Soňa Makranská
StoryEditor

Nevieš, ako používať veggie produkty? Nechaj si poradiť od známych vegánok!

PR článok03.01.2023., 00:00h

Nikoleta Kováčová a Soňa Makranská prezradili, ako sa dá stravovať nielen chutne a ľahšie, ale aj ohľaduplne voči planéte.

Lajkuj Brainee.sk na

„Zaradiť viac rastlinných potravín do jedálnička nikdy nebolo také jednoduché,“ hovorí Soňa, známa aj ako Sova_huhu, a dodáva: „V obchodoch nájdeš široký sortiment kvalitných výrobkov, ktorými si môžeš obohatiť svoje stravovanie. Neboj sa skúšať  nové chute a vône – milo ťa prekvapia.“

image

Raňajkový sendvič Sova_huhu

Kaufland/Kaufland

5 veggie tipov, ktoré by si mal určite poznať

  1. Mlieko patrí k najčastejšie nahradzovaným živočíšnym potravinám. Na trhu existuje množstvo orechových alternatív i nápojov z obilnín. Svoje miesto vo vegánskom jedálničku majú ryžové, makové, sezamové či sójové nemliečne nápoje.
  2. Kokosové „mlieko“ alebo krém sú vynikajúcimi náhradami za sladkú smotanu, pretože sa dajú krásne vyšľahať. Vanilkovú a kokosovú príchuť rastlinných mliek oceníš pri príprave vianočky alebo lievancov.
  3. S tofu sa vďaka jeho neutrálnej chuti dá veľmi dobre pracovať a pripraviť z neho slané i sladké jedlá. Jeho mäkkú verziu môžeš použiť namiesto klasického tvarohu alebo omáčky. Údené tofu zase výborne chutí vo francúzskych zemiakoch či plnenej paprike.
  4. Ak potrebuješ urobiť cesto bez vajíčok, pridaj k múke trochu rastlinného nápoja. Sójový je stávkou na istotu, obsahuje totiž viac bielkovín, dobre pení a vie byť doslova krémový, vďaka čomu sa ti koláče vždy poradia,“ radí vegánka.
  5. Pokiaľ s vegánstvom iba začínaš, najjednoduchšie je zamerať sa na rastlinné alternatívy živočíšnych produktov. Najširšiu ponuku nájdeš v Kauflande. Na výber máš alternatívy syra, mäsa, šunky, rastlinných jogurtov, dezertov a mliek, ako aj rôznych fašírok, párkov alebo iných hotových jedál.
image

Raňajkový sendvič Sova_huhu

Kaufland/Kaufland

Priprav si raňajkový sendvič podľa Sovy_huhu

Ingrediencie:

150 g uvareného cíceru 

4 PL veggie majonézy 

1 malá šalotka či cibuľa 

3 kyslé zavárané uhorky  

180 g bieleho tofu K-take it veggie

1 ČL kurkumy

Čierna himalájska soľ

2 PL horčice 

 

Postup:

Do väčšej misky vložíme cícer, ktorý popučíme vidličkou alebo pomôckou na zemiaky a pridáme ostatné ingrediencie - majonézu, cibuľku a uhorky, nakrájané najemno, tofu (nastrúhané najemno alebo rozdrvené v rukách), horčicu, kurkumu a soľ. Poriadne premiešame, ochutnáme a dáme odležať do chladničky. Medzitým si pripravíme chlieb a ľubovoľnú zeleninu, ktorú máte radi, vďaka čomu bude sendvič plný farieb a zdravia. Nevajíčkový šalát vrstvíme spolu so zeleninou na chlieb. Dobrú chuť:)

 

Všetko potrebné na prípravu tohto i ďalších receptov, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie nájdeš v aktuálnom letáku na www.kaufland.sk/letak.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 07:11