Je Sziget 24-hodinový festival?Brainee/Miroslav Kamody
StoryEditor

FOTO Je Sziget celodenný festival? 24 hodín som nespal a zisťoval, či sa ľudia vedia baviť až do bezvedomia

Miroslav Kamody15.08.2023., 09:00h

Majú sa návštevníci Szigetu, pre ktorých je na festivale spánok na samom konci rebríčka hodnôt, kde nonstop baviť? Zostali sme hore celú noc, aby sme to zistili na vlastnej koži.

Lajkuj Brainee.sk na

Je niečo pred 11-tou hodinou večer a na hlavnom pódiu festivalu Sziget práve dohral svoj set pre približne 65-tisíc ľudí DJ David Guetta. Keďže išlo o posledného headlinera po Niallovi Horanovi na hlavnom stagi, desiatky tisíc ľudí sa postupne rozpŕchli pod menšie pódiá. 

V tomto čase začína aj moja misia zistiť, či je Sziget pravý 24-hodinový festival, a teda či sa tu môžeš baviť nonstop celú noc aj deň. Stíchne nad ránom celý areál ostrova slobody (Island of Freedom - oficiálny slogan festivalu, pozn.), alebo sa ľudia majú ľudia, pre ktorých je na festivale spánok na samom konci rebríčka hodnôt, kde nonstop baviť? Poď to zistiť spolu so mnou.

image

História festivalu Sziget. Organizátori prvého ročníka roky splácali stratu, dnes nemá v Európe takmer žiadnu konkurenciu

Ako mravce v mravenisku

Po skončení programu na hlavnom stagi sa večerný program ani zďaleka nekončí. Ľudia mohli v sobotu zájsť na Freedome stage, kde svoju show odpálil americký spevák Two Feet, v Ticketswap Colosseum zahral svoj set Marco Bailey a v Magic Mirror si divákov podmanili svojou drag extravaganza šou Queenz - The Show with Balls!

Stánky sa plnili ľuďmi, ktorých zachvátil pred polnocou hlad, z barových pultov sa doslova dymilo a DJ-i z celého sveta dostávali do varu tisíce ľudí naprieč areálom. Kto mal náladu, ešte stále stihol aj posledné vystúpenie v Cirque du Sziget.

Až do druhej nič nenasvedčovalo tomu, že by mala iskra zábavy na ostrove slobody vyhasnúť. Prechádzal som sa naprieč areálom a užíval si atmosféru a hudbu, ktorú Sziget prináša. Približne v čase, kedy so svojím DJ setom vystúpila Kelly Lee Owens a kapela Small Things zložila poklonu blink-182 na Tribute stagi, sa však nálada začala meniť.

Nové spoty

Približne tretina stánkov s jedlom postupne zatvorila a menšie pódiá či zóny sa začali vyprázdňovať. Časť ľudí smerovala do stanových mestečiek - niektorí úspešne po vlastných, iní po štvornožky. Skončila sa tým zábava? Ale kdeže.

image

Niektoré miesta sa postupne úplne vyľudnili

Brainee/Miroslav Kamody

Ľudia si našli svoje nové obľúbené spoty. Najviac ich bolo bezkonkurenčne vo Freedome a Samsung Párty Aréne. Nad celým areálom ostrova ešte stále svietilo gigantické ruské kolo a hneď pod ním sa ľudia snažili natlačiť do malého párty autobusu.

Pri pohľade zvrchu by si stále videl desiatky tisíc ľudí, ktorí sa ako mravce presúvali od barov k stánkom s jedlom, pod pódiá, gr*ať na záchody, oddychovať do chill pointov a takto neustále dookola. Do toho vyrazila do akcie a skupina dobrovoľníkov, ktorí čistili pódiá a miesta, ktoré sa úplne vyľudnili.

image

1:15 - úplne vyľudnený priestor pod hlavným pódiom v centre ostrova

Brainee/Miroslav Kamody

Zvratky a vzdychy

Zásadná zmena prichádza okolo štvrtej ráno, kedy obloha len veľmi neochotne začala meniť svoju farbu. Zatiaľ čo niektorí ešte stále mali dostatok energie na tancovanie, iní postupne odpadali, spali pod stromami či lapali dych po vyprázdnení desiatok tisícov forintov (10-tisíc forintov je niečo vyše 26 eur, pozn.) premenených na alkohol.

