Sziget 2023Sziget
StoryEditor

Sziget je ako každý slovenský festival v jednom a lepšom. Mal Macklemore pravdu, keď povedal, že je lepší ako Coachella?

Miroslav Kamody18.08.2023., 11:00h

Jeden z najväčších a najlepších festivalov má za sebou mimoriadne silný ročník. Ako to na ňom vyzeralo?

Lajkuj Brainee.sk na

Ostrov Óbuda v centre Budapešti už zíva prázdnotou a o jediný zvuk sa stará technika, ktorá postupne demontuje areál jedného z top 10 festivalov v Európe. V priebehu predchádzajúcich šiestich dní sa však ostrov stal domovom pre vyše 420-tisíc ľudí, pričom v areáli festivalu ich bolo každý deň toľko, že keby je Sziget samostatné mesto, patrilo by do prvej desiatky najväčších miest v celej krajine.

Brainee bolo hrdou súčasťou najväčšieho festivalu v stredoeurópskom priestore, ktorý už na budúci rok oslávi 30. ročník, a bez zbytočných rečí môžeme povedať, že ide o jedinečný a dokonale zorganizovaný zážitok, po ktorom si Sziget skutočne zaslúži pomenovanie „Island of Freedom” (v preklade Ostrov slobody). 

image

História festivalu Sziget. Organizátori prvého ročníka roky splácali stratu, dnes nemá v Európe takmer žiadnu konkurenciu

Najzvučnejšie svetové mená

Najväčšími ťahúňmi boli samozrejme hlavní headlineri, ktorí vystupovali na hlavnom stagi. A organizátori tento rok namiešali luxusný koktejl, s ktorým sa nemohol rovnať žiadny iný festival široko ďaleko. Hneď prvý večer ovládla skupina Florence + the Machine, ktorej lyrické extatické texty vniesli do davu jedinečnú atmosféru, ktorú je ťažké opísať slovami.

Ďalšie dni priviedol na ostrov rapové šialenstvo brit YUNGBLUD, no ľudia sa nevedeli dočkať najmä Imagine Dragons, ktorých koncert spôsobil komplikovanú situáciu. Dav ľudí takmer dosiahol úplnú dennú kapacitu areálu (90-tisíc ľudí), a mnohí mali veľký problém opustiť po koncerte priestor.

image

Sziget 2023

Sziget/Polyak Attila

Nový deň ale zmyl všetku zlú náladu a najviac ľudí sa nevedelo dočkať vystúpení bývalého člena One Direction Nialla Horana a DJ-ského setu Davida Guettu, ktorý dal dokopy všetky svoje legendárne songy, aby priniesol medzi obrovský dav poriadnu porciu tanečnej hudby.

V nedeľu návštevníkov zhypnotizovali svojim folk rockom Mumford & Sons. S publikom však azda najlepšie pracoval americký raper Macklemore, ktorý neskrýval svoju lásku k Budapešti, a to nielen košeľou s tradičným maďarským vzorom, ale aj ódami na jedinečnú atmosféru. 

image

FOTO Je Sziget celodenný festival? 24 hodín som nespal a zisťoval, či sa ľudia vedia baviť až do bezvedomia

Ešte pred ním vystúpila Lorde, ktorá prekvapila fanúšikov a strihla si duet s kamarátkou a speváčkou Caroline Polachek. Večerné finále festivalu posledný deň otvorila energická Nórka Marie Ulven Ringheim, ktorá vystupuje ako girl in red.

Masívny dav pod pódiom však, úprimne, nečakal na ňu, ale na Billie Eilish, ktorá pobláznila ľudí a svojou čistou energiou zmiešanou s ikonickými a často depresívnymi textami piesní totálne pohltia dav.

image

Sziget 2023

Sziget/Koncz Márton

Miesto, kde môžeš byť sám sebou

Práve pri pohľade na lineup má človek pocit, že namiesto všetkých slovenských festivalov mu stačí prísť na Sziget. Objavilo sa tu hneď niekoľko mien z Pohody, LOVESTREAM-u a Grapu (ešte aj ten Yung Lean rovnako nedorazil), a tak je pred festivalovou sezónou na zvážení, či si chceš dať všetko v jednom, alebo rozkúskovane. Nehovoriac o tom, že na Slovensku zrejme nikto nemá kapacitu na to, aby dotiahol Billie Eilish.

