mangaFacebook/CREW MANGA
StoryEditor

RECENZIA: Legendárny komiks Špirála vzbudzuje znechutenie, des, súcit i dojatie

Jindřich Göthidnes. cz10.10.2021., 11:00h
Japonsko, manga, horor. Tri slová stačia, aby človek len trochu znalý veci tušil, čo ho pri otvorení kompletného vydania komiksovej série Špirála scenáristu a kresliara Džundži Itóa čaká.
Lajkuj Brainee.sk na

Na druhej strane, na japonský prístup k veci si asi nikdy nemožno úplne zvyknúť, najmä pokiaľ ide práve o horory.

Špirála totiž naháňa zvláštnu hrôzu. Nie že by ste sa pri čítaní potili hrôzou, skôr vám bude veľmi nepríjemne a na určité veci, ktoré ste predtým považovali za samozrejmé a nedôležité, sa začnete pozerať trochu inými očami. A začnú vás desiť.

Kniha je rozdelená na niekoľko samostatne fungujúcich poviedok, ktoré sú však voľne prepojené hlavnými postavami, malomesto, v ktorom sa všetky tie podivnosti a zvrátenosti proti prírode a zdravému rozumu odohrávajú, a tiež ústredným motívom špirály.

241642379_879555906315910_4658204801607000427_n špirála Facebook/CREW MANGA

​Nekonečnosť, prakticky dokonalý tvar, závrat, vír. Itó skúma všetky možnosti, ako by s jej pomocou navodil intenzívny pocit desu a znechutenie. Nezastaví sa prakticky pred ničím vrátane telesných transformácií, za ktoré by sa nehanbil ani režisér David Cronenberg vo svojom najšialenejším období. Na začiatku každej poviedky nastaví východiskovú situáciu a potom už len s chladným odstupom sleduje špirálu podivných a hrozných udalostí.

Pôsobivosť Špirály je založená na rovnakom aspekte, ktorým napríklad japonská verzia filmového hororu Kruh poráža americký remake. Ide o akúsi mrazivú civilnosť. Nikto dopredu hlasno nevytrubuje „pozor, príde horor, teraz by si sa mal báť ". Znepokojenie a strach tu pramení zo stretu bežných udalostí a nevysvetliteľného zla, ktoré však hlavné postavy často prijímajú s odovzdanosťou. Ako keby tušili, že bojovať s ním príliš nemá cenu.

Teda žiadne „jeden za všetkých a všetci za jedného dáme bubákovi čo preto", ale klinicky presná štúdia najťažších nočných môr, ktoré si človek chtiac nechtiac nosí so sebou. Ďalšou devízou sú presne vykreslené charaktery a vzťahy medzi nimi.

241512844_10157811217830044_8251412747800358117_n manga Facebook/CREW MANGA

​Prepletené duše sú variáciou na večný príbeh zakázanej lásky, ktorý sa stále vracia už od čias Rómea a Júlie. Itó si kladie otázku, čo by sa stalo, keby sa duše dvoch nešťastne zamilovaných naozaj prepojili naveky, a v odpovedi necháva rozoznieť celú paletu emócií - počiatočné zdesenie vzápätí vystrieda smútok i súcit.

A na tejto škále sa pohybuje prakticky v celej knihe. Aj najdrastickejšie scény sú nevyhnutným vyvrcholením predchádzajúcich udalostí a rozhodne sa nedejú len preto, aby sa výtvarník mohol vyblázniť v zobrazovaní vyšinutých výjavov, ktoré sa vzpierajú prírode.

Že na také veci má naozaj talent, je jasné už len z letmého prelistovania. Špirála si však zaslúži naozaj veľkú pozornosť a starostlivé čítanie. Pod hororovú ulitou sa toho totiž skrýva oveľa viac.

Môžeme to celé brať trebárs ako varovnú metaforu skorého konca sveta v podobe, v akej ho poznáme. Motív špirály priamo nabáda vnímať ho ako symbol niečoho, čo bude veľmi skoro a nevyhnutne absorbované sebou samým.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:56