Bývalý mormon založil cirkev, v ktorej organizuje psychedelické obrady.Unsplash, Youtube/vicenews/brainee X Canva/
StoryEditor

Odišli z mormonskej cirkvi, založili kostol. Užívajú v ňom magické huby, deň pred bohoslužbou tam je swingers párty

mor16.02.2023., 12:00h

Členovia Božieho zhromaždenia používajú hubičky na priame spojenie s „božskou“ entitou. Je to jedna z rýchlo rastúcich cirkví, ktoré popri bohoslužbách užívajú omamné látky.

Lajkuj Brainee.sk na

Túto odnož založil Steve Uquhart, ktorý v nedeľu pripravuje bohoslužby v klube, v ktorom sa každú sobotu organizujú swingers party. Reportáž o ňom a fungovaní jeho rozrastajúcej sa cirkvi priniesol reportér z Vice

image

Slovenský lekár o psychedelikách: Pre spoločnosť droga, pre medicínu možný liek

Steve nedeľné omše pripravuje v rovnakom priestore ako aj swingers párty. Ide o vlhký suterén s lemovaným zamatovým sedením. „Máme veľa zábavy. Myslím si, že sme tak troška hlučná partia,“ povedal Urquhart, bývalý republikánsky štátny senátor a ex-mormon

Každú sobotu večer má klub New Yorker v Salt Lake City párty, ktoré nevinne nazýva ako „lifestyle“. Na stenách po párty zostávajú ešte polepené erotické obrázky a na zemi ananásová šťava - alebo aspoň niečo s podobnou lepkavou konzistenciou. 

Steve a jeho manželka Sara založili cirkev pred tromi rokmi, a hoci myšlienka zhromaždiť sa v klube, kde ľudia pravdepodobne majú sex, môže znieť navzájom sa vylučujúco, no táto skupina je zvyknutá porušovať normy. Ich sviatosťou, ktorú používajú na priame spojenie s „božskou prítomnosťou“ (čo pre nich môže znamenať boh, vesmír alebo dokonca členovia rodiny v závislosti od osoby), sú psychedelické huby.

image

„Máme jednu zásadu, ktorou je, že vy, každý jednotlivec, môžete komunikovať s božskou prítomnosťou a z tohto priameho kontaktu môžete získať vedenie,“ vysvetlil Urquhart. „Nepotrebujete žiadneho sprostredkovateľa, nepotrebujete mňa, nepotrebujete nikoho.“

Členovia zhromaždenia sa zúčastňujú aj na množstve workshopov a aktivít, ktoré zahŕňajú ľadový kúpeľ, meditačnú miestnosť s blikajúcimi svetlami a kurz pestovania húb nazývaný „shroomiversity“.

Božské zhromaždenie

Božské zhromaždenie je jednou z veľkého počtu rýchlo rastúcichcirkví v USA, ktorých nasledovníci uctievajú božstvá pomocou psychedelík, ako sú hubičky, ayahuasca (zmes psychedelickej lyány a iných rastlín), peyote (kaktus) a bufo (psychoaktívny ropuší jed).

image

Manželia, ktorí dostali 8 rokov za varenie šamanského elixíru, sú na slobode. Dostali milosť od Zemana

Predpokladá sa, že podobných kostolov a cirkví sa bude objavovať viacej keďže sa tieto látky stávajú v niektorých mestách a štátoch bežnejšími a legálnejšími. Cirkvi fungujú rôznymi spôsobmi; niektoré majú formálne priestory, zatiaľ čo iné prenajímajú priestory alebo ponúkajú mesačné pobyty.

Niektorí účtujú členské poplatky a poskytujú členom psychedeliká – iní, ako napríklad Divine Assembly, nie. Všetky cirkvi veria, že sú chránené slobodou vierovyznania, hoci len málo z nich má zákonné výnimky na užívanie drog.

Z pohľadu vlády musia tieto cirkvi preukázať, že sú úprimné vo svojom presvedčení a že chránia účastníkov. Obidve kritériá znejú priamočiaro, ale ich uplatňovanie je komplikovanejšie, najmä preto, že Urquharti sa chcú vyhnúť tomu, aby ľuďom hovorili, ako majú uctievať, čo je súčasťou ich snahy udržať Božie zhromaždenie neformálne.

image

Socialistické Československo malo prvenstvo vo výskume LSD, látku údajne vyskúšal aj Miloš Zeman

Cirkev neposkytuje svojim 5 tisíc členom huby, ani nedáva žiadne pokyny, ako by mali hubové obrady prebiehať. Tie sa zvyčajne konajú každý víkend v súkromných domoch alebo vonku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 14:43