Tipy na knihy, ktoré sa hodia na zimné večery.Nikola Michalková/
StoryEditor

Rád čítaš? Prinášame ti tipy na knihy, ktoré sú ako stvorené na zimné večery

Nikola Michalkova04.12.2022., 16:00h

Blížia sa klasické zimné večery, pri ktorých sa zakuklíme v deke so šálkou horúceho čaju či čokolády a k tomu často nechýba kniha. Ak hľadáš inšpiráciu, čo si prečítať, prinášame ti tipy, z ktorých si vyberieš.

Lajkuj Brainee.sk na

Knihy sú úžasný spôsob, ako si oddýchnuť, načerpať novú dávku fantázie, niekedy tak potrebnej, alebo jednoducho stratiť sa v príbehoch, kde si môžeme uletieť a snívať. V článku nájdeš knihy rôznych žánrov, z ktorých si určite vyberieš to svoje. 

Annie Ernaux – Roky

Francúzska spisovateľka Annie Ernaux sa narodila v roku 1940 v Normandii. Získala množstvo ocenení a kniha, ktorú ti zároveň aj odporúčame, bola nominovaná na medzinárodnú Bookerovu cenu. Okrem toho jej bola v tomto roku udelená aj Nobelova cena za literatúru. Kniha Roky je písaná autorkiným rukopisom, v ktorom zhromažďuje svoje vlastné spomienky z obdobia medzi rokmi 1941 až 2006. V knihe nájdeš jej dojmy z minulosti a súčasnosti, ale aj predstavy o budúcnosti. „Autorkin hlas sa stráca a opätovne vynára, plynutie času sa stáva hmatateľným a čas si určuje smerovanie rozprávania, z ktorého vzniká nová autobiografia – subjektívna a neosobná, súkromná a kolektívna zároveň,“ píše sa na stránke vydavateľstva, v ktorom vyšla slovenská verzia. 

Elena Ferrante – Geniálna priateľka

Kniha zameraná na priateľstvo dvoch dievčat, povahovo odlišných, ale s túžbou podobať sa jedna druhej. Kniha sa začína ich detstvom, pokračuje základnou školou a končí, keď obe majú 16 rokov. Lila je tá zlá, zlomyseľná a rada riskovala. V škole bola nadaná, avšak miestami naháňala strach. Na druhej strane bola Elena, prezývaná Lenù, ktorá bola poctivá, v škole dosahovala vždy dobré výsledky a v jej jadre sa skrýva túžba byť vo všetkom prvá, alebo minimálne lepšia ako Lila. 

image

Elena Ferrante - Geniálna priateľka

Nikola Michalková/

Dej sa odohráva v Neapole, v dobe, kedy život nebol jednoduchý. Peniaze mali moc a určovali, kto bude mať väčší rešpekt. Na strednú školu sa v tej dobe dostali len tí šťastní, medzi ktorých Lila nepatrila. Autorka opisuje rodiny, ich spôsob života, istého živorenia, ale aj bitky svojich detí za istý druh rebelovania. 

Ak hľadáš knihu o nezvyčajnom, a predsa neoddeliteľnom, priateľstve, tu ju máš. Prvá časť Neapolskej ságy ťa dokonale zoznámi s prostredím, postavami a spôsobom, ktorý sa nám môže zdať trochu extrémny. 

Bernardine Evaristo – Dievča, žena, iné

Príbehy a osudy 12-tich žien nájdeš v knihe v knihe Dievča, žena, iné. Opisujú sa ich osudy, trápenia od začiatku 20. storočia. Úplne rozdielne ženy, postavy, ktoré sa zdanlivo neprelínajú, majú však niečo spoločné. Minimálne to, že sa každá snaží nájsť miesto vo svete, ktoré by mohli nazývať domovom, hľadajú lásku, nádej, či prijatie do spoločnosti. Jediné, čo ťa v knihe môže zaraziť je spôsob, akým je napísaná. Bodky či veľké písmená na začiatku vety budeš hľadať síce márne, avšak po tom, čo si zvykneš, otvorí sa pred tebou dvanásť príbehov žien, ktoré to nemajú celkom jednoduché a je šanca, že sa v ich životných situáciách nájdeš. Kniha v roku 2019 získala ocenenie Booker Prize. 

