Pavol Zajac premenil svoj dom na poctu skupine The Beatles.Archív/
StoryEditor

Najväčší fanúšik Beatles žije v Bardejove. Svoj dom a okolie premenil na unikátnu poctu legendárnej kapele

Alexandra Ševčíková17.06.2022., 12:00h

Obetoval svojej vášni celý život. Jeho dielo teraz tvorí unikát, ktorý inde len tak nenájdeš. Pravdepodobne najväčší fanúšik The Beatles vytvoril v malebnom Bardejove originálnu poctu legendárnym „Chrobákom“.

Lajkuj Brainee.sk na

Pavol Zajac je určite jednou z ikonických osobností Bardejova. Vďaka svojej typickej montérkovej blúze, fúzom, šiltovke a bicyklu ho spozná každý. Čím je tento starší pán taký výnimočný? Patrí snáď medzi najväčších fanúšikov slávnych liverpoolskych „Chrobákov“. To by však nebolo nič výnimočné, ak by svoj dom nepremenil na poctu kapele The Beatles a jej frontmanovi Johnovi Lennonovi.

Pamätníky venované tomuto legendárnemu britskému hudobníkovi nájdeme v New Yorku, Havane či napríklad v Prahe. A pravdaže aj na Slovensku v Bardejove.

Dom, galéria, parčík a ulička

Keď prejdeš v Bardejove od Baziliky Minor sv. Egídia do Parku Emila Korbu, objavíš niečo nevídané. Len sto metrov od kostola nájdeš dom venovaný kapele The Beatles. Dom, galéria, parčík, ale aj ulička. To všetko vytvoril Pavol Zajac svojou tvrdou prácou a presvedčením.

image

Imagine - Predstav si

Archív/

Ako nám povedal, všetko to začalo mottom „Imagine“ – „Predstav si“. Nie je to len názov známej skladby Johna Lennona, ale aj celá myšlienka tohto netradičného komplexu. „Toto je základná vec a od nej sa to všetko odvíja. Toto je moja predstava,“ vysvetlil Pavol Zajac.

Pamätník začal budovať v osemdesiatych rokoch, no s touto myšlienkou sa pohrával už dlhšie. Ako prvý vznikol parčík. „Na začiatku tu boli len štyri kamene, ako aj členovia kapely sú štyria,“ objasnil. Nájdeš tam aj názvy kmeňových LP albumov, ale aj odkaz na dvorného fotografa skupiny, a to Čechoslováka Deža Hoffmana či Briana Epsteina.

image

Parčík Johna Lennona.

Archív/

Kamene však Pavol Zajac nevyberal náhodne. Snažil sa, aby v istom zmysle vystihovali osobnosť hudobníkov. Napríklad ten s menom Johna Lennona je viac hranatý, pretože spevák mal trošku výraznejší nos. Kameň Paula McCartneyho má pre zmenu obrátené „P“ v jeho mene, keďže hudobník bol ľavák.

To nie je všetko. V Parčíku sa nachádza aj jabloň, ako odkaz na spoločnosť Apple Corps Limited, ktorá nahradila skoršiu spoločnosť kapely Beatles Ltd. Jej hlavnou časťou bolo Apple Records, nahrávacia spoločnosť, ktorú hudobníci založili.

Generácia Beatles

Pri parčíku to neostalo. Pavol Zajac sa rozhodol svoje zanietenie pre umenie kapely a ich odkaz pre spoločnosť zobraziť aj na svojom dome. Od kameňov prešiel k plastikám na dome. „Bola tu na zemi taká železná tabuľa, na ktorej boli vyvarené mená členov kapely,“ začal vysvetľovať. Svojský Bardejovčan si už nepamätá presne prečo, no musel ju premiestniť. Vtedy prišiel nápad dať ju na fasádu domu.

Nebolo to však všetko naraz. Tabuľami po celej spodnej časti fasády domu majú tiež špeciálny význam. „Toto tu všetko je generácia The Beatles,“ povedal na margo kovových plastík na stenách. Kapely, ktoré sú tam nevyberal náhodne a spĺňajú isté kritéria. Všetky museli vzniknúť medzi rokmi 1960 až 1970. Avšak sú tam aj výnimky, ako napríklad Karel Gott či Meky Žbirka. „Gott, to je osobnosť. Oni dokonca aj v jednej firme nahrávali,“ ukazuje na plastiku s menom legendárneho speváka.

image

Pavol Zajac je určite jednou z ikonických osobností Bardejova. Vďaka svojej typickej montérkovej blúze, fúzom, šiltovke a bicyklu ho spozná každý.

