Prečítaj si o 7 tipoch, ktoré ti zaručia hlboký odpočinok na všetkých úrovniach.Brainee X Canva/
StoryEditor

Únava, stres, vyhoretie. Nauč sa 7 spôsobov ako oddychovať fyzicky aj duševne

mor14.01.2023., 12:18h

Vyhorenie je strašiakom asi pre každého a ani dostatok spánku či dovolenka nás pred ním nemusí ochrániť. Podľa odborníkov však na vyčerpanie a únavu existuje 7 druhov odpočinku, ktoré zaručene pomôžu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Som veľmi vyčerpaný/á a nič mi nepomáha,“ je častá veta, s ktorou sa stretáva doktorka Claudia Skowron. Tá vo svojom príspevku na webe Psychology Today zdieľa svoje tipy a rady na kvalitný a zdravý odpočinok.

image

Hľadáte rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom? Dovolenka nestačí

Vyčerpanie je pre množstvo ľudí (či pracujúcich alebo študujúcich) vážnym problémom. Podľa doktorky Skowron nemusí stačiť ani veľa spánku – práve naopak, prílišné zameriavanie sa na spanie môže zvyšovať riziko vyhorenia. Človek vtedy totiž zabúda aj na ďalšie kľúčové aspekty oddychu a relaxu, ktorým sa potom nevenuje.

Doktorka Saundra Dalton-Smith, autorka knihy Sacred Rest, píše o tom, že „odpočinok je najmenej používaná, bezpečná a účinná alternatívna terapia bez použitia chemických látok a medikamentov, ktorú máme k dispozícii“. Autorka vyvinula 7 tipov pre dobrý odpočinok, ktoré telo aj myseľ zbavia chronickej únavy.

Fyzický odpočinok

Nikoho asi neprekvapí, že prvým krokom k pocitu sviežosti je dovoliť telu na chvíľu vypnúť a zastaviť sa. Zahŕňa spánok, relax pri fyzicky nenáročnej aktivite alebo hobby či siestu. Do tejto kategórie autorka zahrnula taktiež ľahký strečing, masáže či yogu.

Duševný odpočinok

Spánok je užitočný a zdravý, no nie sto percentne regeneračný. Keď sa človek spolieha na to, že ho ráno prebudí jedine káva, je to príznak toho, že musí hľadať aj ďalšie spôsoby ako si oddýchnuť. Užívanie kofeínu navyše z dlhodobého hľadiska podporuje myšlienky cykliace sa okolo pocitov obáv a stresu, čím nás ešte väčšmi vytŕhajú z mentálnej pohody.

Dalton-Smith odporúča krátke prestávky počas pracovného dňa alebo písanie si denníka pred spaním. Ide o to, aby sme sa naučili rozširovať medzeru medzi svojimi myšlienkami a emóciami. Tie tak budú mať potom oveľa menší dosah na naše vnútorné prežívanie a uchránia nás pred stresom a vyčerpaním z prílišného emočného vzplanutia.

Senzorický odpočinok

Mobil, televízia, reklama… Sme obklopení neustálou stimuláciou našich zmyslov. Autorka odporúča, aby sme si vymedzili čas aj na úmyselnú zmyslovú depriváciu. Nemusí ísť pri tom o nič technicky náročné. Autorka odporúča jednoduchú metódu, pri ktorej si vyčleníme aspoň 45 pred spaním na to, aby sme strávili v tichosti a najmä bez mobilu.

image

Zamýšľal si sa niekedy nad tým, prečo hmkáš? Nie je to zbytočný zvuk, má zaujímavé zdravotné výhody

Ďalším tipom je tzv. uzemnenie piatich zmyslov. Ide o techniku, pri ktorej sa naplno zameriame len na jeden z našich zmyslov, cez ktorý následne vnímame svoje tesné okolie. Napr. sa budeme sústrediť len na to, čo všetko počujeme alebo čo všetko okolo seba cítime nosom.

Emocionálny odpočinok

V tejto kategórii ide o autenticitu. Naučiť sa rozprávať o tom, čo cítime, je zaručene dobrým krokom k tomu, aby sme sa zbytočne neplnili potlačovanými pocitmi, ktoré nám potom nedajú spať. Keď sa ťa teda niekto spýta ako sa cítiš, keď si očividne podráždený, a odpovieš „fajn“, prispeješ k tomu, že na seba začneš vyvíjať vnútorný tlak.

Spoločnosť nás síce naučila mlčať ohľadne svojich skutočných pocitov, no ak chceme svojej mysli a telu dopriať skutočný odpočinok, je dôležité hovoriť s ľuďmi o tom, čo práve cítime. V tomto smere je zároveň dôležité aj to, aby sme mali pri sebe ľudí, pri ktorých sa cítime dobre a pokojne a ktorí akceptujú naše pocity. Vytvárajú tak priestor na to, aby sme mohli byť viacej autentickí pred sebou samým.

Sociálny odpočinok

Si introvert/ka alebo extrovert/ka? Odpoveď je dôležitá, aby si si vedel/a nastaviť svoj program tak, aby si sa neocital/a v situáciách, ktoré ťa vyčerpávajú, vo chvíli, keď nemáš energiu. Pochopenie svojich vlastných limitov je pritom oslobodzujúce a zdravé. Vďaka tomu vieme, čo dokáže nabíjať naše sociálne baterky.

Kreatívny odpočinok

Kto pracuje v kreatívnej brandži vie, že dobrý kvalitný oddych je kľúčovým a nevyhnutným na to, aby bol človek schopný podávať kvalitný výkon. Spisovateľské bloky, kreatívna apatia, vyhorenie z brainstormingu či riešenie problémov a výziev sa pritom dá jednoducho vyriešiť.

image

Rád čítaš? Prinášame ti tipy na knihy, ktoré sú ako stvorené na zimné večery

Tip od Dalton-Smith je jednoduchý: obklopuj sa inšpiráciou, ale nevyvíjaj na seba tlak, že s ňou musíš okamžite niečo robiť. Autorka odporúča obklopiť sa prírodou a dovoliť si len byť a cítiť. Kreatívny oddych môže na prvý pohľad vyzerať ako útek od projektu alebo problému, no predstavuje dôležitý odstup, ktorý nášmu mozgu dodá nie len energiu, ale ho aj opätovne naštartuje do procesu.

Duchovný odpočinok

Neboj, nejedná sa o návštevu kostola ani mešity. Dalton-Smith ho opisuje ako „hlbšie prepojenie s niečím väčším než sme my sami.“. To v praxi môže vyzerať rôzne, napr. v podobe modlitby, meditácie alebo zamýšľaním sa nad účelom vlastného bytia.

Podľa autorky je dôležité, aby sme v spoločnosti, v ktorej je každý jedinečnou a samostatnou bunkou, hľadali práve cit pre komunitu a zdieľanie. Dá sa docieliť aj spomínanou návštevou kostola alebo mešity, no zároveň aj dobrovoľníctvom alebo pobytom v prírode.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 06:53