Členovia mládežníckeho gangu sa bijú aj s príslušníkmi ultras.Youtube/Популярная политика/
StoryEditor

V Rusku vzniklo nové mládežnícke hnutie inšpirované anime. Policajti jeho prívržencov zatýkajú

TASR03.03.2023., 09:00h

Ruské bezpečnostné zložky od konca februára podnikajú záťahy proti členom nového mládežníckeho hnutia Redan, ktoré je inšpirované japonským anime seriálom Hunter x Hunter.

Lajkuj Brainee.sk na

Prívrženci tejto novej subkultúry minulý týždeň usporiadali v nákupných centrách v Moskve, Petrohrade a ďalších veľkých mestách v Rusku masové bitky. Polícia zadržala desiatky účastníkov, informoval na svojom webe spravodajský týždenník Newsweek.

image

Kritikov nazývajú socialistami. TikTok influenceri, ktorí prenajímajú byty, chcú, aby ich ľudia prestali osočovať

Podľa správ došlo k bitkám medzi členmi hnutia Redan a príslušníkmi ďalšej mládežníckej subkultúry - futbalovými ultras, ale aj s osobami neslovanského výzoru. Hnutie Redan upútalo aj pozornosť Kremľa, čo podľa Newsweeku naznačuje, že jeho aktivity by mohli znepokojovať aj Vladimira Putina.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok povedal, že "je dôležité zastaviť (ich) nezákonné akcie". Hnutie Redan označil za pseudosubkultúru "so znamienkom mínus", ktorá neprináša pre ruskú mládež nič dobré.

image

Riadená reprodukcia ľudí, človek ako majetok štátu. V Číne vznikol nový pojem - human mines

Podobné incidenty hlásia aj z Bieloruska a z Ukrajiny, kde však tamojšie ministerstvo vnútra vyslovilo podozrenie, že ruské úrady sa túto subkultúru snažia rozšíriť medzi tínedžermi, aby takto destabilizovali situáciu na Ukrajine.

Podľa informácií zverejnených v aplikácii Telegram dostali moskovskí policajti 25. februára príkaz zatknúť všetkých tínedžerov, ktorí vykazujú znaky, že sú členmi hnutia Redan: majú dlhé tmavé vlasy, nosia oblečenie so symbolom pavúka a číslicou štyri a kárované nohavice.

Ruský sociálny antropológ Dmitrij Gromov pre stanbicu Rádio Sloboda tvrdí, že prívrženci hnutia sú pravdepodobne bežní fanúšikovia anime, nie príslušníci nejakej konkrétnej subkultúry.  

image

Gretu Thunberg doslova odniesla z protestu polícia. Prečo protestovala proti veterným turbínam?

    

Viacerí poslanci ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, sa obrátili na ministerstvo vnútra so žiadosťou, aby v zakázalo zverejňovať na internete materiály, v ktorých sa spomína "Redan". Vyslovili tiež podozrenie, že za činnosťou hnutia sú "predstavitelia nepriateľských krajín", ktorí sa takto snažia "destabilizovať situáciu prostredníctvom našej mládeže".

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:27