Talian ukradol vyše tisíc rukopisovWikipedia/Larry D. Moore, Unsplash/Ed Robertson
StoryEditor

Kuriózna krádež v USA. Talian ukradol vyše tisíc rukopisov svetoznámych spisovateľov, nechcel však výkupné

TASR07.01.2023., 15:30h

Muž z Talianska, ktorý je obvinený z podvodu a krádeže viac ako 1000 nepublikovaných rukopisov vrátane diel svetoznámych spisovateľov, sa na súde k trestným činom priznal. V sobotu to oznámila newyorská prokuratúra.

Lajkuj Brainee.sk na

Tridsaťročný Filippo Bernardini, ktorý pracoval v Londýne pre vydavateľstvo Simon & Schuster, sa od roku 2016 vydával za literárnych agentov a zástupcov rôznych vydavateľstiev, aby tak prostredníctvom emailu od spisovateľov získal rukopisy románov a ďalších diel.

Ukradol aj rukopis autorky Príbehu služobníčky

Emailové adresy, z ktorých spisovateľom písal, sa podobali na oficálne názvy vydavateľstiev, zmenil v nich len niektoré písmená. „Filippo Bernardini využil svoje vedomosti o internom fungovaní knižných vydavateľstiev na vytvorenie plánu, v rámci ktorého odcudzil rukopisy spisovateľov a ohrozil vydavateľský priemysel,” vyhlásila prokuratúra.

image

Napísala príbeh, v ktorom sú ženy len fabriky na deti. Stáva sa to realitou, tvrdí slávna autorka

O podvode sa v literárnom svete hovorilo už niekoľko rokov, upozorňuje The Guardian. Bernardini totiž údajne ukradol i rukopisy spisovateľov Margaret Atwoodovej, Iana McEwana či Sally Rooneyovej. Verejnosť sa o prípade dozvedela vlani v januári, keď Taliana zatkli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku.

Zrejme nechcel výkupné ani ich zverejnenie

Nateraz nie je jasné, čo mladého Taliana k trestným činom motivovalo, keďže obete podvodu nikdy nedostali žiadosť o peniaze a ich diela sa nikdy neobjavili ani na internete či na takzvanom „dark webe”.

image

Talian ukradol vyše tisíc rukopisov

Unsplash/Gülfer ERGİN

Záznamy o Bernardiniho vzdelaní však poukazujú na to, že muž je „posadnutý jazykmi a písaným slovom”, uviedla prokuratúra. Ak bude Bernardini uznaný za vinného, hrozí mu trest odňatia slobody na 20 rokov. O konečnom verdikte súd informuje v apríli.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:41