image

Bernardine Evaristo - Dievča, žena, iné

Nikola Michalková/

Alexandra Potter – Detektívka lásky

Pre milovníkov romantických kníh je tu autorka Alexandra Potter. Detektívka lásky však nemá so žánrom detektívky nič moc spoločné, avšak romantiky sa tu dočkáš. Hlavnou postavou je spisovateľka Ruby Millerová, ktorú podvádza partner a po tomto zistení pomaly stráca akúkoľvek nádej a vieru v lásku. Navyše, jej sestra zmizla ktoviekam do Indie, a po naliehaní svojej agentky sa vyberá do chaotickej Indie aj ona, odhodlaná nájsť svoju sestru a priviesť ju k rozumu. 

Na svojej ceste však stretáva sarkastického Američana, ktorý sa jej výrazne vysmieva, že ju v indickom vlaku okradli po tom, čo ju uspali čokoládou, ktorú vo vlaku predávali deti. Ich príbeh týmto fiaskom nekončí, ale pokračuje a je plný humoru, postupného zoznamovania sa a prelietavaní iskier. A to všetko v krásnej Indii, ktorá je v knihe opísaná tak, že máš pocit, že ťa skutočne obklopuje. A samozrejme, sestra tiež narobí Ruby poriadne prekvapenie. 

image

Alexandra Potter - Detektívka Lásky

Nikola Michalková/

Atticus – Miluj jej voľnosť

Nie je to próza, ale určite si nájde miesto pre všetkých, kto obľubuje krátke básne, ktoré sa nerýmujú. Zaručene ťa chytí za srdce. Atticus sa preslávil najmä svojím Instagramom, kde publikuje svoje citáty, ktoré si našli fanúšikov po celom svete. Jeho kniha Miluj jej voľnosť zachytáva pohľad novej lásky, slobodu neskrotnej ženskej duše, čím ťa určite chytí za srdce. Prečítanú ju máš za naozaj krátku dobu, avšak zanechá v tebe nádej a takú tú dobrú láskavosť. 

Andreas Gruber – Čas smrti

Milovníci detektívok a vrážd, ktoré nie sú tak typické, ako ich poznáme, je tu kniha Čas smrti. Hlavná postava, ktorá vraždy vyšetruje, bude mať pred sebou skutočne zvláštne prípady. Vrah si vymyslel vynaliezavý spôsob, ako všetkým zamestnať hlavy a nedať ani len náznak, kto sa za tajomným vrahom môže skrývať. „Ak v priebehu štyridsiatich ôsmich hodín zistíte, prečo som uniesol túto ženu, ostane nažive. Ak nie, umrie,“ uvádza sa v knihe. Nie sú to také klasické vraždy, ktoré by si si predstavoval. Jednu obeť utopí v atramente, druhú zabetónuje. 

Stephen King – Spiace krásavice

Nedalo nám nespomenúť ani známeho spisovateľa hororových a strašidelných príbehov, ktoré sú známe svojou originalitou a strašidelnosťou. Kniha Spiace krásavice láka svojím obsahom, ale to, čo si skutočne prečítaš, nebude mať s tvojimi prvotnými očakávaniami nič spoločné. V krajine sa začne šíriť spavá choroba, ktorá však postihuje iba ženy a dievčatá v akomkoľvek veku. Problémom je, že ak žena či dievča zaspí, stáva sa z nich nebezpečenstvo, ktoré radšej netreba rušiť. Na čele stojí šerifka Lila Nocrossová, ktorá sa snaží túto záhadu vyriešiť a zároveň udržať strach žien a celú situáciu pod kontrolou. Sama však nesmie zaspať, čo je náročné, keďže človek bez spánku jednoducho nevydrží. Ak teda vyhľadávaš detektívku a záhadu v jednom, Spiace krásavice ťa nenechajú spať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:41