„Zaradiť viac rastlinných potravín do jedálnička nikdy nebolo také jednoduché,“ hovorí Soňa, známa aj ako Sova_huhu, a dodáva: „V obchodoch nájdeš široký sortiment kvalitných výrobkov, ktorými si môžeš obohatiť svoje stravovanie. Neboj sa skúšať nové chute a vône – milo ťa prekvapia.“
5 veggie tipov, ktoré by si mal určite poznať
- Mlieko patrí k najčastejšie nahradzovaným živočíšnym potravinám. Na trhu existuje množstvo orechových alternatív i nápojov z obilnín. Svoje miesto vo vegánskom jedálničku majú ryžové, makové, sezamové či sójové nemliečne nápoje.
- Kokosové „mlieko“ alebo krém sú vynikajúcimi náhradami za sladkú smotanu, pretože sa dajú krásne vyšľahať. Vanilkovú a kokosovú príchuť rastlinných mliek oceníš pri príprave vianočky alebo lievancov.
- S tofu sa vďaka jeho neutrálnej chuti dá veľmi dobre pracovať a pripraviť z neho slané i sladké jedlá. Jeho mäkkú verziu môžeš použiť namiesto klasického tvarohu alebo omáčky. Údené tofu zase výborne chutí vo francúzskych zemiakoch či plnenej paprike.
- „Ak potrebuješ urobiť cesto bez vajíčok, pridaj k múke trochu rastlinného nápoja. Sójový je stávkou na istotu, obsahuje totiž viac bielkovín, dobre pení a vie byť doslova krémový, vďaka čomu sa ti koláče vždy poradia,“ radí vegánka.
- Pokiaľ s vegánstvom iba začínaš, najjednoduchšie je zamerať sa na rastlinné alternatívy živočíšnych produktov. Najširšiu ponuku nájdeš v Kauflande. Na výber máš alternatívy syra, mäsa, šunky, rastlinných jogurtov, dezertov a mliek, ako aj rôznych fašírok, párkov alebo iných hotových jedál.
Priprav si raňajkový sendvič podľa Sovy_huhu
Ingrediencie:
150 g uvareného cíceru
4 PL veggie majonézy
1 malá šalotka či cibuľa
3 kyslé zavárané uhorky
180 g bieleho tofu K-take it veggie
1 ČL kurkumy
Čierna himalájska soľ
2 PL horčice
Postup:
Do väčšej misky vložíme cícer, ktorý popučíme vidličkou alebo pomôckou na zemiaky a pridáme ostatné ingrediencie - majonézu, cibuľku a uhorky, nakrájané najemno, tofu (nastrúhané najemno alebo rozdrvené v rukách), horčicu, kurkumu a soľ. Poriadne premiešame, ochutnáme a dáme odležať do chladničky. Medzitým si pripravíme chlieb a ľubovoľnú zeleninu, ktorú máte radi, vďaka čomu bude sendvič plný farieb a zdravia. Nevajíčkový šalát vrstvíme spolu so zeleninou na chlieb. Dobrú chuť:)
Všetko potrebné na prípravu tohto i ďalších receptov, vrátane nadštandardného sortimentu rastlinných výrobkov a privátnej značky K-take it veggie nájdeš v aktuálnom letáku na www.kaufland.sk/letak.