Tieto historické stretnutia by si nečakal.Brainee/Canva, Facebook/Vintage Los Angeles/
StoryEditor

Vedel si o tom, že Karlova univerzita je staršia ako Aztécka ríša? Tieto historické stretnutia ťa prekvapia

iDnes.czRadomír Dohnal06.03.2024., 14:00h

Áno, znie to šialene, ale posledná poprava gilotínou sa skutočne stala v roku, keď do kín mieril prvý diel Star Wars. A to nie je všetko, o podobných prekvapivých stretnutiach sa v článku dočítaš viac.

Lajkuj Brainee.sk na

V Japonsku Nintendo, v Anglicku Jack Rozparovač

Dnes je japonská spoločnosť Nintendo synonymom herných konzol a videohier. Nebolo to tak vždy. Zakladateľ firmy Fusajiro Yamauchi totiž vybudoval svoje podnikanie na výrobe kartových hier.

image

Toto sú najcennejšie hračky z 90-tych rokov. Od zberateľských Barbie až po kartu Pokémona za milióny

Svoju spoločnosť Nintendó Koppai oficiálne zaregistroval 23. septembra 1889. Teda v čase, keď bolo pod mostom pri Pinchin Street v londýnskej štvrti Whitechappel nájdené torzo ženského tela a celý Londýn v hrôze riešil, či je vrahom opäť známi Jack Rozparovač.

Univerzita Karlova predbehla Aztécku ríšu

Krvavé rituálne obete, dokonalý kalendár a obrovské kopy rozprávkového zlata. Vyzerá to ako lekcia z pradávnej histórie. Avšak nápad spojiť trojicu mestských štátov Tetzcoco, Tlacopan a Tenochtitlan a položiť základy aztéckej ríše nie je zase tak starý, ako by sa mohlo zdať.

image

Prvým predstaviteľom Karlovej univerzity sa stal Arnošt z Pardubíc.

Wikimedia/

Trojspolok v Mexickom údolí vznikol až v roku 1428. Toto domorodé impérium teda bolo o rovných osemdesiat rokov mladšie ako Univerzita Karlova. Založenie Karlovej univerzity 7. apríla 1348 nebola žiadna maličkosť, ale udalosť celoeurópskeho významu. Podobných škôl totiž na kontinente zatiaľ existovalo len dvadsaťštyri, a väčšina z nich v Taliansku, Francúzsku alebo Anglicku.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 01:56