Facebook/Concertino Praga/Khalil Baalbaki
StoryEditor

Obrovský úspech. 14-ročný slovenský klavirista zvíťazil na medzinárodnej súťaži Concertino Praga 2021

TASR19.09.2021., 13:24h
Medzi štyroch finalistov sa prebojoval z vyše päťdesiatky účastníkov z celého sveta.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenský klavirista Ryan Martin Bradshaw zvíťazil na sobotnom (18. 9.) finálovom koncerte 55. ročníka medzinárodnej súťaže Concertino Praga 2021, ktorá sa každoročne koná v rámci Medzinárodného hudobného festivalu Dvořákova Praha.

Štrnásťročný Ryan Martin Bradshaw sa na medzinárodnej súťaži zúčastnil s podporou Slovenského inštitútu, kde tri dni pred vystúpením cvičil na klavíri. Medzi štyroch finalistov sa prebojoval z vyše päťdesiatky účastníkov z celého sveta.

„Jeho snom bolo zahrať si v slávnom Rudolfíne. Sen sa mu splnil a odišiel ako absolútny víťaz. Ešte aj medzi štvoricou najlepších vynikal dokonalou hrou, a to napriek tomu, že si zvolil interpretačne najnáročnejšiu predlohu zo všetkých, Čajkovského klavírny koncert,“ povedala riaditeľka Slovenského inštitútu v Prahe Ľubica Krénová. 

Je držiteľom prestížnej ceny EMCY

Ryan Martin Bradshaw je vrátane Concertino Praga 2021 laureátom 17 medzinárodných klavírnych súťaží a tiež držiteľom prestížnej ceny EMCY.

V súčasnosti je najmladším rezidenčným sólistom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu a študuje na Vysokej škole hudobných umení vo Viedni v triede Vladimira Kharina pre mimoriadne nadané deti.

Austrálsky pôvod má po otcovi, slovenský po matke, s ktorou žije v Bratislave. Jeho prastarým otcom bol slovenský herec Martin Gregor.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:57