Slang generácie ZCanva/
StoryEditor

Rizz, boujee, slay či drip. Nerozumieš jazyku generácie Z? Pozreli sme sa na najznámejšie slangové výrazy tohto roka

Viktória Revajová01.04.2024., 09:00h

Stáva sa ti, že pri rozhovore s ľuďmi, ktorí patria ku generácii Z, nerozumieš pomaly každému druhému slovu? Potom práve pre teba je tento zoznam najznámejších slangových výrazov roka 2024.

Lajkuj Brainee.sk na

Každá generácia má svoj slang, ktorý môže nezainteresovaným pripadať, akoby hovorila cudzím jazykom. Vplyvom sociálnych sietí sa táto priepasť ešte viac prehĺbila, pretože nové slangové výrazy prakticky pribúdajú zo dňa na deň.

Komunikačné prekážky pritom vznikajú aj na pracovisku. Nedávny výskum, ktorý realizoval LinkedIn zistil, že každý piaty pracovník, ktorý patrí do generácie Z za posledný rok nemal na svojom pracovisku ani jeden priamy rozhovor s kolegom starším ako 50 rokov. Štúdia zistila, že mladí zamestnanci nevedia ako osloviť starších kolegov, píše portál Metro. Koniec koncov, ktovie či by sa vôbec dorozumeli.

Ak nerozumieš slovám ako yeet, rizz, či lit, netráp sa. V tomto článku sa dozvieš ich význam.

image

Robíš pri rozprávaní túto konkrétnu vec? Nemáme pre teba dobré správy, ide o znak blížiacej sa demencie

Rizz

Ak sa aspoň trochu pohybuješ na sociálnych sieťach, toto slovo si už určite zachytil. Je odvodené od anglického výrazu charisma, teda charizma. Vyslovuje sa rovnako ako sa píše. 

Zrejme už tušíš, že tento výraz označuje niečiu schopnosť zaujať svojou osobnosťou alebo fyzickú príťažlivosť. Možno ním označiť aj štýl alebo šarm.

Hovorí sa, že výraz rizz spopularizoval americký streamer Kai Cenat ešte v roku 2021. Tento termín bol Oxfordským slovníkom označený ako slovo roka 2023, no ako píše portál Metro, do bežnej komunikácie sa dostáva postupne.

image

OTESTUJ SA Myslíš si, že rozumieš Oravákom? Ľudia, ktorí pod Tatrami hostia turistov hafirovicou, majú jedinečné nárečie

Snatched

Vyslovuj „snačd“. Tento termín prenikol do jazyka mladej generácie zo subkultúr drag a ballroom a rýchlo sa etabloval po celom svete. 

Ak ti niekto povie, že si snatched, znamená to, že tvoj vzhľad - makeup a celková estetika -  je jednoduchá skvelá.

Slay

Vyslovuj „slej“. Táto fráza označuje schopnosť pobaviť. V doslovnom preklade znamená „zabiť“. V slovenčine máme v podstate ekvivalent, ktorý spopularizoval raper Rytmus. Jeho známa fráza „si zabil“ znamená prakticky to isté, ako slay. 

Podobne ako predošlý výraz aj slay sa spája s ballroom subkultúrou. Spopularizoval ho film Paris Is Burning, ktorý dokumentoval rozmach tejto subkultúry v Newyorku v 90. rokoch. Termín vo filme odznel viackrát.

Do povedomia širšej verejnosti sa dostal aj vďaka populárnej drag show RuPaul‘s Drag Race, no v jazyku dnešných mladých ľudí sa tento slang ustálil po tom, čo ho speváčka Beyoncé použila v piesni Formation.

Boujee

Vyslovuj „búží“. Tento výraz sa niekedy uvádza aj ako bougie alebo bourgie. Je odvodený od francúzskeho slova bourgeoisie, v preklade buržoázia. Prídavné meno boujee pochádza z hip hopovej kultúry a ustálilo sa najmä v americkom slangu. 

Ak niekto o tebe povie, že si „boujee“ znamená to, že sa nebojíš utrácať peniaze a užívať si luxusný život. Typickým príkladom použitia tohto výrazu je veta: „Moja boujee teta si kúpila vilu s bazénom. Tá si dopraje.“

image

Rozumiete dakus košickým šracom? OTESTUJTE SA, či by ste sa na východe Slovenska dohovorili bez problémov

Drip

Tento výraz si už určite zachytil na TikToku. Portál Metro píše, že pochádza z afroamerickej ľudovej angličtiny a spopularizovali ho známe rapové piesne. Môžeš ním vyjadriť kompliment. Keď niekto o tebe povie, že máš drip, znamená to, že máš dobrý štýl. 

Slangový výraz sa používa v rôznych podobách. Môžeš ním vyjadriť vlastnosť v podobe prídavného či podstatného mena, ale aj slovesa. Tu sú príklady: „Videl si tie tenisky? Chalan má dobrý drip. To sú drippy hodinky. Týpek drippuje zlatou retiazkou.“

Je to jasné? Keď budeš mať dobrý drip budeš mať aj lepší rizz.

image

Je náš materinský jazyk najťažší na svete? Jazykovedci sa pozreli na mýty a hoaxy o slovenčine

Swag

Podobne ako drip aj swag označuje dobrý štýl. Termín tiež označuje spôsob, akým človek pôsobí na svoje okolie. Mať swag znamená byť so sebou spokojný, aj keď sa odlišujem od ostatných.

Lit

V jazyku generácie Z slovo lit označuje niečo, čo považuješ za skvelé, vzrušujúce alebo jednoducho niečo, čo by si chcel zažiť. Použiť ho môžeš napríklad vo vete: „Tá párty bola lit.“

Toto slovo sa uchytilo najmä vďaka raperovi Travisovi Scottovi, ktorý frázu „it’s a lit“ používa veľmi často. Počuť ju môžeš aj v jeho skladbe Antidote. 

Yeet

Tento slangový výraz je asi najviac mätúci. Popularitu získal v roku 2014 vďaka TikTokovému tancu, ktorý sa nazýval yeet. 

Slangový slovník definuje tento tento termín ako slovo, ktoré sa používa pre vyjadrenie rýchleho odhodenia ľubovoľného predmetu. 

Portál Metro píše, že v súčasnosti môže označovať čokoľvek od vyjadrenia súhlasu až po vyslovenie nadšenia. Slovo yeet môžeš použiť aj ako alternatívu pre starší výraz cool.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 20:20