Mladí prechádzajú na staršie modely mobilov, zbavujú sa tak závislosti.Alamy Stock, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Uvedomelá generácia Z? Mladí vymieňaju smartfóny za tlačidlové telefóny, chcú obmedziť pozeranie do obrazovky

mor03.04.2023., 11:00h

Mladá generácia sa zbavuje závislosti na mobiloch po svojom - prechádza k starším modelom.

Lajkuj Brainee.sk na

Poznáš ten pocit, keď si pozrieš štatistiky, koľko hodín stráviš na mobile? Z niektorých čísel ťa aj posadí, keď si predstavíš, že v prípade, že by si sa rovnako dlho venoval aj svojej gitare zaprášenej v jednom kúte alebo činkám v druhom, všetky tvoji/e crushes by ti už dávno zobali z dlane. 

image

Prišiel si do Bratislavy na výšku a nepodarilo sa ti nájsť si kamošov? Máme tipy, kde môžeš spoznať nových ľudí

Do Instagram-u, TikTok-u či Tumblr-u sa je však jednoduchšie zamilovať. Na denníku CNBC sa vieš dočítať, že spoločnosti ako HMD Global, teda výrobca Nokie, stále naďalej predávajú telefóny podobné tým, ktoré ľudia používali na začiatku 21. storočia, keďže stále viac ľudí hľadá prostredie bez rozptýlenia.

„Na niektorých príslušníkoch Gen Z  si môžete všimnúť, akí sú unavení z obrazoviek,“ povedal Jose Briones, influencer v téme používania klasických telefónov a moderátor subredditu - ‚r/dumb phones‘.

Jackie Kates, marketingová riaditeľka HMD, pre Goodnet povedala: „Tento posun pripisujeme trendu u mnohých používateľoch smartfónov, ktorí si začínajú uvedomovať, že trávia príliš veľa času prilepení k svojim zariadeniam, no zároveň majú silnú túžbu odpojiť sa a „byť plne prítomní“, aby zlepšili kvalitu svojich sociálnych vzťahov.“

image

V USA sa čoraz viac ľudí hlási k LGBTI+ komunite. Pomohli tomu najmä mladí

Podľa CNBC minulý rok trend v náraste používania vintage zariadení pokračoval a rástol. Ľudia začínajú prechádzať k zariadeniam ako sú vyklápacie telefóny. 

Luddite Club, skupina založená tínedžermi z New Yorku v roku 2022, propaguje životný štýl sebaoslobodzovania od sociálnych médií. Je čiastočne zodpovedný aj za to, že tento trend získava na sile. Namiesto toho, aby tínedžeri trávili rekreačný čas za obrazovkou, sa stretávajú v knižniciach a parkoch, aby si pokecali tvárou v tvár.

Stredoškoláčka Lola Shub, ktorá sa predtým sama označovala za „screenagerku“, povedala, že jej priateľ ju inšpiroval k tomu, aby sa vzdala svojho iPhone-a a prešla na vyklápací telefón, ako uvádza Business Insider. Odvtedy - ako Shrub povedala, má viac času na kreativitu a hobby. Dodala, že jej priatelia jej píšu len zriedka a namiesto toho si volajú.

„Ak mám pre ďalších tínedžerov niečo odkázať, je to toto: Venujte svoj čas spoznávaniu samej/ho seba a skúmaniu sveta okolo vás,“ povedal Shub. „Je to oveľa naplňujúcejšie - a oveľa skutočnejšie - ako to, čo je v tej drahej malej škatuľke.“

image

Bude TikTok zakázaný? 13-ročným deckám pretláča obsah mizogýnov a videá o samovraždách

Jameson Butler tiež pre The New York Times povedal, že od vstupu do tohto hnutia mu trend pomohol pripomenúť si, kto boli jeho skutoční priatelia. „Našiel som tých, s ktorými sa chcem kamarátiť. Teraz si to vyžaduje prácu na sebe, aby som si udržal priateľstvá.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 20:05