Najviac ľudí so sklonom k psychopatii obľubuje pesničku Lose Yourself od Eminema.Timmyloytill/Twitter
StoryEditor

Páči sa ti pieseň Lose Yourself od Eminema? Možno si psychopat, naznačuje štúdia

Nikola Michalkova29.09.2022., 16:00h

Rád si púšťaš známu pesničku Lose Yourself od Eminema? Môžeš byť psychopatom. Nová štúdia sa zamerala na nový spôsob identifikácie splývajúcich psychopatov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak máme byť spravodliví, akákoľvek pesnička, ktorú máš rád môže zvýšiť šance, že by si mohol byť psychopatom. Avšak výskum naznačuje, že známa pesnička Lose Yourself od 49-ročného amerického rapera Eminema je obzvlášť obľúbená medzi psychopatmi. 

Dotazník

V roku 2017 sa tím na New York University rozhodol tému psychopatov preskúmať. Požiadali 200 ľudí, aby vyplnili dotazník, ktorý mal hodnotiť ich úroveň psychopatie. Je to vlastne porucha, ktorá je charakterizovaná nedostatkom empatie, nedostatočnou emocionálnou reakciou či manipulatívnosťou. 

Následne im pustili 260 piesní, ktoré si mali vypočuť a ohodnotiť ich na sedembodovej stupnici. Výskumníci prišli na to, že tí s najvyšším skóre psychopatie patrili medzi najväčších fanúšikov skladby Eminema z roku 2002 – Lose Yourself. 

Ďalšími obľúbenými skladbami bola napríklad „No Diggity“ od Blacstreet a Dr. Dre, rovnako aj „What do you mean?“ od Justina Biebera. 

Na pohľad smiešne, ale dôležité

Možno si myslíš, že to vyzerá trochu ako ľahkovážna štúdia, ale výskumníci trvajú na tom, že ich výskum môže slúžiť dôležitému účelu. 

Výskum viedol Pascal Wallisch, ktorý sa na portáli Unilad vyjadril: „Médiá psychopatov vykresľujú ako vrahov so sekerou a sériových vrahov, ale realita je taká, že nie sú očividní. Nie sú ako Joker v Batmanovi.“

„Môžu pracovať vedľa vás a úplne splývajú. Sú ako psychologická temná hmota.“

„Nechcete mať týchto ľudí v pozícii, kde by mohli spôsobiť veľa ublíženia. Potrebujeme nástroj na ich identifikáciu bez ich spolupráce alebo súhlasu.“

Nástroj na odhalenie psychopatov

Myšlienka je taká, že ak sa podarí zistiť, že skupina určitých skladieb je vhodným spôsobom na identifikáciu psychopatie, potom by sa na odhalenie a označenie potencionálnych psychopatov mohli použiť dostupné zoznamy skladieb. 

„Krása tejto myšlienky je, že ju môžete použiť ako skríningový test bez súhlasu, spolupráce alebo možno dokonca bez vedomia zainteresovaných ľudí,“ vysvetľuje Wallisch. 

„Etika tohto je veľmi neporiadna, ale také je tiež mať psychopata za šéfa alebo psychopata v akejkoľvek mocenskej pozícii.“

Význam slova psychopat

Ak ťa niekto nazval psychopatom, alebo si to bol ty, kto nazval niekoho iného psychopatom, pravdepodobne si si neuvedomil pravý význam slova, ktoré si použil. 

Jedna z definícií, ktorá bola uverejnená v článku z roku 2014, sa psychopat popisuje ako „poznačený nedostatočnými emocionálnymi reakciami, nedostatkom empatie a slabou kontrolou správania, čo vedie k pretrvávajúcej antisociálnej deviácii a kriminálnemu správaniu.“

image

Metal nie je pre svedomitých. Neurotickí ľudia počúvajú Nirvanu, tvrdí štúdia

Je veľmi veľa vecí, o ktorých sa predpokladá, že sa podieľajú na tom, čo vytvára psychopatov, vrátane genetických vplyvov, ale aj vývojových faktorov. Zatiaľ čo fakt, že sa niekomu páči Lose Yourself od Eminema je pravdepodobne iba korelácie a nie príčinná súvislosť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 01:26