Niektoré dievčatá prepili svojich priateľov a rozhodne by sa nestratili ani na okresnej súťaži v pití medzi starými baníkmi. V dave ľudí vznikali nové romániky, niektoré postupne zanikali, pričom plačúce kamarátky sa navzájom utešovali.

image

Vo Freedome sa ľudia bavili do neskorej noci

Brainee/Miroslav Kamody

Tí, ktorým nežné dotyky a bozky nestačili, si to rozdávali v kríkoch pod stromami, zatiaľ čo pár metrov od nich s ešte presvedčivejším výkonom vracali či močili ostatní. Jednoducho ukážková festivalová idylka.

Východom slnka to nekončí

Do zvukov techno hudby, vzdychov z kríkov či stanov a chrápania ľudí sa pomaly začali vkrádať prvé slnečné lúče. Ruské kolo zhaslo svoje farby, mnohé z uličiek a stagov sa úplne vyprázdnili a na mnohých miestach bolo viac dobrovoľníkov ako návštevníkov.

image

Spot neďaleko hlavného stageu ľudia okupovali aj tesne pred druhou ráno

Brainee/Miroslav Kamody

V čase okolo piatej, kedy DJ Elf na Tribute stagi končil svoj set, Magic Mirror už zívalo prázdnotou a hlavný bar v centrálnej časti ostrova sa zatvoril, sa ľudia presunuli do Samsung Párty Arény a Ticketswap Colossea. Zatiaľ čo na jednom Nosphere & B’Andre hrali desiatky minút po ich oficiálnom čase ukončenia, na druhom sa ešte len rozbiehala Paula Temple.

image

Do párty autobusu sa snažilo dostať čo najviac ľudí

Brainee/Miroslav Kamody

V okolí sa stále bavili posledné tisícky ľudí, ktorí zábavu uprednostnili pred spánkom. Samozrejme, ak nerátam tých, ktorých v okolí týchto dvoch stagov svoj boj so spánkom prehrali v rôznych podivných podobách. Pár stánkov s jednom zostalo stále otvorených, takže pokiaľ si práve nemal ruku pod podprsenkou nejakého dievčaťa, aspoň si sa mohol poriadne najesť. 

image

Obrovské ruské kolo robí svetlnú kulisu až do východu slnka

Brainee/Miroslav Kamody

Ticho tu nebude nikdy

Celú moju rannú festivalovú idylku zakončilo dievča, ktoré sa prišlo pred arénu najprv vyvracať, aby sa potom mohla vrátiť za svojím novým festivalovým objavom a darovať mu ten najdlhší a najnechutnejší bozk, aký som kedy v živote videl.

image

5:30 - v Ticketswap Colosseu to stále žije, bavia sa stovky ľudí

Brainee/Miroslav Kamody

O siedmej som sa stretol s malou skupinkou ľudí, s ktorými sme spoločne čakali na otvorenie supermarketu, ktorý sa nachádza priamo v areáli. Okolo nás sa stále točilo množstvo ľudí, ktorí ani náznakom nepotrebovali oddychovať.

image

Klasická festivalová idylka - dvojica si kupuje kebab, zatiaľ čo dve kamarátky kriesia kamaráta

Brainee/Miroslav Kamody

Je teda Sziget 24-hodinový festival? Rozhodne áno! Oficiálny program končí až o šiestej ráno a na svoje si príde skutočne každý. Jasné, v istom momente sa pre niektorých zábava zmení na boj o holý život a glg vody, no ľudí na ostrove slobody únava rozhodne nedokáže zastaviť a úplné ticho tu nastane najskôr v stredu pred obedom, keď z areálu odídu poslední návštevníci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 03:19