Taylor Swift - The Eras Tour filmMars/Twitter
StoryEditor

RECENZIA Ľudia v kinách tancujú a spievajú. Taylor Swift poslala svoj koncert do kín pre tých, ktorí si ho nemôžu dovoliť naživo

iDnes.cz18.10.2023., 11:00h

Koncertný film speváčky Taylor Swift The Eras Tour ponúka takmer trojhodinový prelet jej repertoárom v bohatých kulisách a divadelno-klipovom scénickom spracovaní. Všetko vycibrené k dokonalosti, vrátane „spontánnych“ okamihov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ide o fanúšikovskú záležitosť, čo je potrebné si ujasniť hneď na úvod. Ísť na koncert do kina – a The Eras Tour je naozaj čisto záznam z koncertu, nič ako pohľad do zákulisia alebo prípravy neponúka – ponúka otázku: Nebude to trochu ako sledovať záznam z hodovania v luxusnej reštaurácii bez možnosti ochutnať alebo aspoň privoňať?

Ak nemáme pred sebou hviezdu večera naživo z mäsa a kostí, nebude v kinosále akosi strnulo? Sledovanie koncertných filmov, aby generovali aspoň nejakú atmosféru, potrebuje zodpovedajúcim spôsobom naladené publikum. A to sa (aspoň v kinosále v pražskom Chodově) dostavilo, píše sa na portáli iDnes.cz.

Fanúšikovia tancujú a spievajú ako na koncerte

Bez akejkoľvek známky irónie, tie dievčatá, ktoré v piatok 13. októbra dorazili do kina, sa nenechali zneistiť tým, že nie sú na skutočnom koncerte. Prakticky od prvých tónov bolo kino ako kotol, v ktorom to vrelo s každou ďalšou odspievanou pesničkou viac a viac, vrátane zborového spevu, tancami medzi sedačkami a naučených gest pri vybraných pesničkách. Klobúk dole, takto sa má správať oddaná a poučená fanúšikovská základňa, hoci ten falošne spievajúci mládenec bol chvíľami už skoro na napomenutie. Podobne to vyzerá aj v slovenských kinách, kde sa fanúšikovia postavia priamo pred plátno a spievajú a tancujú, ako keby sú na reálnom koncerte. 

@milan_bezmapy 💕Keď ideš na Taylor Swift do kina v Bratislave a ocitneš sa na trojhodinovom koncerte. #erastour #bratislava #taylorswift #swifttok #capcut ♬ sonido original - Milan Bez Mapy

A čomu tu rozbláznené publikum vzhliadalo a tlieskalo? Predstaveniu, ktoré bolo prepracované a vycibrené do najmenších detailov. Taylor Swift je momentálne ohromný fenomén, hoci – objektívne povedané – na jej pesničkách v zásade nič svetoborného nie je. Tiež preto bola scénickému stvárneniu a tiež filmovej podobe venovaná maximálna starostlivosť.

Režisér Sam Wrench (v jeho filmografii figurujú koncertné filmy skupiny BTS, raperky Lizzo alebo speváčky Billie Eilish) sa nevyžíva v gulometných strihoch, naopak, dáva si záležať na rámcovaní celej scény a dbá na každučký detail.

Film je prepracovaný, no spontánnosť sa nekoná

Všetko starostlivo načasované, a to vrátane prestrihov na dojaté publikum. Akoby „náhodou“ je kameraman nablízku práve vo chvíli, keď Taylor objíme dievča v publiku a nasadí jej na hlavu svoj klobúk. Tu sme už ale nebezpečne blízko ku gýču. V detailoch vidíme tváre zboristiek, objektív mieri do tváre tiež samotnej speváčke, ktorá má zjavne každé gesto a výraz tváre starostlivo premyslený a naskúšaný. 

@moni.dancova spread the word, swifites are the best kind of support group! (went to the cinema alone, didnt feel alone at all!) #theerastour #theeras #taylorswift #theerasmovie ♬ original sound - Monika Dančová

Miestami to celé pôsobí skôr ako divadelné predstavenie. Čiastočne je to pri pohľade na sprevádzajúcich hudobníkov, ktorí ako by len stvárňovali role muzikantov. Skôr než na hranie dbajú na to, aby nepokazili choreografiu. 

Živelná energia a spontánnosť sa skrátka nekonajú. Aj napriek tomu je to dokonca aj v kine svojím spôsobom fascinujúce. Vrcholná ukážka nablýskaného popového spektra s mnohými kostýmami, projekciami a rekvizitami. Čo sa hudobnej náplne týka, snímok je rozdelený na časti Lover Era, Fearless Era, Evermore Era, Reputation Era, Speak Now Era, Red Era, Folklore Era a 1989 Era. Nasleduje Surprise Set, v ktorého rámci zaznie Our Song hraný na gitare a You’re on Your Own, Kid, hraný na klavír. Končí sa setom Midnights Era. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 14:10