Vagabundi na cestáchInstagram/Vagabundi na cestách
StoryEditor

Okradli ich, prepadli a takmer neprežili autonehodu. Z dvoch Čechov sa v Ázii stali obrovské celebrity

Antiyoutuber29.10.2023., 14:00h

Youtuberi Vagabundi na Cestách vydali nedávno dokument z ich ciest po Ázii. Aj napriek všetkým krásnym zážitkom sa museli stretávať s drsnými situáciami. Ukázali, že Ázia môže byť prekrásna, ale aj veľmi nebezpečná. V Indonézii sa z dvoch mladíkov z Čiech stali celebrity.

Lajkuj Brainee.sk na

YouTuberov so zaujímavým, prepracovaným a obohacujúcim obsahom u nás a v okolí nie je veľa. Väčšina sa zameriava na jednoduché videá s často bizarnou myšlienkou bez pridanej hodnoty. YouTuberi, ktorí si na svojej tvorbe dali poriadne záležať, si hovoria Vagabundi na Cestách.

Dvaja vášniví cestovatelia, kamaráti a milovníci chôdze sa jedného dňa rozhodli, že sa vydajú na dobrodružnú cestu pešo cez pol planéty. Po dlhších prípravách nasadli na lietadlo a odleteli do vzdialenej Indonézie, kde začala ich cesta, píše portál Antiyoutuber.

image

FOTO Štát, ktorý čaká na zánik, tajfúny či roztrúsené ostrovy. Tieto destinácie navštevuje len pár ľudí ročne, sú však nádherné

Miesta, ktoré len tak neuvidíš

Keďže šli po takmer celú dobu pešo, dostali sa často na miesta, kam sa každý turista nepozrie. Na cestách cez malebné indonézske dediny, sa sem tam zastavili na kus reči a čaju s tamojšími obyvateľmi. Na krásne zážitky, ktoré si z ciest po Indonézii odniesli, určite nezabudnú.

„V Indonézii sme si splnili taký cestovateľský sen. Mali sme možnosť učiť angličtinu na tamojšej škole,“ hovorí vagabund Lubomír Svoboda. „Je však dobré priznať, že naša angličtina je celkom lámaná, ale deťom to nevadilo,“ dopĺňa.

Všetko ale nebolo také krásne, ako by si zrejme priali. Takmer celý čas spali buď v stane, alebo pod holým nebom. Jedného večera sa im stalo niečo, na čo zrejme do konca života nezabudnú. „V noci nás prepadli. Nejaký dvaja opilci nám nabehli motorkou do stanu,“ vysvetľuje Svoboda. Pri tom všetkom zmätku stratili aj peňaženku so všetkými svojimi kreditnými kartami.

Miestne celebrity

Keď sa po dňoch chodenia po plantážach a opustených miestach dostali do väčších miest, niečo sa zmenilo. Z ničoho nič sa s nimi začalo fotiť obrovské množstvo okoloidúcich. „Dokonca nás ľudia poznali aj v mene,“ hovorí Svoboda. „Ľudia v Indonézii nejako prišli na to, čo robíme. Začali sme sa objavovať na miestnom TikToku a dokonca sme boli aj v televízii,“ dopĺňa. Hoci to malo aj svoje pozitívne stránky, pretože často dostávali aj nejaké jedlo, časom toho bolo už vraj veľa. „Hej, tí ľudí nie sú normálni s tými selfiečkami,“ hovorí Svoboda.

Po krátkej oddychovej zastávke v Singapure sa vydali do Malajzie, kde sa im stala tá najhoršia vec, za celú cestu. Na Vianoce sa vydali na ostrov Langkawi, kde si to chceli poriadne užiť. V jeden večer popíjali v klube, keď tu náhle im náhodný muž ponúkol odvoz na nejaké vraj zaujímavé miesto. V zrejme podnapitom stave tak nastúpili do auta, čo bola obrovská chyba. „My sme k nemu nasadli a on búral,“ hovorí Svoboda. „Ako fakt po dvoch, troch minútach. Bolia ma rebrá, nemôžem kašľať, keď sa smejem, tak to bolí,“ vysvetľuje druhý vagabund Roman Vojvodík, hovoriaci si Banán.

image

V Latinskej Amerike je bežné, že má muž 10 detí s desiatimi ženami a chodí s jedenástou, prezrádza cestovateľ Michal

Bolestivé zranenie

Kvôli boľavému kolenu sa po pár dňoch musel Svoboda vydať do nemocnice na vyšetrenie. Tam však zistil, že by celý zákrok s liečbou stál tridsaťpäťtisíc korún (cez 1 400 eur). Keďže mu vypršalo zdravotné poistenie, tak sa rozhodol, že odíde do Čiech, počká až sa mu koleno uzdraví a potom sa zase vráti späť.

Medzi tým, čo bol Sloboda v Čechách, Banán stihol precestovať veľkú časť Vietnamu. Po šiestich týždňoch sa mu koleno uzdravilo a vrátil sa na cestu, tentoraz do Thajska. Celý dokument zakončili následne vo Vietname. Ide vraj zatiaľ iba o tretinu cesty, ktorú chcú ujsť. „V priebehu ďalších dvoch rokov vyjdú ešte ďalšie dva filmy,“ hovorí Banán.

Pozitívne reakcie

Dokument má za necelé dva týždne na YouTube už vyše 150-tisíc zhliadnutí a pozitívne reakcie sa len hrnú. „Musel by som sa stále opakovať a znova a znova písať, akí ste úžasní a obrovskou inšpiráciou a motiváciou pre tisíce ľudí a že vám za to strašne ďakujem,“ píše do komentárov jeden užívateľ a posiela im peňažný dar v hodnote päťtisíc korún (vyše 200 eur).

„Vy dvaja ste tí najlepší a najpohodovejší borci na svete. Každé video je dokonalé, nádherné a tak návykové, že sa naň kdekto teší ako na drogu. Pokračujte v tom, čo máte radi. Prajem vám veľa kilometrov a množstvo nádherných zážitkov,“ píše ďalší.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:26