Archív/

Nájdeš tam kapely z celého sveta. Ukrajiny, Poľska, Maďarska, ale aj napríklad z Japonska či Izraela. „Dlho som hľadal ruskú kapelu,“ hovorí najväčší fanúšik „Chrobákov“. Návrhy na plastiky vymýšľal sám a podieľal sa na ich výrobe. Celá táto fasáda je výsledkom jeho tvrdej práce a množstva mozoľov na rukách.

Osobnosť Johna Lennona

Pri plastikách na spodnej časti fasády domu neostal. Stena, ktorú môžeme vidieť z parku za Bazilikou, je venovaná osobnosti frontmana kapely. Nájdeme tam portrét samotného Johna Lennona, kapely The Beatles a železnú plastiku s jeho družkou Yoko Ono. Pri tvorbe plastiky mal Pavol Zajac obavy. Chcel, aby bolo vidieť, že Yoko je aziatka. „Mal som obavy, ale podľa mňa to vyšlo,“ povedal.

image

Plastika Johna Lennona a jeho partnerky Yoko Ono.

Archív/

Zároveň je tam aj dátum a miesto narodenia legendárneho hudobníka, deň jeho úmrtia a motto „Imagine“. Pavol Zajac si dal dokonca aj vyrobiť tabuľku s názvom ulice. Aj keď oficiálne sa si na Kláštorskej ulici, tak Bardejovčania to tu poznajú ako Uličku Johna Lennona. „Ja som si pomenoval túto ulicu,“ hovorí Zajac. Ako vysvetlil, tak si v Skalici dal vyrobiť tabuľu. Teda pre istotu štyri, ak by mu ju niekto ukradol.

„Mesto nerobilo problémy,“ odpovedal na otázku, že či mal s touto svojou iniciatívou nejaké ťažkosti. Jediné boli za čias komunizmu, keď mu jednu tabuľu s originálnym názvom ulice dali odstrániť. A prečo práve Ulička Johna Lennona a nie celej kapely? Ako nám vysvetlil Pavol Zajac, tak John Lennon bol vedúcou osobnosťou, a práve preto sa rozhodol mu vzdať takýmto spôsobom poctu.

Flower Power

Priečelie domu zasvätil „najkrajším a najmilším“ 60. rokom minulého storočia a hippies. Nájdeš tam dve kovové plastiky s notovými taktami jeho obľúbených skladieb, ale aj odkaz na „deti kvetov“.

image

Flower Power.

Archív/

Pravdaže nechýba ani skladba All You Need Is Love. Tá podľa najväčšieho fanúšika kapely vystihuje toto obdobie. Avšak ani budovanie tejto pocty obdobiu hippies sa nezaobišlo bez komplikácii. „Najprv sme urobili noty ploché,“ vysvetlil a pokračoval, že to sa mu nepáčilo. Chcel dosiahnuť, aby boli vypuklé „jak bandurky“. To znamenalo ďalšie hodiny práce, no jeho predstava sa mu naplnila.

image

Zlý vtip? Postavy na Pražskom orloji sa po rekonštrukcii podobajú na kamarátov reštaurátora

Beatles toaleta

Avšak pri vonkajšej fasáde domu a parčíku to nekončí. Pavol Zajac svoj suterén premenil na galériu. Keď tam vojdeš, uvidíš všade naokolo fotografie kapely. Niečo má z Anglicka, niečo z Kanady. Po ľavej strane je „nárazníková zóna“. Sú tam zavesené gitary. Všetky československej výroby. A prečo nárazníková zóna? Pretože, ako povedal Pavol Zajac, každý kto tam príde do nich vrazí.

image

Beatles záchod.

Archív/

Ak si myslíš, že je tých unikátov už dosť, tak máme pre teba ešte jeden. Beatles záchod. Áno, čítaš dobre, záchod. Okachličkovaná toaleta s pisoárom so stenami zaplnenými plagátmi a fotkami legendárnej kapely.

Spomienkový koncert

Pavol Zajac pri svojej vášni neostal iba pri pamätníku. Už osemnásť rokov organizuje pravidelne spomienkový koncert v deň smrti Johna Lennona. Spoločne aj s inými fanúšikmi zapália sviečky a zahrajú si známe skladby.

Aj napriek tomu, že po minulé roky týmto zhromaždeniam bránila pandémia, tak ľudia na legendárneho hudobníka nezabudli. Pod nápisom „Imagine – Predstav si“ blikotali aj vtedy horiace sviece na pamiatku tejto legendy.

Ulička, parčík a galéria sú výsledkom tvrdej práce zanieteného fanúšika. Mesto, ktoré je známe svojím historickým centrom, má ďalší unikát. Pavol Zajac zasa naplnenú svoju víziu. Ako povedal, všetko je to jeden celok: „Všetko to nadväzuje. Ten kto to prežil a zažil, tak na to príde.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 07:08