Záber z filmu krajanYouTube/FOFR - Mezinárodní studentský filmový festival
StoryEditor

VIDEO Skvelá správa od našich susedov. Mladí českí filmári si prevzali v Londýne študentského Oscara za film Krajan

ČTK15.10.2024., 09:30h

Mladí českí filmári Viktor Horák a Pavel Sýkora v pondelok večer v Londýne prevzali študentského Oscara za krátkometrážnu drámu Krajan. Absolventi Filmovej akadémie Miroslava Ondříčka (FAMO) získali hlavnú cenu z troch filmov ocenených v kategórii hraných snímok.

Lajkuj Brainee.sk na

V ocenení aj v stretnutí s mnohými zahraničnými kolegami vidia šancu získať ďalšie skúsenosti a otvoriť si cestu do sveta, prípadne aj do hlavnej oscarovej súťaže, povedali pre ČTK.

„Dámy a páni, moji drahí Česi, je to doma! Veľmi pekne ďakujeme a ja dúfam, že sa nevidíme naposledy,” vyhlásil na záver ďakovnej reči v londýnskej kinosále ODEON Luxe Sýkora, ktorý rovnako ako Horák poďakoval akademikom, spolupracovníkom i rodine.

image

RECENZIA Joker: Folie à Deux je dokonalou ukážkou toho, že nie každý film potrebuje pokračovanie

Odmenou súkromní mentori

Americká akadémia ocenila v štyroch kategóriách celkovo 12 filmov, v každej z nich odtajnila výber zlatej, striebornej a bronzovej ceny. Zlatý film medzi hranými snímkami rozpráva o stretnutí českého vdovca a nemeckého dôstojníka SS, oboch sudetského pôvodu, počas silvestrovskej noci roku 1944 na chalupe odstrihnutej od civilizácie. Krajan uspel v konkurencii viac ako 2 600 prihlásených filmov zo stoviek umeleckých škôl po celom svete.

„Dúfame, že nám to pomôže. Je tu veľa nových príležitostí,” povedali filmári ČTK krátko pred začiatkom ceremoniálu. Zisk prestížneho ocenenia im priniesol okrem iného možnosť získať na osem mesiacov skúsených mentorov, ktorí ich budú priebežne školiť.

Podstavec pre skutočnú sošku

Svoj film už prihlásili do hlavnej oscarovej súťaže a budú čakať, či ho americkí filmoví akademici vyberú medzi finalistov pre ceny odovzdávané na budúci rok.

„To ocenenie je vlastne taká medaila, podstavec pre skutočnú sošku Oscara,” naznačili v žarte, že u nich má prestížna filmová cena na budúci rok pripravené miesto.

Cenu Student Academy Awards udeľuje americká Akadémia filmového umenia a vied od roku 1972. Víťazi získavajú právo usilovať sa o Oscary v niektorej z kategórií krátkometrážny animovaný film, krátkometrážny hraný film alebo krátkometrážny dokument. Držitelia študentských ocenení z minulých ročníkov nazbierali v hlavnej súťaži 67 nominácií a 15 ocenení.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. október 2024 10:15