Instagram/tamarakramar
StoryEditor

Tamara Kramárová: Záujem bulváru mi neprekáža. Niekedy sa ale pýtam, koho to zaujíma?

Dominika Pacigová14.06.2021., 20:00h
Okrem hudby sa venuje štúdiu v britskom Brightone. Bude z dcéry herca Maroša Kramára neurovedkyňa alebo hudobníčka?
Lajkuj Brainee.sk na

Už v detstve sa stretávala so záujmom médií o ich rodinný život. Vyrastajúcu hviezdu Tamaru Kramárovú však teší, keď ju ľudia vnímajú ako hudobníčku, nie ako dcéru známeho herca. Do povedomia sa dostala aj vďaka slovenskej poprockovej skupine Hex, s ktorou naspievala skladbu Mesto stratilo dych.

Nielen o tvoj, ale aj o váš rodinný život sa zaujímajú najmä bulvárne médiá. Sú chvíle, keď ti to prekáža?  

Záujem bulváru je niečo, s čím som vyrastala. Neprekáža mi to, ale niekedy sa pýtam - koho toto zaujíma? Dúfam však, že takýto záujem bude aj o moju hudbu.

Pri akých príležitostiach vnímaš známe priezvisko ako výhodu? 

Je to výhodou v tom, že si ma ľudia možno ľahšie zapamätajú, no úspech je len v mojich rukách.

Ako ťa vnímajú followeri? Ako mladú hudobníčku alebo ako dcéru Maroša Kramára? 

Čím viac tvorím, tým viac ma najmä mladí ľudia vnímajú ako hudobníčku, nie ako dcéru slávneho herca. Často si však priezvisko nespoja ani s mojou rodinou. To vnímam ako kompliment, pretože ich zaujíma moja hudba, nie to, kto sú moji rodičia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tamara (@tamarakramar)

Do povedomia si sa dostala aj vďaka skladbe Mesto stratilo dych, ktorú si naspievala s Hexom. Ako sa ti s nimi spolupracovalo? 

Spolupráca bola veľmi spontánna, úprimná a prirodzená. Išla som do nej s veľkým rešpektom, bez skúseností, no odniesla som si z nej začiatok kariéry. Chalani boli ku mne otvorení, na nič netlačili a dali mi možnosť nahliadnuť do ich zákulisia.

Čo bolo prvým impulzom, ktorý ťa viedol k hudbe? 

Ako sedemročnú ma rodičia prihlásili na klavír. Aj napriek tomu, že ma to nebavilo, ich to držalo takmer deväť rokov. Neskôr som však zistila, že vedieť hrať na hudobný nástroj je síce fajn, ale klavír len tak nevezmeš so sebou, a tak som sa sama naučila hrať na gitare a ukulele. Dnes som veľmi vďačná aj za minimum hudobnej teórie, ktorú viem.

Ako si na tom s písaním textov a skladaním hudby? 

K písaniu vlastnej hudby som sa dostala až minulý rok, keď som sa presťahovala do Brightonu, kde študujem. Vďaka prebytku voľného času a pod vplyvom hudobne nadaných kamarátov som to skúsila a odvtedy som neprestala. Stále som v tom nováčik, ale je to krásna forma prejavu pocitov a opisu zážitkov z každodenného života.

Prečo si sa rozhodla pre štúdium v Británii?

Po absolvovaní International Baccalaureate (IB) programu v Bratislave bolo veľmi prirodzené ísť na vysokú školu do zahraničia. Vždy ma bavili prírodné vedy a ľudia, ale doktorkou ani psychologičkou som nechcela byť. Preto som sa rozhodla študovať neurovedu.

Vždy ma to ťahalo do Británie, no po návšteve Brightonu mi bolo jasné, že tam chcem ísť. Paradoxne, napriek tomu, že ma to baví, Brighton a štúdium neurovedy ma len utvrdili v tom, že hudba je tým, čomu sa chcem venovať.

Ovplyvnil tvoje štúdium v Anglicku do istej miery aj Brexit? 

Do Británie som prišla ešte pred Brexitom, takže sa ma to, našťastie, netýka. Zmenu som pocítila jedine na letisku, kde to už nejde tak rýchlo, ako kedysi.

Viaceré internáty na Slovensku nie sú v najlepšom stave. Ako je to v Brightone s ubytovaním?

Minulý rok som ako takmer všetci prváci žila na internáte. Podmienky neboli najlepšie, kuchyňa bola v hroznom stave, no internát bol v krásnom prostredí, spoznala som tam skvelých ľudí, a práve tam som začala písať hudbu.

Tento rok už bývam s kamarátmi v centre, a zároveň päť minút od pláže. Vďaka tomu, že školu máme online, máme čas užiť si danú lokalitu naplno.

Ako sa ti darí zladiť štúdium s hudbou? 

Zatiaľ čo škola mi dáva pocit zodpovednosti a štruktúry, hudba mi prináša radosť a zmysluplnosť. Je pravda, že s gitarou vedľa stola mi písanie esejí trvá dvakrát dlhšie, no na druhej strane, s každou esejou prichádza aj nápad na novú pieseň.

Máš nejaký vzor, s ktorým by si chcela nahrať duet?

Vzorov mám veľa, no duety zatiaľ nemám naplánované. Stále sa teším z dvoch, ktoré už existujú – prvý vznikol v spolupráci s talentovaným Milanom André, s ktorým sme sa v lete stretli a napísali pieseň Two Leaves, druhý s názvom Stop Holding On vyšiel v zime aj s videoklipom v rámci nového albumu od The Curly Simon.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tamara (@tamarakramar)

V jednom z rozhovorov si prezradila, že tento rok chystáš pre svojich fanúšikov novinky. Na čo sa môžeme tešiť? 

Po kolaborácii s Hexom som stretla hudobného producenta Olivera Fillnera, s ktorým sme si najprv iba nezáväzne vymieňali hudobné nápady, no približne po roku intenzívnej spolupráce máme takmer hotové EP, teda mini album. Prvé single vyjdú v najbližších mesiacoch a som veľmi zvedavá, aká bude odozva na moju veľmi osobnú tvorbu.

Ak by si ešte počas štúdia dostala väčšie príležitosti, plánuješ dokončiť školu alebo by si sa naplno chcela venovať hudbe? 

Bakalára by som mala ukončiť o rok, snáď to zvládnem. Čo bude potom, to vôbec neviem. Momentálne sa však sústredím na dokončenie môjho EP.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tamara (@tamarakramar)

Ktorou cestou by si sa chcela v živote uberať?

Nemám rada tieto otázky, lebo vždy sa „zľaknem“. Ale myslím si, že ani úspešná hudobníčka s bakalárom z neurovedy neznie zle.

Plánuješ ostať v Británii alebo by si sa chcela vrátiť na Slovensko? 

Určite sa vrátim na istý čas na Slovensko, možno pobudnem dlhšie v Británii alebo zablúdim niekam úplne inam. Uvidíme, kam ma to zaveje.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 18:04