Taylor SwiftMario Anzuoni/Reuters
StoryEditor

Taylor Swift vydala nový album. Niektorí fanúšikovia posielali nahé fotografie, aby si ho mohli vypočuť skôr

Antiyoutuber30.10.2023., 12:00h

Taylor Swift vydala 27. októbra novú verziu hudobného albumu 1989. Niektorí sa ale nemohli dočkať a na sociálnych sieťach zháňali nekvalitné útržky jednotlivých skladieb. Aby sa k skladbám dostali len o pár hodín skôr, boli ochotní posielať nahé fotografie alebo zaplatiť tisícky eur.

Lajkuj Brainee.sk na

Taylor Swift sa za posledné roky stala fenoménom. Dlhú dobu patrí medzi najpočúvanejších interpretov na Spotify a má jednu z najoddanejších základní fanúšikov. A tí najfanatickejší z nich by dali za jej nevydanú hudbu čokoľvek, píše sa na portáli Antiyoutuber.

Spôsobila ošiaľ

Nová verzia hudobného albumu 1989, teda Taylor’s version, vyšla v piatok 27. októbra o šiestej hodine ráno miestneho času. Fanúšikovia boli ale celý deň predtým po celom svete ako vo vytržení. Netrpezlivo čakali, či niekto odhalí nahrávky skladieb, ktoré vyšli už v roku 2014. Taylor totiž už niekoľko rokov nahráva znovu všetky albumy, ktoré v minulosti vyšli, kvôli nezhodám s predchádzajúcim vydavateľom. 

image

RECENZIA Ľudia v kinách tancujú a spievajú. Taylor Swift poslala svoj koncert do kín pre tých, ktorí si ho nemôžu dovoliť naživo

Samozrejme, je pre mnohých zaujímavé, ako budú znieť pôvodné skladby, napríklad hity Shake It Off, Bad Blood alebo Blank Space, v staronovom podaní populárnej speváčky. Väčšinu z nich ale zaujímajú predovšetkým vault skladby, teda tie, ktoré sa na pôvodnú verziu albumu nedostali. Taylor totiž prezradila, že ide o jej najobľúbenejšie nevydané skladby zo všetkých albumov. 

Niektorí fanúšikovia sú natoľko zapálení a oddaní, že celý štvrtok, deň pred vydaním albumu, na internetových fórach diskutovali, ako a kde nahrávky zohnať. A urobili by aj pre niekoľkosekundový nekvalitný útržok naozaj takmer čokoľvek. Napríklad poslali nahú fotografiu alebo zaplatili nemalý poplatok. 

Sú ochotní urobiť čokoľvek

Ako sa ale môže stať, že sa nahrávky na internete nejakým spôsobom objavia? Swift totiž ponúkala predobjednávky fyzického albumu. A práve to mnohí využívajú a na diktafón nahrávajú skladby, napríklad aj z gramofónov, a potom ich za poplatok, či už vo forme peňazí alebo nahých fotografií, predávajú. 

„Mám v telefóne pripravené vyphotoshopované cudzie nahé fotky z fotobanky s mojou hlavou. Väčšinou to niekto zverejní aj bez nich, ale pre všetky prípady som pripravený,“ vysvetľuje jeden zo Swifties, teda skalných fanúšikov Taylor. Vo väčšine prípadov sa zverejňujú útržky na sociálnej sieti X (kedysi Twitter). Pokiaľ ich ale niekto zverejní pod heslom podobným ako „Taylor Swift Leak“, sociálna sieť okamžite príspevok vymaže. Taká prax je na všetkých sociálnych sieťach rovnaká.

Aby sa užívatelia vyhli vymazaniu príspevkov, na internetovom fóre Atrl.net, kde Swifies veľmi radi diskutujú, sa medzi sebou dohodli na hashtagu, pod ktorým nahrávky budú zverejňovať. „Uncooked chicken“ znamená, že album ešte nikto nezverejnil a „cooked chicken“ je, naopak, zverejnený. Keď teda niekto na fórum napísal „chicken is cooked“, všetci sa okamžite presunuli na sociálne siete a začali album hľadať. 

Nájsť krátke útržky nie je tak zložité, zohnať kompletne zverejnený album je ale o niečo ťažšie. Napríklad ale na sociálnej sieti Telegram, ktorú užívatelia využívajú predovšetkým na šifrovanie správ, existujú komunitné konverzácie, do ktorých sa dá pripojiť len cez odkaz. Práve tam sa večer pred zverejnením albumu kompletné nahrávky objavili. 

ANKETA
Patríš k fanúšikom speváčky Taylor Swift?

Aj pri iných albumoch

Podobne to fungovalo pri všetkých albumoch, ktoré vydávala speváčka v podstate druhýkrát s malým bonusom. Situácia bola najvyhrotenejšia pri minuloročnom albume Midnights. „To som bol naozaj ochotný použiť aj svoje vlastné nahé fotografie. Celý deň som počúval krátke ukážky, ktoré zneli, ako by ich niekto nahrával na práčke. Tiež to ale nakoniec niekto deň predtým zverejnil,“ opisuje fanúšik. Vraj je dôležité sa pre komunitu fanúšikov obetovať. Niektorí tiež boli ochotní zaplatiť nemalú sumu len preto, aby album počuli o pár hodín skôr. 

Pre nezaujatého poslucháča sa môže zdať celá mánia okolo Taylor Swift úplne nepochopiteľná. Napríklad fanúšikovia Lady Gaga ale došli o niečo ďalej. Keď pred desiatimi rokmi vydala skladbu Applause, jej fanúšikovia ponúkali orálny sex len za to, že si niekto v ich okolí skladbu zakúpi. Vtedy totiž bojovala o prvenstvo v hudobnom rebríčku s Katy Perry a Little Monsters, ako si skalní fanúšikovia Lady Gaga hovoria, boli rozhodnutí pre ňu rebríček vyhrať.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 13:54