Ikonické biele šaty, ktoré nosila Carrie Fisher vo filme „Star Wars: Nová nádej“ z roku 1977, sú jediným oblečením princeznej Lei z tohto filmu, ktoré sa zachovali. „Keď mi prvýkrát povedali o šatách, jednoducho som tomu nemohol uveriť,“ povedal pre The Post zberateľ rekvizít Stephen Lane. „Zbieram už 30 rokov a myslím si, že je to jeden z najvzrušujúcejších nálezov v mojej kariére,“ prezradil.

Hodvábne šaty navrhol John Mollo, ktorý za film získal Oscara, a vyrobil ich popredný kostýmový dom Bermans a Nathans v spolupráci s francúzskym krajčírom. Keďže sa však neočakávalo, že sa film stane hitom, mnohí členovia štábu si po dokončení natáčania v Pinewood Studios zobrali niektoré veci domov. Celé desaťročia na šaty padal prach v podkroví člena štábu, až kým ich neobliekol a vážne nepoškodil jeho známy, ktorý si ich požičal na maškarnú zábavu.

Prvá vec, ktorú Lane urobil, keď dostal šaty, bola, že ich odniesol profesionálnym reštaurátorom z Janie Lightfood. „Sú zvyknutí pracovať s tapisériami starými stovky rokov a sú odborníkmi na konzerváciu textilu,“ povedal Lane. „V rámci tohto procesu museli analyzovať všetky stopy na odeve – a našli jedlo, víno a dokonca aj krv,“ prezradil o šatách, ktoré boli tiež roztrhnuté.

image

GALÉRIA Outfit Lil Nas X nazvali nechutným, Jared Leto prišiel ako obrovská mačka a Doja Cat mala ušká s mačacím ňufákom

Po 10-mesačnom procese obnovy, ktorý stál tisíce dolárov, sa teraz očakáva, že sa predajú za jeden až dva milióny dolárov.

Predmety legendárnych superhrdinov

Okrem oblečenia sa na aukcií objavia aj predmety, ktoré používali pri natáčaní tie najväčšie holywoodske esá. Fanúšikovia Marvelu budú určite túžiť po popraskanom Thorovom kladive Mjolnir z filmu Thor: Love and Thunder. Alebo ich zaujme svietiaca prilba Star-Lorda, ktorú mal na sebe Chris Pratt v roku 2014 vo filme Guardian‘s Of The Galaxy.

image

Na aukcii bude aj ťažko vyzbrojený Batpod v skutočnej veľkosti z filmov Temný rytier (2008) a Temný rytier povstal (2012) s Christianom Baleom v hlavnej úlohe.

Twitter/twedailynews/

Máš radšej DC? Na aukcii bude aj ťažko vyzbrojený Batpod v skutočnej veľkosti z filmov Temný rytier (2008) a Temný rytier povstal (2012) s Christianom Baleom v hlavnej úlohe. Pri ňom sa cenovka môže tiež vyšplhať až na dva milióny dolárov. Okrem toho si svoju DC zbierku budeš môcť rozšíriť aj o kostým Michaela Keatona z filmu Batman z roku 1989.

Kostým z Harryho Pottera či Gladiatora.

Dražiť sa bude aj habit Harryho Pottera z nezabudnuteľnej scény v Tajomnej komnate, kedy bojoval proti baziliskovi. Celý kostým, ktorý mal na sebe Daniel Radcliffe v roku 2002 vo filme Harry Potter a Tajomná komnata, vrátane slávnych okuliarov postavy, by mal vyjsť až na 150 000 dolárov.

Okrem toho bude na predaj aj uniforma generála Maximusa, ktorého vo filme Gladiator v roku 2000 stvárnila Russell Crowe. Alebo kostým Ricka Deckarda (Harrisona Forda) z filmu Blade Runner z roku 1982.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 08:08