Jiří Kajínek pokrstil album skupiny Ortel so samopalom v rukeTwitter/barbora Mercury/
StoryEditor

Polícia vyšetruje kontroverznú kapelu Ortel. Album im so samopalom v ruke krstil dvojnásobný vrah Kajínek

Klára FořtováiDnes.cz25.10.2022., 09:06h

Sobotný koncert nového albumu kapely Ortel vyvolal vlnu kritiky. Album totiž prišiel na pódium pokrstiť omilostený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek. Okrem fľaše so sektom na pódium prišiel aj so samopalom s bodákom na konci. Incident vyvolal vlnu kritiky a zaoberá sa ním aj polícia. Ortel aj Kajínek tvrdia, že nešlo o pravú zbraň, ale o atrapu.

Lajkuj Brainee.sk na

Kapela Ortel pokrstila v sobotu nový album v plzenskom kultúrnom dome Šeříkovka. Na záver na pódium prišiel krstný otec platne, odsúdený vrah Jiří Kajínek, ktorého pred piatimi rokmi dostala na slobodu z doživotného väzenia amnestia prezidenta Miloša Zemana, píše Klára Fořtová z iDnes.

V jednej ruke niesol šampanské, v druhej zdvihnutý samopal. „Vidíte proprietu, ktorú nesiem Tomášovi. Pretože album Zteč si zaslúži prípadnú zbraň. Všimnite si bodák,“ upozorňoval rozosmiaty Kajínek na ostrý koniec zbrane.

Video sa začalo šíriť internetom a vzbudilo kritické reakcie. „Toľko nenávisti a podivných reakcií ma rozosmialo,“ vyjadril sa Kajínek vo videu na svojom instagramovom profile.

Verejnosť aj polícia sa teraz zaoberajú tým, či bola zbraň pravá. Mohlo ísť o československú útočnú pušku, samopal vzor 58. „Prípadom sa z našej vlastnej iniciatívy zaoberáme. Momentálne môžem povedať len to, že zisťujeme všetky okolnosti,“ uviedla hovorkyňa plzenskej polície Dagmar Brožová.

Išlo o repliku?

Kajínek na otázku iDNES.cz povedal, že nešlo o pravú zbraň, ale o atrapu. „Boli sme dohovorení, že keď sa CD volá Zteč, tak tam bude zbraň s bodákom... Prišiel som do kulturáku, tam bolo pripravené CD, šampanské a zbraň. Atrapa, na nej bodák,“ popísal Kajínek.

Tvrdí, že ho Ortel vyzval, nech na pódiu povie, že zbraň nie je pravá. „Nepovedal som, že to je atrapa. Počítal som s tým, že to je v pohode. Ja nemám zbrojný preukaz, zbraň nie je moja, je to atrapa, tak mi to bolo povedané. Ja neskúmam, či to tak je alebo nie je,“ dodal Kajínek. Plzenská polícia, ktorá sa incidentom zaoberá, ho vraj zatiaľ nekontaktovala.

image

Šialené pokusy americkej pošty. Deti sa doručovali ako balíky, prepravili aj celú banku

Tomáš Ortel redakcii potvrdil, že zbraň doviezli do kultúrneho domu organizátori. „Jednalo sa o repliku, máme na ňu doklad o zakúpení na e-shope. Bol o stave zbrane vopred oboznámený,“ napísal v SMS správe. Redakcia ho požiadala o zaslanie dokladu, na správu frontman kapely zatiaľ nereagoval.

Vraždy a úteky z väzenia

Jiří Kajínek bol v roku 1998 odsúdený za dvojnásobnú nájomnú vraždu a jeden pokus vraždy k doživotnému trestu odňatia slobody. Z väzenia niekoľkokrát utiekol. 23. mája 2017 mu prezident republiky Miloš Zeman udelil milosť a bol prepustený na slobodu. V súvislosti s tým je ale v podmienke, počas ktorej nesmie spáchať žiadny trestný čin, inak by sa do väzenia mohol vrátiť.

Samotné držanie strelnej zbrane na verejnosti ale ešte nie je trestným činom. „Aby bola naplnená skutková podstata trestného činu, muselo by tam dôjsť k vyhrážaniu zbraňou alebo dosť zásadnému porušeniu,“ vysvetlil hovorca Policajného prezídia Ondřej Moravčík.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:43