Kristina PuzyrevováInstagram/Kristina Puzyrevová, Reuters/Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko
StoryEditor

Na internete úspešná influencerka, v realite vojnový zločinec. Kristina priznala, že do Ruska posielala techniku za milióny

Miroslav Kamody17.02.2024., 12:00h

Užívali si slobodu a cestovali - to všetko za peniaze z predaja techniky, ktorá pomáhala zabíjať vo vojne na Ukrajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď si si otvoril instagramový profil 32-ročnej Kristiny Puzyrevovej, našiel si podobné fotografie, aké zdieľajú influenceri na celom svete. Mladá žena cestovala po svete, usmievala sa na fotografiách pri ikonických stavbách, pózovala pred balíkom sena, držala za ruku muža, ktorú ju vedie do majestátnej stredovekej stavby či cvičila jogu uprostred nádhernej prírody.

Portál Vice však upozornil na kontext, ktorý jej profil robí omnoho zaujímavejším. Puzyrevová sa totiž práve priznala k účasti na schéme, v rámci ktorej sa jej podarilo do Ruska dopraviť americkú elektroniku a technológie v hodnote miliónov dolárov na použitie v raketách a dronoch.

image

Zomrel ruský opozičný politik Navaľnyj. Stratil vedomie, informuje ruská väzenská služba

Technika za sedem miliónov

„Kristina Puzyreva a jej spoluobžalovaní údajne kúpili a odoslali milióny dolárov v elektronike pochádzajúcej z USA, aby podporili Kremeľ v jeho pokračujúcich útokoch na Ukrajinu. Jej sprisahanie týkajúce sa prania špinavých peňazí bolo priamo spojené s 298 dodávkami obmedzených technológií v hodnote sedem miliónov dolárov na ruské bojisko,“ uviedla v tlačovej správe ministerstva spravodlivosti Erin Keegan, špeciálna agentka zodpovedná za vyšetrovanie.

Portál pripomína, že svet beží na polovodičoch a mnohé z najlepších sa vyrábajú v Spojených štátoch. Čipy sú životne dôležité pre armády a Rusko takto kvôli vojne na Ukrajine už o mnohé prišlo. Aj napriek sprísneným sankciám sa v ruských zbraniach údajne stále objavovali nedávno vyrobené polovodiče vyrobené v Spojených štátoch.

A práve prípad Puzyrevovej a jej spoločníkov odhaľuje, ako sa časť elektroniky mohla z USA dostať. Spolu s manželom žila influencerka v kanadskom Montreale a podnikali so Salimdzhonom Nasriddinovom v Brooklyne. Podľa zistení prileteli manželia do New Yorku, nakúpili elektroniku cez fiktívne spoločnosti a potom ju poslali do Ruska.

Prezradili ich sériové čísla

Problémom pre nich však bolo, že mnohé z dodaných dielov mali sériové čísla, na základe ktorých sa ich rýchlo podarilo s celým prípadom spojiť. Trojica bola zatknutá v októbri 2023. Podľa federálov manželia zarobili na celom biznise veľa peňazí, pričom svojho času sa mala Kristina sťažovať na potrebu zriadiť 80 rôznych účtov, aby mohli držať tri milióny dolárov.

image

Rozhovor s Putinom v ruskej televízii nikoho nezaujímal. V sledovanosti ho predbehol kvíz aj seriál z lekárskeho prostredia

Jej manžel jej raz dokonca napísal, že ho už bolia prsty z neustáleho písania na notebooku. „Veľa peňazí?“ Odpovedala. „Zbohatneme.“ Keď federálni agenti vpadli do Puzyrevovej izby v newyorskom hoteli, zhabali 20-tisíc dolárov v hotovosti. Po prevalení médiá našli jej instagramový profil, ktorý vykresľoval obraz páru žijúci si svoj sen cestovaním po svete.

Na selfie z 22. júna 2022 – v ten istý deň sedem ruských rakiet dopadlo na ukrajinské mesto Mykovia – pózovala a fotila sa v nákupnom centre. Puzyrevová sa k celej schéme priznala, no nateraz ešte nebola odsúdená. Jej manžel a Nasriddinov stále čakajú na súd.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 22:30