Sziget však ani zďaleka nie je len o tých najzvučnejších menách svetovej hudby. Ostrovom slobody sa totiž nenazýva len tak. Stačí prekročiť jeden z dvoch mostov, ktoré ho spájajú s pevninou hlavného maďarského mesta, a skutočne môžeš byť čímkoľvek a kýmkoľvek bez akýchkoľvek predsudkov.

image

VIDEO Slovenské festivaly môžu len ticho závidieť. Pozreli sme sa, aké sú ceny jedla a pitia na festivale Sziget

Malé deti poskakovali v Travelling Funfair, zaľúbený gay pár sa slobodne držal za ruky a križoval sa s nimi pár osemdesiatnikov, ktorý v zebrovaných kostýmoch s klobúkmi pomalými krokmi smerovali k hlavnému pódiu na set Davida Guettu. Tu je úplne jedno, koľko máš rokov, k akému genderu sa hlásiš a čo si myslíš o svete, Sziget je miestom, kde môžeš byť sám sebou.

A to je, najmä v silne konzervatívnom Maďarsku na čele s Viktorom Orbánom, jednou z najväčších predností celého šesťdňového festivalu. Ku cti organizátorom slúži, že na rozdiel od mnohých slovenských festivalov, nedostáva od vlády absolútne žiadnu dotáciu, a to aj kvôli kritike vyjadrenia podpory LGBTI+ komunity. 

To však ľuďom stojacim za Szigetom dáva slobodu obrých rozmerov, vďaka ktorým mohli po pandémii predefinovať to, čo má Sziget pre jeho návštevníkov predstavovať. A funguje to najlepšie, ako vie. Koniec koncov, festival je najväčšou masovou akciou v celej krajine, pričom hravo poráža aj podujatie zo seriálu F1.

Ostrov, na ktorom je všetko, čo chceš zažiť

Okrem samotných hudobných vystúpení, ktoré trvajú až do šiestej rána, však Sziget návštevníkom ponúka vlastný vesmír, vďaka ktorému sa nebudú nudiť v akejkoľvek časti dňa. Sprievodné podujatia doplnil vždy naplnený Cirque du Sziget, párty na lodi, sprievodné diskusie o udržateľnosti, budúcnosti či nazeraní do svojho vlastného vnútra.

image

VIDEO Našli sme tajnú párty na Szigete. Do vnútra sa dostaneš cez prenosný záchod, vo vnútri sa dalo ledva pohnúť

Nechýbali umelecké inštalácie, experimenty (30-minútový spánok pod vedením skúseného odborníka), športová zóna, priestor pre zdravotne znevýhodnených, kde si si napríklad mohol požičať vozík a zahrať si s hendikepovanými basketbal, e-games zóna či dokonca pláž, kde si mohol po prehýrenej noci triezvieť na pohodlných lehátkach. 

A to ani nehovoríme o ponuke gastra, ktorá je tak extrémne široká, že ochutnať všetko sa za šesť dní hádam ani nedá. Nemáš taký vysoký rozpočet? Nevadí - priamo v areáli je postavený supermarket s rozumnými cenami, vďaka čomu prežiješ festival bez toho, aby si po zvyšok mesiaca jedol len suché rožky. Obrovskou výhodou oproti iným festivalom je aj to, že ceny nápojov aj jedla sú zastropované priamo organizátormi.

image

Sziget 2023

Sziget

Sziget je bezpochyby jedným z najlepších európskych festivalov, vďaka ktorému sa budeš celých šesť dní cítiš ako ten najslobodnejší človek. Svojou atmosférou sa kompletne pohltí a v kombinácii s bezkonkurenčným lineupom predstavuje dokonalú festivalovú destináciu, v ktorej by si rozhodne nemal chýbať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 00:11